Σύμφωνα με τον Γέροντα Ευθύμιο της Καψάλας, ο εμβολιασμός στην Ελλάδα είναι υποχρεωτικός, και χωρίς πιστοποιητικό εμβολιασμού οι πολίτες θα είναι αποκλεισμένοι από παντού.

Ο Πρωθυπουργός παραβιάζει απόφαση του Συμβουλίου της Ευρώπης με την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών. Τα διαθέσιμα εμβόλια δεν έχουν μελετηθεί επαρκώς, και καθημερινά μαθαίνουμε για σοβαρές παρενέργειες και θανάτους. Η νόσηση από COVID-19 είναι το ίδιο επικίνδυνη με τον εμβολιασμό Δύο εταιρίες απέσυραν τα εμβόλιά τους ως επικίνδυνα. Υπάρχουν θεραπείες και αποκρύπτονται, όπως αντιβιοτικά φάρμακα, η υδροξυχλωροκίνη και η αζιθρομυκίνη.

Συμπέρασμα:
Ο εμβολιασμός στην Ελλάδα δεν είναι υποχρεωτικός για τον γενικό πληθυσμό. Το ψήφισμα της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης αποτελεί σύσταση και όχι άμεσα δεσμευτική απόφαση. Δεν ισχύει, κατά τον παρόντα χρόνο, ότι οι μη εμβολιασμένοι είναι “αποκλεισμένοι από παντού”. Τα εμβόλια για την COVID-19 που είναι διαθέσιμα στην Ελλάδα έχουν περάσει τις απαραίτητες φάσεις κλινικών δοκιμών και έχουν αξιολογηθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων πριν την αδειοδότηση τους ενώ εξακολουθούν να αξιολογούνται στο πλαίσιο της φαρμακοεπαγρύπνησης. Δεν ισχύει ότι ο εμβολιασμός είναι εξίσου επικίνδυνος με το να νοσήσει κάποιος με την COVID-19. Δεν ισχύει ότι δύο εταιρίες απέσυραν τα εμβόλιά τους ως επικίνδυνα. Δεν υπάρχουν αποδεδειγμένες θεραπείες που αποκρύπτονται από το ευρύ κοινό, τα αντιβιοτικά φάρμακα δεν αποτελούν λύση για την πανδημία, ούτε ουσίες όπως η υδροξυχλωροκίνη ή η αζιθρομυκίνη έχουν κλινικά αποδεδειγμένη θεραπευτική δράση έναντι της νόσου COVID-19.

Πρόσφατα κυκλοφόρησε σε ιστολόγια και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η επιστολή ενός γέροντα του Αγίου Όρους η οποία περιείχε, μεταξύ άλλων, ανακριβείς και αντιεπιστημονικές θέσεις σχετικά με τα διαθέσιμα εμβόλια κατά της COVID-19 καθώς και αναφορά σε αποδεδειγμένες θεραπείες εναντίον της νόσου. Οι πληροφορίες που βρίσκονται στην εν λόγω επιστολή δεν έχουν καμία επιστημονική βάση.
H επιστολή που κυκλοφόρησε έχει ως εξής:

Τι ισχύει
Ο συγγραφέας και οι παρεμβάσεις του
Ο συγγραφέας της επιστολής, ιερομόναχος Ευθύμιος (Γέρων Ευθύμιος της Καψάλας), παρότι αναφέρεται, μεταξύ άλλων, και σε θέματα υγείας, παραδέχεται πως δεν είναι γιατρός, ούτε υπάρχει κάποια πηγή που να τεκμηριώνει ότι έχει σχετική επιστημονική ειδίκευση.

Σε παλαιότερη επιστολή του το 2020 έχει χρησιμοποιήσει ως τεκμήριο, για την υποστήριξη της θέσης του ότι έρχεται “παγκόσμια δικτατορία με βιομετρικό τσιπάρισμα”, δηλώσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου στις οποίες υποτίθεται πως πρότεινε να βάλουν οι πολίτες μικροτσίπ στο σώμα τους για τον κορωνοϊό. Ωστόσο όπως έχουμε εξηγήσει σε ξεχωριστό μας άρθρο το οποίο μπορείτε να διαβάσετε εδώ, ο εν λόγω ισχυρισμός είναι ψευδής.

