“Εσκόρπισεν, έδωκε τοις πένησιν ,η δικαιοσύνη αυτού μένει εις τον αιώνα του αιώνος ” (ψαλμός 111,9).

Εκείνη η ημέρα, η 1η Δεκεμβρίου του 2002, ήταν η ενθρόνιση του αείμνηστου Μητροπολίτη Γλυφάδος, κ. Παύλου Τσαούσογλου, όχι μόνο στον Αρχιερατικό Θρόνο της Μητροπόλεως του αλλά πολύ περισσότερο στις καρδιές όλου του ποιμνίου του. Έζησε σχετικά λίγα χρόνια ως Μητροπολίτης, αλλά άφησε ένα αρκετά αξιόλογο έργο.

Την 1η Δεκεμβρίου, που ήταν η ημέρα της ενθρονίσεώς του, εορτάζει ο Όσιος πατήρ ημών Φιλάρετος ο Ελεήμων. Ο Άγιος, που, όπως γνωρίζουμε από το Συναξάριό του, σε όλη τη ζωή του έδιδε ελεημοσύνη ό,τι είχε, ακόμη και τα ενδύματά του. Για την αγάπη του στον Χριστό, που τον έβλεπε στα πρόσωπα των πτωχών, στερούσε ακόμη και το ψωμί από τα παιδιά του. Το παράδειγμα του Αγίου Φιλαρέτου ακολούθησε και ο Παύλος όλα τα χρόνια της ζωής του. Προσωπικά, τον γνώρισα ως Αρχιμανδρίτη και Διευθυντή του Οικοτροφείου της Ανωτέρας Εκκλησιαστικής Σχολής Αθηνών. Τον έζησα ως Μητροπολίτη μου.

Τα χέρια του ήταν, όπως χαρακτηριστικά λέει ο λαός για τους ελεήμονες, τρύπια. Ποιος πέρασε από το γραφείο του ή δεν τον συνάντησε στο ναό, στον δρόμο και δεν πήρε βοήθεια; Χιλιάδες αδελφοί μας, ανακουφίστηκαν. Βοήθησε ασθενείς να μεταβούν στο εξωτερικό για θεραπεία, πτωχά ζευγάρια να ανοίξουν το σπιτικό τους, φοιτητές να σπουδάσουν, γέροντες να πληρώσουν τα φάρμακα τους και τα τρέχοντα έξοδα τους, φυλακισμένους να εξαγοράσουν την ποινή τους και να ζήσουν την οικογένειά τους. Πηγαίνοντας από το κελί του στο Μοναστήρι του Αγίου Νεκταρίου προς τα γραφεία της Μητροπόλεως αν συναντούσε τα απορριμματοφόρα του Δήμου, έπρεπε να σταματήσει και να φιλοδωρήσει τους υπαλλήλους. Έλεγε χαρακτηριστικά: «Πτωχοί άνθρωποι είναι. Μαζεύουν τα σκουπίδια μας. Έχουν παιδάκια, τρεις και εξήντα παίρνουν μισθό…». Ιδιαιτέρως όταν άρχισε η οικονομική κρίση, στην κυριολεξία άδειασε πρώτα το προσωπικό του πορτοφόλι και το τονίζω αυτό και μετά το ταμείο της Μητροπόλεως του.

Η ελεημοσύνη του πάντα θα συνοδευόταν από λόγια παρηγοριάς, εμψυχώσεως και πνευματικής οικοδομής. Προσπάθησε να έχει σαν οδηγό του την Ευαγγελική περικοπή από το κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο, που μιλά για την κρίση του Θεού κατά την Δευτέρα Του παρουσία. Τη ζωή και το παράδειγμα του Αγίου Φιλαρέτου. Το έργο της Αγίας Φιλοθέης της Αθηναίας, που ιδιαιτέρως αγαπούσε και που κατά την ημέρα της μνήμης Της εκοιμήθη εν Κυρίω.

Παύλου του ελεήμονος Μητροπολίτου Γλυφάδας αιώνια η μνήμη.

Αρχιμ. Στέφανος Σουλιμιώτης, Μέγας Εκκλησιάρχης Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σουΣχόλια (-2)

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.