Σήμερα, η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη των Οσίων Λουκά και Πέτρου του ευλαβούς, των Μαρτύρων Ευψυχίου και Σώζοντος και του παιδομάρτυρος Σώζοντος από την Ασπρογιά της Πάφου.

Επίσης, σήμερα εορτάζουμε τα προεόρτια του Γενεσίου της Υπεραγίας Θεοτόκου. Η γέννηση της Μαριάμ από τους δίκαιους Ιωακείμ και Άννα προξένησε χαρά στο ανθρώπινο γένος, διότι από την Παναγία έλαβε σάρκα ο άσαρκος και άχρονος Υιός και Λόγος του Θεού και Σωτήρας του κόσμου. Έλυσε την κατάρα της ανυπακοής της πρώτης Εύας και έφερε την ευλογία στο ανθρώπινο γένος.

Ο Άγιος μάρτυρας Σώζων καταγόταν από την περιοχή της Λυκαονίας της Μ. Ασίας και έζησε τον 3ο αιώνα μ.Χ. Ήταν ειδωλολάτρης και βοσκός στο επάγγελμα, γρήγορα όμως βαπτίστηκε χριστιανός και πήρε το όνομα Σώζων. Ήταν άνθρωπος ενάρετος και θεοσεβής. Με την ένταξή του στο σώμα της Εκκλησίας, με το άγιο Βάπτισμα και το άγιο Χρίσμα, ενεργοποίησε τα χαρίσματα του αγίου Πνεύματος στη ζωή του. Μελετούσε τις Γραφές και κήρυττε το λόγο του Ευαγγελίου, προς ωφέλεια των πιστών. Κάποια μέρα μπήκε σε έναν ειδωλολατρικό ναό όπου είδε ένα άγαλμα φτιαγμένο από χρυσό και αργυρό. Τότε, έκοψε το ένα χέρι του αγάλματος και αφού το πούλησε μοίρασε τα χρήματα στους φτωχούς. Ο ηγεμόνας της περιοχής, όταν έμαθε τι είχε συμβεί, άρχισε να συλλαμβάνει και να τιμωρεί τους χριστιανούς.

Τότε ο Σώζων, χωρίς να έχει μετανιώσει για την πράξη του, παρουσιάστηκε στον ηγεμόνα και ομολόγησε την πίστη του στο Σωτήρα Χριστό. Έπειτα από πολλά βασανιστήρια, παρέδωσε το πνεύμα του στο Θεό.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.