Σε άλλο σημείο της επιστολής του είχε αναφέρει:

Ἀπό πολλούς ἀναμένεται ἐναγωνίως ἡ νίκη τοῦ κορονοϊοῦ μέ τήν ἐφεύρεση τοῦ ἐμβολίου, τό ὁποῖο θά εἶναι ὑποχρεωτικό γιά ὅλους. Ἐμεῖς ἀρνούμαστε νά κάνωμε τό ἐμβόλιο.

Ὅποιος φοβᾶται, ἄς κάνη ὅσα ἐμβόλια θέλει, ἀλλά νά γνωρίζη ὅτι μπορεῖ νά ἔχη ἀπρόβλεπτες βαρειές παρενέργειες, ὅπως εἶχαν τά ἐμβόλια πού ἔκαναν στά παιδιά πρίν λίγα χρόνια γιά τήν νόσο τῶν πτηνῶν καί πολλά παρέλυσαν.

Ὅπως ἐπίσης ἔπαθαν σκλήρυνση κατά πλάκας πολλοί πού ἔκαναν τό ἐμβόλιο τῆς ἡπατίτιδας Β‘ καί τό ἴδιο συμβαίνει καί μέ ἄλλα ἐμβόλια. Ἄν δέν φυλάξη ὁ Θεός, τί μποροῦν νά κάνουν τά ἐμβόλια καί τά φάρμακα;

Όσον αφορά τη συσχέτιση μεταξύ πρόκλησης σκλήρυνσης κατά πλάκας, ή επιδείνωσής της, εξαιτίας εμβολιασμού κατά του ιού της ηπατίτιδας Β, το αμερικανικό CDC, ανατρέχοντας στα διαθέσιμα δεδομένα από ευρείες κλινικές μελέτες, έχει επισημάνει τα εξής:

Mεγάλος όγκος επιστημονικών δεδομένων δείχνει ότι ο εμβολιασμός κατά της ηπατίτιδας Β δεν προκαλεί ούτε επιδεινώνει τη σκλήρυνση κατά πλάκας.

Η αναφορά σε εμβόλιο για τη “νόσο των πτηνών” είναι αρκετά αόριστη, υποθέτουμε ωστόσο ότι αφορά ενδεχομένως τον ιό της γρίπης H5N1 που προκαλεί τη λεγόμενη γρίπη των πτηνών. Κατόπιν εξέτασης της σχετικής βιβλιογραφίας εντοπίσαμε στοιχεία για μια σπάνια, προσωρινή, παράλυση (Guillain-Barré) μετά από εμβολιασμό με ένα εμβόλιο για τη γρίπη των χοίρων τη δεκαετία του 1970. Ωστόσο το CDC επισημαίνει ότι, με βάση τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα, είναι πιθανότερο να εμφανίσει κανείς αυτό το σύνδρομο λόγω λοίμωξης από τον ιό, παρά μετά τον εμβολιασμό. [πηγή]

Είναι υποχρεωτικό το εμβόλιο;
Στην υπό εξέταση επιστολή, ο συγγραφέας της αναφέρεται στον “υποχρεωτικό εμβόλιο” ως ισχύουσα πραγματικότητα ενώ, έως και τη συγγραφή του παρόντος άρθρου, δεν έχει καταστεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός έναντι της COVID-19 για τον γενικό πληθυσμό στην Ελλάδα, ούτε, επί του παρόντος, για ειδικές ομάδες.

Όπως είχαμε επισημάνει το 2020, οι νόμοι 4675 και 4682/2020 αποτελούν ένα νομικό πλαίσιο που ορίζει μόνο τη δυνατότητα επιβολής του εμβολιασμού, για συγκεκριμένες ομάδες, χρόνο και προϋποθέσεις, ενώ η τυχόν θέσπιση τέτοιου μέτρου προαπαιτεί την έκδοση συγκεκριμένης Υπουργικής Απόφασης, κάτι που δεν έχει συμβεί μέχρι σήμερα, ούτε έχει εκφραστεί πρόθεση για καθολικό υποχρεωτικό εμβολιασμό.

