Στο περιεχόμενο και το νόημα της ευαγγελικής περικοπής της σημερινής Κυριακής, Κυριακής του Παραλύτου, αναφέρθηκε ο Καθηγούμενος της Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου Γέρων Εφραίμ στην τράπεζα της Μονής μετά την Ευχαριστιακή Σύναξη, απευθυνόμενος στους πατέρες της Μονής.

Ο Γέρων Εφραίμ αναφέρθηκε στην αξία της ευαγγελικής διδασκαλίας κατά την ανάγνωση των περικοπών στην λατρεία της Εκκλησίας, καθώς δια της διδασκαλίας αυτής βοηθείται ο άνθρωπος που θέλει υγιή πνευματική ζωή και επιθυμεί να σωθεί. Για αυτό χρειάζεται ο κατηχητικός λόγος να θυμίζει τα ιερά διδάγματα. Ο Γέρων Εφραίμ αναφερόμενος στην ερώτηση του Κυρίου προς τον παράλυτο «θέλεις υγιής γενέσθαι;» τόνισε πως ότι κάνει ο Κύριος και καταγράφεται στο Ευαγγέλιο δεν είναι τυχαίο και άνευ σημασίας, ότι λέγει ο Κύριος και κάνει έχει σωτηριολογικό σκοπό. Το μήνυμα της σημερινής ευαγγελικής περικοπής είναι πως χρειάζεται η αποδοχή του ανθρώπου στο σχέδιο της σωτηρίας του ανθρώπου από τον Θεό. Χρειάζεται επομένως η συνέργεια μεταξύ Θεού και ανθρώπου.

Τέλος ο Γέρων Εφραίμ απευθυνόμενος προς τους πατέρες ευχήθηκε να αγωνιζόμαστε πνευματικά ώστε η Χάρις του Θεού να δίδει δύναμη ώστε να αγαπούμε και να ακολουθούμε τον Χριστό μας και να ταυτιστούμε μαζί Του.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.