Γέροντος Παϊσίου Αγιορείτου: Ερώτησε κάποιος αρκετά μορφωμένος – ίσως καυχιόταν και για τις γνώσεις του – τον Γέροντα πως έρχεται η ταπείνωση. Και έλαβε την απάντηση: «Αν έχουμε λίγο μυαλό, θα πρέπει να είμαστε ταπεινοί».

Γέροντος Παϊσίου Αγιορείτου

Σε άλλον που τον παρεκάλεσε με πόνο για το ίδιο θέμα απάντησε ο Γέροντας: «Έχει πολλή ταπείνωση ο Χριστός, θα δώσει και σε μας. Αρκεί να το αναγνωρίζουμε και να εξομολογούμεθα την αδυναμία μας».

Όταν κοιμήθηκε ο π. Ιάκωβο Βαλοδήμος (†1960), ο άγιος αυτός άνθρωπος, τον διαδέχτηκε στο Μοναστήρι του κάποιος ανιψιός του, Ιάκωβος και αυτός, ο οποίος όμως καθόλου δεν έμοιαζε στον θείο του, μάλιστα κάπνιζε κι όλας.

Αλλά ο κόσμος τον ευλαβείτο και αυτόν σαν συνέχεια του Γέροντος Ιακώβου. «Έτσι και τώρα» συνέχιζε ο Πατήρ «ήταν ο Άγιος Αρσένιος και ύστερα άφησε εμένα (σημ. Το “εμένα” δεν το έλεγε, αλλά άφηνε να εννοηθή με τον τρόπο του).

Και ο κόσμος συνεχίζει να ευλαβήται κι εμένα. Μόνο που εγώ δεν καπνίζω».

Ακούοντάς τα εγώ, εθαύμαζα για την ταπείνωση του Πατρός μου, συγχρόνως όμως ελεινολογούσα τον εαυτό μου: «Εσύ, ταλαίπωρε, είσαι στην θέση του ανιψιού του π. Ιακώβου. Απλώς που κι εσύ δεν καπνίζεις».

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.