Επιπλέον, έχει εκφραστεί δημόσια η πρόθεση της κυβέρνησης να εξετάσει μόνον την περίπτωση υποχρεωτικού εμβολιασμού για υγειονομικούς και εργαζομένους σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, λαμβάνοντας υπόψη γνώμη της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής, η οποία, μεταγενέστερα πρότεινε τα εξής:

α) Προσαρμοσμένες σε κάθε επαγγελματική ομάδα (ιατροί, νοσηλευτές, εργαστηριακοί, προσωπικό μονάδων φροντίδας, κ.λπ.) εκστρατείες στοχευμένης ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για εκούσιο εμβολιασμό (…)

β) Μέτρα ενθάρρυνσης/αποθάρρυνσης που θα μπορούσαν να σχεδιαστούν από την Πολιτεία σε συνεργασία με τη διοίκηση των μονάδων υγείας (…)

γ) Πρόβλεψη υποχρεωτικότητας ως έσχατη λύση, η οποία πρέπει να έχει συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα και να εφαρμοσθεί μόνον εφόσον τα προηγούμενα μέτρα δεν αποφέρουν σημαντική αύξηση του ποσοστού εμβολιασμού. (…)

Η Επιτροπή επισημαίνει ότι η παραπάνω σύσταση αφορά μόνο στις συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες του προσωπικού των μονάδων υγείας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, καθώς και στο προσωπικό μονάδων περίθαλψης ευπαθών ομάδων.

Πράγματι, στις 12 Ιουλίου 2021 ανακοινώθηκε από τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας ότι ο εμβολιασμός πρόκειται να είναι υποχρεωτικός για τους εργαζόμενους σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, και για τους υγειονομικούς, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. [πηγή]

Οι ισχυρισμοί σχετικά με το πιστοποιητικό εμβολιασμού
Παρά τη ρήση του αγιορείτη ιερομονάχου, έως και τη συγγραφή του παρόντος άρθρου, δεν ισχύει πως στην Ελλάδα ένας πολίτης μπορεί να ασκεί τα βασικά δικαιώματά του μόνο με την επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού.

Ενδεικτικά, για να εκδώσει κάποιος το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID-19, το οποίο είναι απαραίτητο για τις διασυνοριακές μετακινήσεις των πολιτών σε όλες τις χώρες της ΕΕ, τη Νορβηγία, την Ισλανδία και το Λιχτενστάιν) θα πρέπει διαζευκτικά να έχει:

Ολοκληρώσει τη διαδικασία του εμβολιασμού
Νοσήσει και έχει καταχωριστεί το θετικό αποτέλεσμα του ελέγχου από την Μονάδα Υγείας/Διαγνωστικό Κέντρο/ Εργαστήριο/Κλιμάκιο στο οποίο έχετε διενεργήσει τον έλεγχο
Υποβληθεί σε διαγνωστικό έλεγχο (τελευταίο χρονικά εντός 30 ημερών) rapid test ή PCR και έχει καταχωριστεί το αρνητικό αποτέλεσμα από την Μονάδα Υγείας/Διαγνωστικό Κέντρο/Εργαστήριο/Κλιμάκιο στο οποίο έχετε διενεργήσει τον έλεγχο
Αντιστοίχως, για τις ακτοπλοϊκές και αεροπορικές μετακινήσεις εντός Ελλάδος με προορισμό τη νησιωτική χώρα, έχει προβλεφθεί (ΦΕΚ 2879/02-07-21, τ. Β’) αντίστοιχη προϋπόθεση, δηλαδή είτε πλήρης εμβολιασμός είτε νόσηση, είτε πρόσφατο αρνητικό τεστ PCR ή rapid.

