Αναφέρει η Μητρόπολη Εδέσσης:

Με λαμπρότητα εορτάστηκε και φέτος (εκ μεταθέσεως), η σύναξη της Υπεραγίας Θεοτόκου της επονομαζομένης Γοργοϋπηκόου, στην ενορία Νέου Μυλοτόπου Γιαννιτσών όπου και αποθησαυρίζεται γνήσιο αντίγραφο της ομωνύμου ιεράς εικόνος (αρχαίας τοιχογραφίας) από την Ιερά Βασιλική και Σταυροπηγιακή Μονή Δοχειαρίου Αγίου Όρους.

Το βράδυ της Δευτέρας 2 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε πανηγυρική Αγρυπνία κατά το αγιορείτικο τυπικό προεξάρχοντος του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου Αντωνίου Κορέστη, Αρχιερατικού Επιτρόπου Σκύδρας και με την συμμετοχή ιερέων και διακόνων της Ι. Μητροπόλεως, πλειάδος ιεροψαλτών (καθηγητών και μαθητών της Σχολής
Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας «Ρωμανός ο Μελωδός») και πλήθους πιστού λαού, που προσέτρεξε με ευλάβεια προκειμένου να τιμήσει την Θεοτόκο της ταχείας αντιλήψεως στα αιτήματα των πιστών, την Γοργοϋπήκοο.

Γιαννιτσά: ΄΄Αγιορείτικη΄΄ Αγρυπνία για την εορτή Παναγίας Γοργοϋπηκόου Γιαννιτσά: ΄΄Αγιορείτικη΄΄ Αγρυπνία για την εορτή Παναγίας Γοργοϋπηκόου Γιαννιτσά: ΄΄Αγιορείτικη΄΄ Αγρυπνία για την εορτή Παναγίας Γοργοϋπηκόου Γιαννιτσά: ΄΄Αγιορείτικη΄΄ Αγρυπνία για την εορτή Παναγίας Γοργοϋπηκόου

Η θαυματουργή εικόνα της Υπεραγίας Θεοτόκου της Γοργοεπηκόου βρίσκεται στην Ιερά Μονή Δοχειαρίου του Αγίου Όρους.

Η γνωστότερη μετά την «Πορταϊτισσα» θαυματουργή εικόνα του Αγίου Όρους είναι αρχαία τοιχογραφία της Παναγίας που βρίσκεται εξωτερικά στον ανατολικό τοίχο της τράπεζας και προς τα δεξιά της εισόδου της. Το 1664 μ.Χ. ο τραπεζάρης Νείλος, που περνούσε τακτικά μπροστά από την εικόνα κρατώντας στο χέρι αναμμένα δαδιά για την υπηρεσία του στην τράπεζα, άκουσε μια φωνή να του λέει τα εξής:

«Να μην ξαναπεράσεις από εδώ με δαδιά καπνίζοντας την εικονα μου». Ο Νείλος δεν έδωσε ιδιαίτερη σημασία στη φωνή, η οποία όμως σύντομα ξανακούστηκε επιτιμώντας τον μοναχό και αφήνοντάς τον τυφλό. Οι αδελφοί άρχισαν να περνούν με πολύ ευλάβεια μπροστά από την εικόνα, της κρέμασαν ακοίμητο καντήλι και διέταξαν το νέο τραπεζάρη να τη θυμιάζει καθημερινά.

Ο τυφλός Νείλος περνούσε όλο τον καιρό του σε ένα στασίδι μπροστά στην εικόνα παρακαλώντας την Παναγία να τον συγχωρέσει και να τον θεραπεύσει, πράγμα το οποίο και έγινε, όταν, για τρίτη πλέον φορά, ακούστηκε φωνή από την εικονα, που πληροφορούσε τον Νείλο ότι η δέησή του εισακούστηκε και ότι στη δική Της μετά Θεόν προστασία και σκέπη θα έπρεπε στο εξής να καταφεύγουν για κάθε τους ανάγκη οι μοναχοί.

Αυτή θα τους ακούει γρήγορα γιατί το όνομά της είναι «Γοργοεπήκοος». Πολύ σύντομα το θαύμα αυτό και η υπόσχεση της Θεοτόκου έγιναν γνωστά σε όλο το Όρος και η εικόνα της αυτή έγινε παναγιορειτικό προσκύνημα.

Ο διάδρομος κλείστηκε και η εικόνα συμπεριλήφθηκε σε παρεκκλήσι που κτίστηκε προς τα δεξιά της. Τα θαύματά της είναι άπειρα και ειδικός «προσμονάριος» ιερομόναχος εξυπηρετεί τις ανάγκες των πολλών προσκυνητών.

 

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.