Ο Μακαριώτατος Ιωάννης, ο Πατριάρχης Αντιοχείας, θα χοροστατήσει της Κυριακάτικης λειτουργία στην εκκλησία του Τιμίου Σταυρού στη Δαμασκό για την πέμπτη επέτειο της απαγωγής των δύο επισκόπων του μητροπολίτου Χαλεπίου Παύλου και του συρορθόδοξου επισκόπου Γιοχάνα Ιμπραχίμ.

Το χρονικό της απαγωγής

Στις 22 Απριλίου 2013, παραμονές Πάσχα, ένα επιβατικό αυτοκίνητο που οδηγούσε Σύρος υπήκοος και επέβαιναν σε αυτό δύο ιερωμένοι, διέσχιζε τα σύνορα Τουρκίας – Συρίας, στον μεθοριακό σταθμό Μανσούρα, με προορισμό το Χαλέπι, όπου μαίνονταν άγριες εμφύλιες συγκρούσεις μεταξύ ισλαμιστών ανταρτών και δυνάμεων του προέδρου Ασαντ.

Λίγα λεπτά αφότου άφησε πίσω του το σημείο ελέγχου, το σταμάτησαν ένοπλοι μασκοφόροι, οι οποίοι με την απειλή των όπλων έβγαλαν από το αυτοκίνητο βίαια τους επιβάτες του, που ήταν ο ελληνορθόδοξος μητροπολίτης Χαλεπίου Παύλος Γιατζιτζής και ο συρορθόδοξος επίσκοπος Γιοχάνα Ιμπραχίμ και εκτέλεσαν επιτόπου τον οδηγό του, που προσπάθησε να διαμαρτυρηθεί.

Τρία χρόνια μετά, η τύχη των δύο μητροπολιτών αγνοείται και παρότι η αιματοχυσία συνεχίζεται, οι ελπίδες πως μπορεί να είναι ζωντανοί δεν έχουν εκλείψει στο χριστιανικό στοιχείο της Μέσης Ανατολής, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται παρασκήνιο με εμπλοκή των μυστικών υπηρεσιών του Λιβάνου, του Κατάρ, αλλά και της Τουρκίας και της Αιγύπτου, για τον εντοπισμό τους.

Οι αισιόδοξοι, όχι πολλοί πάντως, θεωρούν πως το γεγονός ότι δεν βρέθηκαν τα πτώματά τους, ούτε οι απαγωγείς ανακοίνωσαν ότι τους σκότωσαν, μπορεί να σημαίνει ότι τους κρατούν κάπου και διαπραγματεύονται μέσω «υπόγειων» διαύλων με τις μυστικές υπηρεσίες γειτονικών χωρών αξιώνοντας, άγνωστο ποια και από ποιους, ανταλλάγματα.

Η απελευθέρωση των Τούρκων πιλότων, των χριστιανών καλογριών που είχαν απαχθεί από τη Μααλούλα, των Ισπανών και των Γάλλων δημοσιογράφων, κατόπιν μυστικών διαπραγματεύσεων, τροφοδοτεί τις όποιες ελπίδες ότι οι χριστιανορθόδοξοι ιερωμένοι ενδεχομένως κρατούνται κάπου και οσονούπω θα αφεθούν ελεύθεροι.

Επισημαίνουν, δε, ότι σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις οι διαπραγματεύσεις διεξήχθησαν σε συνθήκες απόλυτης μυστικότητας χωρίς να έχει διαρρεύσει ουδεμία πληροφορία μέχρις ότου ευοδωθούν οι χειρισμοί των εμπλεκομένων.

Οι δηλώσεις τόσο του αρχηγού των μυστικών υπηρεσιών του Λιβάνου, Αμπάς Ιμπραχίμ, μιας φυσιογνωμίας με επιρροή στη Μέση Ανατολή, ότι όχι μόνο ζουν, αλλά ο ίδιος γνωρίζει και πού κρατούνται, όσο και των υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών της χώρας αυτής, Μαρουάν Σιαρπέλ και Αντνάν Μασούρ, πως οι επίσκοποι είναι ακόμη ζωντανοί, ενισχύουν την αισιοδοξία των χριστιανών.

Τίποτα χειροπιαστό όμως δεν υπάρχει. Ούτε οι απαγωγείς έχουν διατυπώσει, δημοσίως τουλάχιστον, αιτήματα.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.