Τα παραπάνω ακολουθούν τις προβλέψεις που περιλαμβάνει ο Κανονισμός (ΕΕ) 2021/953 της 14ης Ιουνίου 2021 «σχετικά με πλαίσιο για την έκδοση, την επαλήθευση και την αποδοχή διαλειτουργικών πιστοποιητικών εμβολιασμού κατά της COVID-19, διαγνωστικού της ελέγχου και ανάρρωσης από αυτή (Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID της ΕΕ) με σκοπό να διευκολυνθεί η ελεύθερη κυκλοφορία κατά τη διάρκεια της πανδημίας της COVID-19»

Σε κάθε περίπτωση, με βάση τις ισχύουσες ρυθμίσεις, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα ο ισχυρισμός ότι οι μη εμβολιασμένοι θα είναι αποκλεισμένοι από παντού.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης και η υποχρεωτικότητα του εμβολίου
Εντός της επιστολής, γίνεται επίσης λόγος για ένα ψήφισμα (υπ’ αρ. 2361) της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης για τον τρόπο χάραξης της στρατηγικής σχετικά με τον εμβολιασμό των πολιτών από τα 47 κράτη-μέλη. Το κείμενο, όπως έχουμε γράψει σε προηγούμενο άρθρο μας, τονίζει την ανάγκη πρόσβασης όλων των πολιτών στα εμβόλια χωρίς διακρίσεις, και πράγματι συνιστάται ο μη υποχρεωτικός χαρακτήρας του εμβολιασμού, όπως ήδη ισχύει γενικά. Το έγγραφο, ωστόσο, δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα, αποτελεί σύσταση. Επομένως, ακόμη και αν θεσπιζόταν υπό προϋποθέσεις και για συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού υποχρεωτικότητα εμβολιασμού, η Ελλάδα δεν θα έχει προβεί σε παράνομη ενέργεια λόγω παραβίασης του ψηφίσματος.

Τα εμβόλια έχουν δοκιμαστεί επαρκώς
Προτού αξιολογηθούν από τις αρμόδιες, κατά περίπτωση, υγειονομικές αρχές στο πλαίσιο χορήγησης άδειας υπό όρους, τα εμβόλια για την COVID-19 που χρησιμοποιούνται αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη πέρασαν από τις απαραίτητες φάσεις κλινικών μελετών. Όσον αφορά την Ελλάδα και τις χώρες της Ευρωπαϊκή Ένωσης, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων προέβη σε αναλυτική αξιολόγηση των ευρημάτων που προαπαιτούνται, πριν την έκδοση θετικής εισήγησης για υπό όρους αδειοδότηση. Η αξιολόγηση είναι συνεχής και μετεγκριτικά, στο πλαίσιο της φαρμακοεπαγρύπνησης. Ο συγγραφέας της επιστολής δεν εισφέρει άλλα επιστημονικά δεδομένα που να δείχνουν το αντίθετο. [πηγή 1][πηγή 2][πηγή 3][πηγή 4][πηγή 5][πηγή 6][πηγή 7][πηγή 8][πηγή 9]

Ο ισχυρισμός ότι το εμβόλιο δεν καλύπτει πλήρως τους εμβολιασμένους είναι παραπλανητική, καθώς η αποτελεσματικότητα ενός εμβολίου, όπως έχουμε εξηγήσει, γνωρίζει διαβαθμίσεις, όπως για παράδειγμα έναντι θανάτου, έναντι σοβαρής νόσου, έναντι νόσησης, έναντι λοίμωξης-μετάδοσης και ούτω καθεξής. Σε κάθε περίπτωση φυσικά δεν αναμένεται η αποτελεσματικότητα να είναι απόλυτη (100%), ιδίως στην πρόληψη της λοίμωξης ή της μετάδοσης, μπορεί όμως να έχει υψηλή αποτελεσματικότητα έναντι του κινδύνου νοσηλείας ή θανάτου με χαρακτηριστικό παράδειγμα τα δεδομένα από την Αγγλία όπου το ποσοστό είναι άνω του 90%. Το ίδιο ισχύει ευρύτερα για τα φαρμακευτικά προϊόντα και τα εμβόλια καθώς δεν υπάρχουν απολύτως αποτελεσματικά σκευάσματα.

