«Είναι ανάμεσά μας στραμμένος προς ανατολάς , ντυμένος με την ιερατική του στολή, από όπου περιμένει τον Κύριό του να επανεμφανισθεί για τη Δευτέρα του Παρουσία και μας αποχαιρετά απόψε ο Γέροντας»

Πλήθος κόσμου ταξίδεψε ως την Αριζόνα για να αποχαιρετήσει τον Μακαριστό Γέροντα Εφραίμ Αριζονίτη -Φιλοθεϊτη που με την πνευματική του εργασία και διαδρομή μετέτρεψε την έρημο σε μία πνευματική όαση.

Συγκινητικές στιγμές διαδραματίστηκαν στο μοναστήρι του Αγίου Αντωνίου στην γη της ερήμου της Αριζόνας, όταν τα πνευματικά του παιδιά και οι μοναχοί του από όλα τα μοναστήρια ασπάστηκαν το σεπτό του σκήνωμα.

Ήταν η τελευταία φορά που θα έβλεπαν τον Πνευματικό τους Πατέρα, τον Αγιορείτη,τον τελευταίο της συνοδείας που γέμισε με καλογέρια το Άγιο Όρος.

Στην εξόδιο ακολουθία για τον μακαριστό γέροντα Εφραίμ της Αριζόνας χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος, συγχοροστατούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Αγίου Φραγκίσκου κ. Γερασίμου, Ατλάντας κ. Αλεξίου, Ντένβερ κ. Ησαΐα. Από το Άγιον Όρος ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Φιλοθέου Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Νικόδημος με συνοδεία πατέρων της Μονής, και πνευματικά του τέκνα.

Η στιγμή του τελευταίου ασπασμού ήταν ιδιαίτερη και για τον ίδιο τον Αρχιεπίσκοπο που στο προσωπό του απεικονίσθηκε η συγκίνηση όταν μάλιστα άγγιξε το χέρι του Μακαριστού Γέροντα.

Μετά την τέλεση της εξοδίου ακολουθίας για το έργο του μακαριστού γέροντα μίλησαν ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Φιλοθέου Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Νικόδημος, ο γέροντας Παίσιος της Ι.Μ. Αγίου Αντωνίου Ατλάντας, ενώ ανεγνώθη και το μήνυμα της Α.Θ.Π του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου.

Στο μηνυμά του ο Παναγιώτατος αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η κοίμηση του Χριστιανού ευωδιάζει πάντα Ανάσταση και τόνισε τη σπουδαιότητα της διαδρομής του Μακαριστού Γέροντα, σημειώνοντας ότι ήρθε στην Αμερική από το Άγιο Όρος, έχοντας λάβει φως εκ του υψηλόφρονου Άθωνος , φέρνοντας πολύτιμα και τιμαλφή στο λαό της Αμερικής από την Μοναστική Πολιτεία, το κοινοβιακό πνεύμα εκ της Μονής Φιλοθέου, τον γλυκή μητροποθητό ασπασμό εκ Της Γλυκοφιλούσης, τον ζήλο του ιερομάρτυρα Κοσμά του Αιτωλού ,τον πόθο της ησυχίας του Αγίου Διονυσίου του εν Ολύμπω.

Εάν παρατηρήσει κανείς αυτή τη σύναξη θα νομίσει ότι πρόκειται περί πανηγύρεως, περι χαράς περί χαρμόσυνου γεγονότος.

Αυτό είναι έτσι και δεν είναι έτσι… Όσοι συγκεντρωθήκαμε σήμερα εδώ συγκεντρωθήκαμε για να αποχαιρετήσουμε τον Γέροντά μας, όσοι είμαστε εδώ και όσοι απουσιάζουν για κάποιο λόγο…

Ο Γέροντας Εφραίμ έζησε με άσκηση και προσευχή και αυτά ήταν τα δύο κύρια χαρακτηριστικά, όχι μόνο της δικής του ζωής αλλά και της διδασκαλίας του.

Αυτά μας δίδαξε και γι αυτά του είμαστε όλοι ευγνώμονες…άσκηση και προσευχή.»

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.