Γράφει ο Αρχιμανδρίτης Αθανάσιος Μισσός στο ΕΚΚΛΗΣΙΑ ONLINE - Έλλειψη συναίσθησεως και ελλιπές εκκλησιαστικο ήθος. Του Αρχιμανδρίτη, Αθανασίου Μισσού.

Οι χορεία των Σεπτών Ιεραρχών έχει ζάλη σχετικά με την πλήρωση της χηρευούσης Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης, καθότι είναι η πλέον νευραλγική Μητρόπολη με ζώσα παράδοση. Δέλεαρ μεγάλο και ο τίτλος, ο τιμής ένεκεν, του Παναγιωτάτου, όπως καλείται εντός της περιφέρειάς του ο εκάστοτε Θεσσαλονίκης.

Μέσα στην ρευστή και περιρρέουσα ατμόσφαιρα, ως κεραυνός εν αιθρία, είδε τα φώτα της δημοσιότητας επιστολή του Μητροπολίτου Βεροίας, Παντελεήμονος που επικαλείται το ανάστημά του και ζητεί να τηρηθεί η παράδοση του μεταθετού και να φύγει από την ταπεινή Βέροια και να ανέλθει προς την νύμφη του Θερμαϊκού.

Ένας άνθρωπος που διάγει το 78 έτος της ηλικίας του, μάλλον επιμένει να θεωρεί τον εαυτό του αδάμαστο έφηβο με κουράγια και όρεξη για αρχές και απαρχές νέου στην ηλικία ανθρώπου.

Καυχάται ότι έχει συστήσει στην Ιερά του Μητρόπολη, Μονές, ναι μια χαρά υποκλινόμεθα (δεν τα έβαλε δα και από τον δικό του κορβανά, ας είναι καλά ο κόσμος) και αντί να περιμένει πώς και πώς να πάει να εγκαταβιώσει εκεί, προς εφησυχασμόν και συνάντηση με τον Θεό μακριά από μέριμνες, ορέγεται θέσεων και ανέλιξης.

Ίσως έχουν δίκιο οι Άραβες που κηρύττουν ότι ο άνθρωπος μόνο με χώμα μπορεί να κορέσει το πάθος του για άνοδο.
Αντί να προσεύχεται ο καλός μας Θεός να αναδείξει ποιμένα νέο με σθένος και όρεξη θέλει τον εαυτό του να στολιστεί σε νέα περιφέρεια.

Τι παράδειγμα μπορεί να πάρουν οι νέοι και οι νέες μας όταν βλέπουν τον ποιμένα να εγκαταλείπει το ποίμνιο χάριν μωροφιλοδοξίας;

Είδε η ντροπή και ντράπηκε με την επιστολή αυτή. Μωρία και άνοια σε συνάρτηση με περισσεύουσα κενοδοξία σε όλο το μεγαλείο !

Αντί όλοι οι κληρικοί οι προερχόμενοι από τις τάξεις των μοναχών να αναζητούμε την ησυχία και την νοερά προσευχή μπαίνουμε στην τύρβη της αρχομανίας με αλαζονεία !

Στώμεν καλώς, άγιοι σεβαστοί πατέρες και αδελφοί !

Αρχιμανδρίτης, Αθανάσιος Μισσός

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σουΣχόλια (6)
 1. Γεώργιος 7 μήνες πριν

  Γέροντα πολύ φοβάμαι ότι και τα δικά σου κίνητρα δεν είναι πολύ ταπεινά και μάλλον απορρέουν για την ευμένεια του σεβασμιωτάτου.Οσο για αυτό που λέει ο σεβάσμιος μητροπολίτης περί του μεταθέτου γιατί να αλλάξει τώρα; Η πόλη μας χρειάζεται σώφρονα γέροντα και όχι νέο και άπειρο για να γίνει το κέφι του αρχιεπισκόπου ..Βρείτε άλλους τρόπους να εξασφαλίσετε την ευμένεια του αρχιεπισκόπου και όχι δια της μητρόπολης Θεσσαλονίκης παρά εκτός και αν έχεται κάτι μεμπτό να προσαψετε στον ιεράρχη Παντελεήμονα και όχι το ότι υποτιμά την μητρόπολη Βεροίας που υπηρετεί μετά υπερβάλλοντα ζήλο.

  ΑπάντησηΆκυρο
 2. Ελπινίκη 7 μήνες πριν

  Ναι, βγαίνει και ο πατήρ Αθανάσιος Μισσός να μιλήσει, έχουμε πολλά για την γούνα του πείτε του. Ντροπή βγαίνει να μιλάει έτσι για άλλους.

  ΑπάντησηΆκυρο
 3. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ 8 μήνες πριν

  πολυ σωστα τα λες γεροντα!!!!!!! κατι τετοιοι κληρικοι καναν τον κοσμο να μην παταει στην εκκλησια!!

  ΑπάντησηΆκυρο
 4. Δημήτρης Κλητοράκης 8 μήνες πριν

  Μη χειρότερα! «Πέτυχε» ισχυρίζεται, ο Μητροπολίτης Βεροίας Παντελεήμων, όσα δεν κατάφεραν να πράξουν Βυζαντινοί Αυτοκράτορες!!! Τέτοια «μετριοφροσύνη»!!!
  Η απληστία τον έχει κυριεύσει! Ό,τι και όσα προλάβει να γευθεί θέλει! Και όσο σκέπτομαι τον σεμνότατο αείμνηστο Μητροπολίτη Κισάμου και Σελίνου Ειρηναίο Γαλανάκη, με το τριμμένο ράσο, τόσο πιο προκλητικό δείχνει το μεταθετό!!!

  ΑπάντησηΆκυρο
 5. Βασ. Κιαμηλ 8 μήνες πριν

  Ο Βεροίας είναι Άξιος σε όλα του.
  Αυτά που γράφετε δεν ισχύουν. Ψαχθείτε μήπως αφορούν εσάς!

  ΑπάντησηΆκυρο
 6. Σύμη Κακαλη 8 μήνες πριν

  Σήμερα τώρα μια ηλιαχτίδα είδα στον κλήρο…..Τον Γέροντα Αθανάσιο……Μακάρι να μπορούσα να τον συναντούσα γιατί πλέον διψα η ψυχή μας…..για τέτοιους κληρικούς….

  ΑπάντησηΆκυρο

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.