Κατά τη βατοπαιδινή παράδοση και σύμφωνα με την αγιορείτικη τάξη εορτάστηκε η Σύναξη της Υπεραγίας Θεοτόκου της Παραμυθίας. Κάθε χρόνο την 21η Ιανουαρίου με το παλαιό εορτολόγιο η Βατοπαιδινή Αδελφότητα εορτάζει την Παναγία την Παραμυθία ενθυμούμενη το θαύμα που επιτελέσθηκε ενώπιον της θαυματουργού Εικόνος κατά τον 14ο αιώνα και διεσώθη η Αδελφότητα από την επιδρομή των πειρατών.

Κατά την ιδία ημέρα τιμάται στη Μονή και η μνήμη του Οσίου Μαξίμου του «Γραικού», πνευματικού αναστήματος της Μονής.

Ο Καθηγούμενος Γέρων Εφραίμ κατά την ομιλία του στην Τράπεζα της Μονής, απευθυνόμενος στους πατέρες, αναφέρθηκε στην Παναγία την Παραμυθία, στα θαύματα που συνδέονται με τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας και στη σημασία της παρουσίας της Θεοτόκου στη ζωή των Χριστιανών και ιδιαίτερα των Μοναχών, καθώς αναδεικνύεται συμπαραστάτης και παραμυθία στον πνευματικό αγώνα.

Ιδιαίτερα δε για την Μονή Βατοπαιδίου και την αδελφότητα μέσα στους αιώνες η Παναγία η Παραμυθία κατέστη παρηγορήτρια και οικονόμος, γεγονός που φανερώνεται και από την παλαιά παράδοση, σύμφωνα με την οποία οι Βατοπαιδινοί Πατέρες συνήθιζαν να τελούν τις κουρές των Μοναχών ενώπιον της ιεράς εικόνος στο παρεκκλήσιο όπου φυλάσσεται.

Ο Γέρων Εφραίμ τόνισε ιδιαίτερα πως όλα αυτά τα χρόνια είναι ζωντανή η παρουσία της Παναγίας στην Μονή μέσα από πολλά και θαυμαστά σημεία τόσο σε αδελφούς της Μονής όσο και σε πολλούς προσκυνητές.

Ο Γέρων Εφραίμ αναφέρθηκε, τέλος, και στον εορτάζοντα άγιο Μάξιμο τον Βατοπαιδινό, ο οποίος υπήρξε ακατάβλητος κήρυκας της πατερικής παραδόσεως. Το παράδειγμά του, η πίστη του, η υπακοή του και οι αγώνες του αποτελούν οδοδείκτη για τους μοναχούς, καθώς με πίστη, προσευχή και αρετή άντλησε θείες δυνάμεις και έκανε υπομονή σε απερίγραπτους πειρασμούς και μαρτύρια, καθώς ήξερε το νόημα του Σταυρού και ακολούθησε την σταυρική πορεία ως τέλους.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.