Ισχυρισμοί για καθημερινές σοβαρές παρενέργειες και θανάτους από τα εμβόλια για την COVID-19
Στην επιστολή γίνεται επίσης λόγος για καθημερινές, σοβαρές, παρενέργειες και θανάτους εμβολιασμένων. Ωστόσο παραβλέπεται το γεγονός ότι, όσες παρενέργειες και θάνατοι καταγράφονται σε χρονική συσχέτιση με ένα εμβόλιο δεν αποδίδονται αυτόματα αιτιωδώς στον εμβολιασμό. Επίσης οι διερευνώμενες σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες που έχουν συσχετιστεί αιτιωδώς με τον εμβολιασμό, όπως για παράδειγμα σύνδρομο θρόμβωσης με θρομβοπενία, για εμβόλια ιϊκού φορέα, και μυοκαρδίτιδα, για εμβόλια mRNA, είναι εξαιρετικά σπάνιες, και δεν ανατρέπουν το ισοζύγιο ρίσκου-οφέλους του εμβολιασμού έναντι της νόσου COVID-19. [πηγή 1][πηγή 2][πηγή 3][πηγή 4][πηγή 5][πηγή 6]

Με το θέμα της ψευδούς παρουσίασης αιτιώδους σχέσης μεταξύ καταγραφόμενων θανάτων, σε βάσεις δεδομένων φαρμακοεπαγρύπνησης, και εμβολίων για την COVID-19 έχουμε ασχοληθεί σε διάφορα πρόσφατα άρθρα μας τα οποία μπορείτε να διαβάσετε εδώ, εδώ κι εδώ.

Παρότι ο ιερομόναχος παρουσιάζει τον εμβολιασμό και τη νόσο COVID-19 ως δύο εξίσου επικίνδυνες προοπτικές, η σύγκριση είναι παραπλανητική. Μόνο σε επίπεδο θανάτων, σε χώρες όπου έχουν εμβολιαστεί αρκετά εκατομμύρια πολίτες, όπως στο Ηνωμένο Βασίλειο, εκτιμάται ότι έχουν αποφευχθεί μεταξύ 6.4 και 7.9 εκατομμύρια μολύνσεις, και μεταξύ 26,000 και 28,000 θάνατοι. Για την Ελλάδα εκτιμάται πρώιμα ότι έχουν αποτραπεί χιλιάδες μολύνσεις και εκατοντάδες θάνατοι. Αντιστοίχως, σε 30 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων στην Αγγλία κατεγράφησαν περιπτώσεις συνδρόμου θρόμβωσης μετά θρομβοπενίας της τάξεως των 10 ανά εκατομμύριο, και οι συνολικοί θάνατοι ήταν περίπου 50. Εξάλλου, όπως είχαμε δείξει και σε προηγούμενο άρθρο μας, σύντομα μετά το ξεκίνημα των εμβολιασμών η τάση αύξησης των θανάτων υπερηλίκων ανακόπηκε, και η αντίστοιχη θνησιμότητα τελικά μειώθηκε στα συνηθισμένα, και λίγο χαμηλότερα, επίπεδα βάσει στοιχείων της EuroMOMO.

Ο ισχυρισμός περί απόσυρσης εμβολίων δυο εταιριών ως επικίνδυνα
Δεν κατέστη δυνατό να εντοπίσουμε καμία ανακοίνωση ή άλλη πληροφορία που να επιβεβαιώνει τον εν λόγω ισχυρισμό, ειδικά για τα διαθέσιμα εμβόλια στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πρόσφατα είχαμε γράψει σε άρθρο μας πως το εμβόλιο της Johnson & Johnson δεν απαγορεύτηκε στην Ευρώπη, ενώ στις 14/06/21 ανακοινώθηκε η επικαιροποίηση των ηλικιών στις οποίες συνιστάται ο εμβολιασμός
με το εμβόλιο της AstraZeneca, και όχι απόσυρσή του.

Δεν υπάρχουν θεραπείες που “μας κρύβουν”
Ο αγιορείτης ισχυρίζεται ότι υπάρχει θεραπεία για τον ιό, αλλά κάποιοι δεν τη θέλουν, λέγοντας κατ’ ουσίαν πως αποκρύπτεται κάποια εντυπωσιακά αποτελεσματική, άμεσα διαθέσιμη, θεραπεία για τη νόσο COVID-19.

