Στον πατέρα Νικόλαο, τον ιερέα της Χάλκης που έφυγε τόσο αναπάντεχα από τη ζωή, αναφέρεται η δικηγόρος Νικολέτα Μπουρνόβα, καθώς έλκει την καταγωγή της από κοινότητα του Δήμου Κιλελέρ.

Σε κάθε οικογένεια η απώλεια του πατέρα σηματοδοτεί την μετάβαση σε μια άλλη, πιο δύσκολη, πιο μοναχική, πιο δύσβατη πορεία ζωής, αφού πλέον λείπει εκείνος που σου έπιανε το χέρι απαλά και σφιχτά μαζί.. Για να είσαι σίγουρος ότι δεν θα το αφήσει, αλλα συγχρόνως και να μην πονάς… Και συνεχίζεις με την δύναμη, που σου κληροδότησε και μια αίσθηση ανάμνησης, μια αίσθηση νοητής παρουσίας. Επικαλείσαι το πρόσωπο του, τα λόγια του, τις στιγμές σου μαζί του και τις προσαρμόζεις στην πραγματικότητα. Ζεις και πορεύεσαι με την επίκληση του, την ανάμνηση του, το στίγμα του..

Αντίστοιχα σε κάθε μικρή κοινωνία η απώλεια του ιερέα της ενορίας, μοιάζει με εκείνη του πατέρα… Γιατί κι αυτή σηματοδοτεί μια άλλη ρότα… 25 χρόνια ήταν αρκετά, ώστε καθένας από τους κατοίκους της Χάλκης να χτίσει και να οικοδομήσει την δική του ξεχωριστή και μοναδική σχέση με τον ιερέα μας. 25 χρόνια πίσω σημαίνει ότι μια ολόκληρη γενιά τότε παιδιών ανδρώθηκαν υπό την καθοδήγηση του. 25 χρόνια μπήκε πρακτικά και νοητά σε κάθε οικογένεια και βίωσε μαζί της προβλήματα, πόνο, αρρώστια, απώλεια, αλλά και χαρές πολλές, γιορτές πολλές.

Ο ιερέας είχε μια οικογένεια δική του και δεκάδες ακόμη… διότι ο άνθρωπος που μοιράζεται κανείς όλα σχεδόν τα ανθρώπινα συναισθήματα, ο άνθρωπος που είναι παρών σε κάθε ανθρώπινη ιστορία, είναι μέλος της οικογένειας σου.

Σε αυτά τα 25 χρόνια ο καθένας μας λοιπόν έγραψε την δική του ξεχωριστή ιστορία με τον πατέρα Νικόλαο, που προφανώς καμιά δεν είχε ολοκληρωθεί. Όλοι κάτι έχουμε αφήσει ως εκκρεμότητα. Και η απώλεια του ιερέα μας αφήνει ένα χωριό χωρίς πατέρα. Που θα συνεχίσει την δική του πορεία, τον δικό του δρόμο, κρατώντας τις αρετές που μας δίδαξε 25 χρόνια ο πάτερ Νικόλαος.

Η Χάλκη θα πορευθεί με την ανάμνηση του Παπα-Νικόλα και την νοητή παρουσία του, που θα πρέπει να περάσουν πολλά έτη για να ξεθωριάσει η μορφή του μέσα στον Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου Χάλκης και μέσα στον Ναό της ψυχής καθενός από όλους εμάς.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 5 (5 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.