Σήμερα, Κυριακή πριν από τα Χριστούγεννα, η Αγία μας Εκκλησία τιμά τη μνήμη όλων των ιερών προσώπων της Παλαιάς Διαθήκης, από του Αδάμ μέχρι του Δίκαιου Ιωσήφ του μνήστορος, οι οποίοι ανά τους αιώνες ακολούθησαν το δρόμο που καθόρισε ο Κύριος με τις εντολές του.

Βαδίζουμε αγαπητοί μου προς τη γιορτή των Χριστουγέννων και ετοιμαζόμαστε να υποδεχθούμε «τον προαιώνιον Λόγον», το Σωτήρα και Λυτρωτή του κόσμου. Οι Άγιοι προπάτορες, προφήτες, πατριάρχες, δίκαιοι άνδρες και γυναίκες της Παλαιάς Διαθήκης, αποτελούν ζωντανά παραδείγματα προετοιμασίας για τη γέννηση του Σωτήρος Χριστού.

Επίσης, σήμερα, τιμούμε τη μνήμη του μάρτυρος Βονιφατίου και της Αγίας Αγλαΐας, που έζησαν κατά τον 3ο αιώνα μ.Χ. στη Ρώμη, κατά την εποχή των σκληρών διωγμών.
Η Αγλαΐα, αν και ανήκε στην υψηλή ρωμαϊκή κοινωνία, εντούτοις διακρινόταν για τη δικαιοσύνη και τα φιλάνθρωπά της αισθήματα προς τους απλούς και ταπεινούς ανθρώπους. Ο Βονιφάτιος υπηρετούσε την Αγλαΐα ως διαχειριστής της περιουσίας της και ήταν επίσης τίμιος και φιλάνθρωπος. Συνέβη κάποτε οι δύο να υποκύψουν σε ανθρώπινες αδυναμίες και να υποπέσουν σε σαρκικά αμαρτήματα, για τα οποία ωστόσο μετανόησαν πικρά και αποφάσισαν συνειδητά, μετουσιώνοντας τη μετάνοιά τους σε πράξη, να αφιερωθούν ολοκληρωτικά πλέον στο Θεό.

Ο Βονιφάτιος, μαρτύρησε για το Χριστό στην Ταρσό της Κιλικίας, ενώ η Αγλαΐα, αφού μοίρασε την περιουσία της στους φτωχούς, πέρασε την υπόλοιπη ζωή της θεάρεστα και ασκητικά.

Οι βίοι των δύο αυτών αγίων αποτελούν απόδειξη της σωτηριώδους δύναμης, που παρέχεται μέσω του Μυστηρίου της μετανοίας και καθαρής εξομολόγησης, το οποίο δίκαια χαρακτηρίζεται ως δεύτερο βάπτισμα του Χριστιανού.

Οι τιμώμενοι σήμερα Άγιοι, που προβάλλονται σ’ εμάς ως πρότυπα για μίμηση, δεν ήσαν ούτε υπεράνθρωποι, ούτε άτρωτοι από την αμαρτία. Ωστόσο, είχαν την αναγκαία ταπείνωση και μετάνοια, καθώς και την ακλόνητη πεποίθηση ότι ο τέλειος και αναμάρτητος Θεός έγινε άνθρωπος, για να σώσει τον κάθε άνθρωπο, ο οποίος ένεκα της ηθικής του ελλειμματικότητας, αμαρτάνει και πέφτει σε λάθη κι αδυναμίες, αλλά ταυτόχρονα με τόλμη μετανοεί και επιζητεί το έλεος του Σωτήρα και Λυτρωτή Ιησού Χριστού.

Να σημειωθεί ότι στις 22 Δεκεμβρίου το 2007 εκοιμήθη εν Κυρίω ο αείμνηστος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος ο Α΄. Σήμερα, Κυριακή, τελούμε το 14ο ετήσιο μνημόσυνο και προσευχόμαστε ο Θεός να αναπαύει την ψυχή του εν χώρα ζώντων και δικαίων. Ο σεβασμός της μνήμης και η ευγνωμοσύνη στους κεκοιμημένους είναι αντανάκλαση του ευχαριστήριου σεβασμού προς τους εν ζωή ευεργέτες μας.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.