Τρεις επίτοκες γυναίκες στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση, διασωληνωμένες στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, ενώ ακόμη 9 νοσηλεύονται σε κλινική Covid-19 στο ίδιο νοσοκομείο. Όλες είναι ανεμβολίαστες.

Προβληματισμό προκαλεί στους ειδικούς η καχυποψία απέναντι στα εμβόλια στην εγκυμοσύνη καθώς ελάχιστες από αυτές τις γυναίκες έχουν εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού.

Ειδικότερα 27 έγκυες με κορονοϊό εισήχθησαν για νοσηλεία στη βόρεια Ελλάδα, μόνο κατά τον τελευταίο μήνα, ενώ 7 κατά το ίδιο διάστημα, χρειάστηκε να διασωληνωθούν.

Μόνο μία από αυτές ήταν εμβολιασμένη. Πρόσφατα μάλιστα, μια νεαρή μητέρα μάλιστα έχασε τη ζωή της από τον κορονοϊό, πριν προλάβει να χαρεί το νεογέννητο μωράκι της.

Τρεις επίτοκες γυναίκες στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση, διασωληνωμένες στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, ενώ ακόμη 9 νοσηλεύονται σε κλινική Covid-19 στο ίδιο νοσοκομείο. Όλες είναι ανεμβολίαστες.

Κι όμως, οι εγκυμονούσες έχουν 3 φορές περισσότερες πιθανότητες να εισαχθούν για νοσηλεία όταν νοσούν από κορονοϊό, λένε οι γιατροί, και συντριπτικά υψηλότερα ποσοστά καισαρικής τομής, πρόωρων γεννήσεων, καθώς και αυξημένη νοσηρότητα και θνητότητα.

Στην αδήριτη ανάγκη για εμβολιασμό στην εγκυμοσύνη αναφέρθηκε και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα: “Είχαμε εφτά διασωλήνωσεις εγκύων τον τελευταίο μήνα. Δεν είναι αστείο. Έχουμε νέες κοπέλες που αντί να χαρούν την καλύτερη περίοδο της ζωής τους και το μωρό τους, νοσηλεύονται, κινδυνεύουν και κινδυνεύουν και με θάνατο. Είναι κάτι που θέλουμε να αποφύγουμε οπωσδήποτε. Όλες οι γυναικολογικές ενώσεις διεθνώς συστήνουν εμβόλιο και είναι πάρα πολύ σημαντικό όλες οι έγκυες να είναι εμβολιασμένες”, ανέφερε μιλώντας το απόγευμα του Σαββάτου (4/12) στην ΕΡΤ.

Πόσο προστατεύουν τα εμβόλια
Πρόσφατη μελέτη σε εγκυμονούσες με Covid από 499 ιατρικά κέντρα στις ΗΠΑ, απέδειξε πως κινδυνεύουν πολλαπλάσια να εισαχθούν σε ΜΕΘ, να διασωληνωθούν και να καταλήξουν σε θάνατο ενδονοσοκομειακά έναντι των εγκύων που δεν πάσχουν από κορονοϊό. Επίσης, η λοίμωξη Covid κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης συνδέεται με πρόωρο τοκετό.

Η κα. Σοφία Καλανταρίδου Καθηγήτρια Μαιευτικής-Γυναικολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Οικογενειακού Προγραμματισμού, Αντισύλληψης και Αναπαραγωγικής Υγείας, υποστηρίζει πως η κατάσταση με τις ανεμβολίαστες εγκυμονούσες είναι ιδιαίτερα ανησυχητική.

“Η πρόσφατη απώλεια νέας μητέρας με COVID-19 μάς συγκλόνισε και μας κινητοποίησε. Οι τελευταίες εξελίξεις της πανδημίας COVID-19 προκαλούν μεγάλη ανησυχία. Στην Ελλάδα βλέπουμε καθημερινά έγκυες να νοσούν σοβαρά. Η μία στους έξι ασθενείς με λοίμωξη CΟVID-19 στη Βρετανία που χρειάστηκε παράκαμψη των πνευμόνων με εξωσωματική οξυγόνωση με μεμβράνη (Ecmo) μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου 2021 ήταν μέλλουσα μητέρα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε πρόσφατα το Βρετανικό Σύστημα Υγείας”, αναφέρει.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.