«Κλείδωσε» και επίσημα η 18η Δεκεμβρίου ως η ημερομηνία διεξαγωγής των Αρχιεπισκοπικών εκλογών στην Κύπρο για την ανάδειξη του τριπρόσωπου μετά και από απόφαση της Ιεράς Συνόδου που συνήλθε το πρωί της Δευτέρας για να συζητήσει τα διαδικαστικά των εκλογών.

«Εκτός» αρχιεπισκοπικών εκλογών τέθηκαν με απόφαση της πλειοψηφίας της Ιεράς Συνόδου όσοι είναι αλλοδαποί και ζουν στην Κύπρο, καθώς δεν θα γίνουν δεκτές αιτήσεις για εγγραφές στους καταλόγους, σε μία προσπάθεια να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο τοποτηρητής του θρόνου, Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος. Η απόφαση αυτή έφερε κάποια μουρμουρητά και φούντωσε σενάρια για συμμαχίες εντός της Ιεράς Συνόδου, σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας Cyprustimes.

Η απόφαση για μη αποδοχή αιτήσεων για εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους αλλοδαπών ψηφοφόρων που πέρασε από την Ιερά Σύνοδο με 14 ψήφους υπέρ έναν κατά – Μητροπολίτης Κυρηνείας- και την αποχή του Μητροπολίτη Ταμασού Ησαΐα, λόγω απουσίας στο εξωτερικό, μπορεί να έχει σύμφωνα με εκκλησιαστικούς κύκλους και μία δεύτερη ανάγνωση.

Η απόφαση αυτή, φαίνεται να ικανοποιεί την πλειοψηφία της Συνόδου, που δεν περίμενε ψήφους από αυτή την κατηγορία των ψηφοφόρων και η οποία αναμενόταν να πριμοδοτήσει συγκεκριμένους Μητροπολίτες που έχουν ήδη προβάδισμα για να εισέλθουν στο τριπρόσωπο.

Ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος αν και ψήφισε υπέρ, πιστεύεται ότι ίσως δεν ήθελε να «συγκρουστεί» με τα άλλα μέλη της Συνόδου που ούτως ή αλλιώς θα υπερτερούσαν, εν όψει και των εκλογών. Στην ίδια ψηφοφορία συμπεριλαμβανόταν όμως και η διατήρηση της 18ης Δεκεμβρίου ως ημέρας διεξαγωγής των εκλογών.

Η διεξαγωγή εκλογών στις 18 Δεκεμβρίου θεωρητικά ευνοεί τους υποψηφίους που φαίνεται να έχουν ήδη προβάδισμα για να μπουν στο τριπρόσωπο. Δεδομένο, θεωρείται από εκκλησιαστικούς κύκλους ότι ήδη στήθηκαν και συμμαχίες στη Σύνοδο για την εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου.

Ποιοι έχουν δικαίωμα ψήφου… Μόνο με ταυτότητες η ψηφοφορία
Δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι οι ορθόδοξοι Χριστιανοί, ηλικίας άνω των 18 ετών και είναι εγγεγραμμένοι στον εκλογικό κατάλογο ψηφοφόρων, ο οποίος εγκρίνεται από την Ιερά Σύνοδο. Ο κατάλογος των εκλογέων κάθε ενορίας ή κοινότητας θα δημοσιευθεί στους Ιερούς Ναούς και στην ηλεκτρονική σελίδα της Εκκλησίας της Κύπρου.

Η ανάδειξη νέου Αρχιεπισκόπου από την Ιερά Σύνοδο θα πραγματοποιηθεί, όπως όλα δείχνουν, μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, όπως επανέλαβε ο τοποτηρητής του θρόνου Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.