Ο Ηγούμενος της Μονής Εσφιγμένου Αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος, μίλησε για το ζήτημα της πανδημίας του κορωνοϊού στο Άγιο Όρος και γενικά στην Εκκλησία.

Σε συνέντευξή του στο «Εκκλησία OnLine» ο ηγούμενος τόνισε πως το Άγιο Όρος έχει πληρώσει μεγάλο φόρο στο θέμα της πανδημίας με αρκετούς νεκρούς.

Για τους γεροντάδες είπε χαρακτηριστικά, πως ερμηνεύουν όπως θέλουν το Ευαγγέλιο του Χριστού.

«Πληρώσαμε μεγάλο φόρο στο Άγιο Όρος»

Όπως δήλωσε ο ηγούμενος Βαρθολομαίος: «Επικρατεί μια ανησυχία στους πατέρες γιατί δεν έχει ξεπεραστεί ο κίνδυνος, παρόλα αυτά, αυτοί που θέλουν να προσέχουν προσέχουν, ενώ κάποιοι δεν θέλουν να προσέχουν και εμμένουν σε αυτή την άστοχη και πολλές φορές δαιμονική αντίδραση και άρνηση, για κάτι το οποίο είναι πολύ απλό.

Υπάρχουν ακόμη κρούσματα στο Άγιο Όρος, υπάρχουν πατέρες στο νοσοκομείο, πρόσφατα εκοιμήθη και άλλος, ο αριθμός των μοναχών που έχουν κοιμηθεί αναλογικά σε σχέση με το σύνολο του Αγίου Όρους είναι πάρα πολύ μεγάλος. Σαν Άγιο Όρος έχουμε πληρώσει μεγάλο φόρο στο θέμα της πανδημίας με τους νεκρούς».

«Οι Γεροντάδες έχουν φτιάξει μια εκκλησία στα δικά τους μέτρα»

Αναφορικά με τους γεροντάδες, είπε:

«Το φαινόμενο με τους Γεροντάδες δεν είναι τωρινό. Απλώς η πανδημία το αποκάλυψε. Παρασύρουν τους ανθρώπους, το έχουμε στηλιτεύσει πάρα πολλές φορές όμως όλο το προηγούμενο διάστημα υπήρχε μια ανησυχητική ανοχή από την Εκκλησία στα θέματα του Γεροντισμού, που είναι σαράκι, καρκίνωμα μέσα στην Εκκλησία. Οι γεροντάδες έχουν φτιάξει μια Εκκλησία στα μέτρα τα δικά τους. Ερμηνεύουν όπως θέλουν το Ευαγγέλιο του Χριστού. Ερμηνεύουν όπως θέλουν τους Πατέρες της Εκκλησίας. Έχουν φτιάξει ομάδες, δεν προσφέρουν Χριστό, η Εκκλησία είναι ένα σώμα, δεν μπορείς να αυτονομείσαι και να θεωρείς τον εαυτό σου μέσα στο σώμα της Εκκλησίας.. Διακόπτεις έτσι την κοινωνία με την υπόλοιπη Εκκλησία. Φανατίζουν με αυτό τον τρόπο τους ανθρώπους που τους πλησιάζουν, φτάνοντας στο σημείο να επαναστατούν εναντίον της ίδιας της εκκλησίας και εναντίον των αδελφών τους. Πράγματα που είναι ξένα προς το παράδειγμα που μας έδωσε ο ίδιος ο Χριστός και την εντολή που έχει δώσει ο ίδιος ο Χριστός με το να αγαπάμε αλλήλους. Βαδίζουμε προς το τέλος αλλά μην δείξουμε χαλάρωση».

«Το φαινόμενο με τους Γεροντάδες δεν είναι τωρινό. Απλώς η πανδημία το αποκάλυψε. Παρασύρουν τους ανθρώπους, το έχουμε στηλιτεύσει πάρα πολλές φορές, όμως όλο το προηγούμενο διάστημα υπήρχε μια ανησυχητική ανοχή από την Εκκλησία στα θέματα του Γεροντισμού, που είναι σαράκι, καρκίνωμα μέσα στην Εκκλησία».

«Οι γεροντάδες έχουν φτιάξει μια Εκκλησία στα μέτρα τα δικά τους. Ερμηνεύουν όπως θέλουν το Ευαγγέλιο του Χριστού. Ερμηνεύουν όπως θέλουν τους Πατέρες της Εκκλησίας. Έχουν φτιάξει ομάδες, δεν προσφέρουν Χριστό, η Εκκλησία είναι ένα σώμα, δεν μπορείς να αυτονομείσαι και να θεωρείς τον εαυτό σου μέσα στο σώμα της Εκκλησίας.. Διακόπτεις έτσι την κοινωνία με την υπόλοιπη Εκκλησία. Φανατίζουν με αυτό τον τρόπο τους ανθρώπους που τους πλησιάζουν, φτάνοντας στο σημείο να επαναστατούν εναντίον της ίδιας της εκκλησίας και εναντίον των αδελφών τους. Πράγματα που είναι ξένα προς το παράδειγμα που μας έδωσε ο ίδιος ο Χριστός και την εντολή που έχει δώσει ο ίδιος ο Χριστός με το να αγαπάμε αλλήλους. Βαδίζουμε προς το τέλος αλλά μην δείξουμε χαλάρωση».

«Δυστυχώς συγκεκριμένοι άνθρωποι μετέτρεψαν το πρόβλημα της πανδημίας σε πρόβλημα δήθεν θρησκευτικό και δήθεν ότι αντιδρώντας κάνουν μια ομολογία πίστεως κι έστησαν την Εκκλησία στο σκαμνί, να απολογείται σε τρίτους…. και να βγαίνει μια αρνητική εικόνα για την Εκκλησία μας. Είναι καθαρά υπαίτιοι οι ίδιοι. Έχουν πάρει στο λαιμό τους πολλούς ανθρώπους, τους έχουν πείσει να μην κάνουν τα εμβόλια, εκμεταλλευόμενοι το ράσο τους. Αυτό πρέπει κάποια στιγμή να σταματήσει. Έπρεπε να έχει ήδη σταματήσει.»

Καραγιάννης Ανδρέας

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.