Σήμερα η Εκκλησία εορτάζει την απόδοση της εορτής των Γενεσίου της Θεοτόκου και τιμά τη μνήμη του Ιερομάρτυρος Αυτονόμου († 313), των Μαρτύρων Θεοδούλου, Θεοδώρου επισκόπου Αλεξανδρείας, Ιουλιανού, Μακεδονίου, Τατιανού και Ωκεανού. Σήμερα τιμούμε τη μνήμη και του Οσίου Κορνούτου που ασκήτεψε στην Κύπρο.

Ο Άγιος Αυτόνομος ήταν επίσκοπος στην Ιταλία και είχε στην επισκοπή του πλούσια χριστιανική δράση. Όταν άρχισε ο διωγμός του Διοκλητιανού, εγκατέλειψε τη θέση του, και πήγε στους Σωρεούς της Μ. Ασίας. Εκεί εγκαταστάθηκε στο σπίτι ενός χριστιανού, του Κορνήλιου, και συνέχιζε να διδάσκει το ιερό Ευαγγέλιο.

Κατόπιν, μετέβη στη Λυκαονία και την Ισαυρία, για να συνεχίσει το θεάρεστο έργο του. Πριν ξεκινήσει το ταξίδι του, χειροτόνησε διάκονο τον Κορνήλιο. Έπειτα επέστρεψε στους Σωρεούς και είδε το εξαιρετικό ποιμαντικό έργο που είχε επιτελέσει ο Κορνήλιος, τον οποίο χειροτόνησε ιερέα και στη συνέχεια επίσκοπο.

Το θεάρεστο έργο πού είχε επιτελέσει ο άγιος Αυτόνομος, εξόργισε τους ειδωλολάτρες, οι οποίοι τον σκότωσαν με λιθοβολισμό την ώρα πού λειτουργούσε μέσα στο ναό.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.