ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ: Τη μνήμη της Οσίας Παρασκευής γιορτάζει σήμερα Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2018 η Ορθοδοξία. Ή Αγία Παρασκευή ή νέα πού εορτάζουμε στις 14 Οκτωβρίου έζησε τον 11ο αιώνα και καταγόταν από μια μικρή παραθαλάσσια πόλη της Ανα­τολικής Θράκης, τούς Επιβάτες, κοντά στη Σηλυβρία. Ή όσια Παρασκευή είχε την ευτυχία να γεννηθεί από χριστιανούς – πολύ ευ­σεβείς – γονείς και να γαλουχηθεί με τα νάματα της Ορθοδόξου πίστεως.

14 Οκτωβρίου – γιορτάζουν σήμερα οι: Γερβάσιος

Η Αγία Παρασκευή από πολύ μικρή προσπαθούσε με ιερό ζήλο να εφαρμόζει τις ευαγγελικές εντολές.

Μέσα στην παιδική της καρδιά έκρυβε έναν κόσμο καλοσύνης και προσπαθού­σε να είναι πάντα ευεργετική στο περι­βάλλον της. Τα υλικά πλούτη πού τα εί­χαν υπεράφθονα οι γονείς της δεν την μέ­θυσαν.

Εορτολόγιο

Ή ιδία ήθελε να παραμένει πτω­χή. Σύνθημα της ήταν: «Όλα για τούς άλλους, τίποτε για τον εαυτό μου». Έτσι εξηγείται ή ευκολία με την όποια έδινε βο­ήθεια σε όσους φτωχούς έβρισκε μπρο­στά της.

14 Οκτωβρίου

Κάποτε έδωσε σε κάποια φτωχή το χρυσό της σταυρό. Άλλοτε – χειμώνας ήταν – έβγαλε το επανωφόρι της για να ντύσει ένα ρακένδυτο κοριτσάκι. Και ή ιδία επέστρεψε στο σπίτι της φορώντας τα τριμμένα ρούχα τού φτωχού αυτού παιδιού πού ελέησε.

Οι γονείς της Παρα­σκευής τα έβλεπαν όλα αυτά πολύ υπερ­βολικά και την μάλωναν αυστηρά. Αύτη όμως συνέχιζε να σκορπίζει και να δίδει ψελλίζοντας: «Μακάριοι οι ελεήμονες, Ότι αυτοί έλεηθήσονται» (Ματθ. ε’ 7).

Έναν θεωρούσε μοναδικό της πλούτο ή Οσία: τον Χριστό! Χάριν αυτού τού Κυ­ρίου Ιησού Χριστού και Νυμφίου της σε ηλικία 16 ετών, έφηβος πλέον, ή Παρα­σκευή αρνήθηκε προτάσεις γάμου και άνεχώρησε από το σπίτι της…

Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο: 14 Οκτωβρίου γιορτή: Αγία Παρασκευή η Νέα «Επιβατηνή» – Χιλιάδες θεραπεύτηκαν από το Ιερό της Λείψανο

 

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.