Η τεκμηρίωση του εν λόγω ισχυρισμού ωστόσο είναι μια ανεκδοτική, προσωπική, ιστορία η οποία είναι αρκετά αόριστη με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατόν να ελεγχθεί, ενώ σε κάθε περίπτωση δεν αποτελεί εύρημα κλινικών μελετών, διά των οποίων εξετάζονται οι παράγοντες ασφάλειας και αποτελεσματικότητας ενός φαρμάκου.

Στο σημείο αυτό είναι σκόπιμο να αναφέρουμε ότι πρόσφατα είχαμε εντοπίσει δηλώσεις γιατρούς ο οποίος παρουσίαζε αντιβιοτικά φάρμακα ως δήθεν λύση για τη νόσο COVID-19. Το σχετικό άρθρο μας για το εν λόγω θέμα καθώς και για αντίστοιχους ισχυρισμούς περί αποτελεσματικών φαρμάκων για την COVID-19 μπορείτε να διαβάσετε εδώ, εδώ, εδώ και εδώ.

Τέλος γίνεται αναφορά στον Luc Antoine Montagnier, Γάλλο ιολόγο και κάτοχο βραβείου Νόμπελ (2008), ο οποίος προέβη πράγματι στην αναφερόμενη δήλωση το Δεκέμβριο του 2020. Ωστόσο, όσα ισχυρίζεται έρχονται σε αντίθεση με τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα, καθώς η υδροξυχλωροκίνη, είτε μόνη της ή σε συνδυασμό με την αζιθρομυκίνη, δεν έχουν δείξει αξιόλογη αποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση της COVID-19, αντίθετα μελέτη η οποία εξέτασε δεδομένα από 146 τυχαιοποιημένες δοκιμές, έδειξε ότι ενδεχομένως την επιδεινώνει. Συνολικά, όπως είχαμε γράψει κατά το πρόσφατο παρελθόν, η υδροξυχλωροκίνη, μόνη της ή σε συνδυασμό με την αζιθρομυκίνη, δεν αποτελούν αποδεδειγμένη θεραπεία έναντι της νόσου COVID-19, ενώ τα πρόσφατα δεδομένα δεν έχουν αλλάξει αυτό το συμπέρασμα.

Συμπέρασμα
Σε επιστολή του ιερομονάχου Ευθυμίου από την Καψάλα του Αγίου Όρους, εντοπίζονται ορισμένα σημεία που διαστρεβλώνουν επιστημονικά δεδομένα όσον αφορά τον εμβολιασμό έναντι της COVID-19.

Ο εμβολιασμός στην Ελλάδα δεν είναι υποχρεωτικός για τον γενικό πληθυσμό. Το ψήφισμα της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης αποτελεί σύσταση και όχι άμεσα δεσμευτική απόφαση. Δεν ισχύει, κατά τον παρόντα χρόνο, ότι οι μη εμβολιασμένοι είναι “αποκλεισμένοι από παντού”. Τα εμβόλια για την COVID-19 που είναι διαθέσιμα στην Ελλάδα έχουν περάσει τις απαραίτητες φάσεις κλινικών δοκιμών και έχουν αξιολογηθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων πριν την αδειοδότηση τους ενώ εξακολουθούν να αξιολογούνται στο πλαίσιο της φαρμακοεπαγρύπνησης. Δεν ισχύει ότι ο εμβολιασμός είναι εξίσου επικίνδυνος με το να νοσήσει κάποιος με την COVID-19. Δεν ισχύει ότι δύο εταιρίες απέσυραν τα εμβόλιά τους ως επικίνδυνα. Δεν υπάρχουν αποδεδειγμένες θεραπείες που αποκρύπτονται από το ευρύ κοινό, τα αντιβιοτικά φάρμακα δεν αποτελούν λύση για την πανδημία, ούτε ουσίες όπως η υδροξυχλωροκίνη ή η αζιθρομυκίνη έχουν κλινικά αποδεδειγμένη θεραπευτική δράση έναντι της νόσου COVID-19.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σουΣχόλια (-14)

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.