Στον προεορτάζοντα μεγαλοπρεπή ιερό Ναό τού Αγίου Παντελεήμονος στη Μακεδονίτισσα Λευκωσίας τέλεσε, με την ευλογία τού Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου, τη Θεία Λειτουργία ο παρεπιδημών στην Κύπρο Γέροντας Αντίπας αγιορείτης, από το ιβηριτικό κελλίο τής Αγίας Άννης Καρυών, περιστοιχιζόμενος από κληρικούς τής Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου.

Κατά την ώρα τής ακολουθίας, οι πιστοί είχαν την ευκαιρία να προσκυνήσουν τα χαριτόβρυτα ιερά λείψανα των αγίων Παντελεήμονος και Νικηφόρου τού Λεπρού, ο οποίος ήταν ομοχώριος με τον σεβαστό γέροντα Αντίπα.

Ο Γέροντας απηύθυνε, λίγο πριν το τέλος τής Θείας Λειτουργίας, λόγο ψυχωφελή προς τους εκκλησιαζομένους.

Επέστησε, μάλιστα την προσοχή σε όλους μας σχετικά με τον καταιγισμό πληροφοριών που δεχόμαστε καθημερινά από τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, τονίζοντας πως πρέπει να κλείσουμε τα ώτα μας σε όσα ψεύδη μάς προσφέρονται.

Συγκεκριμένα, ο Γέρων Αντίπας είπε πως ο σωστός πιστός «Σέβεται, αγαπά, τιμά και υπακούει την Εκκλησία και δεν κουνά το δάχτυλό του σ΄ αυτήν. Αυτός που προκαλεί σχίσμα δεν διαφέρει από αιρετικό και όπως λέει ο ιερός Χρυσόστομος, ούτε το αίμα τού μαρτυρίου δεν τον λυτρώνει από την αμαρτία αυτή».

Επίσης, ο π. Αντίπας αναφέρθηκε στη μερίδα των ανθρώπων που κατηγορούν την Εκκλησία ότι ακολουθεί τυφλά τις κυβερνήσεις και αποτελεί όργανο τής κάθε Κυβέρνησης για να περνά τα μηνύματα που θέλουν οι Κυβερνώντες· «Η Εκκλησία δεν στηρίζει τις κυβερνήσεις, όπως λένε οι κατήγοροι, αλλά προστατεύει τους πιστούς. Κι αν χρειαστεί να διαφωνήσει με την Κυβέρνηση, δεν ντρέπεται να το κάνει και το έκανε πάμπολλες φορές. Αν η άποψη τής Κυβέρνησης και της Εκκλησίας σε κάποιο θέμα είναι παρόμοια, όπως σε αυτό τής πανδημίας, δεν σημαίνει ότι η Εκκλησία είναι άβουλη ή χειραγωγείται από οποιοδήποτε που κυβερνά. Αυτό που νοιάζει την Εκκλησία είναι να προστατεύσει όλα τα τέκνα της».

Αναφορικά με τις διάφορες προφητείες που κατακλύζουν το διαδίκτυο αλλά και προρρήσεις που τις ανάγουν σε σύγχρονους αγίους, ο σεβαστός Γέροντας, όντας για αρκετές δεκαετίες μοναχός στο Άγιον Όρος και συναναστραφείς με πολλούς από τους αγίους τούς οποίους επικαλούνται, είπε «ας κλείσουμε τα αυτιά μας στις ψευδοπροφητείες, που συνεχώς διαψεύδονται. Ο άγιος Πορφύριος, τον οποίο γνώρισα προσωπικά, μάς έλεγε· μην τρομοκρατείτε τους ανθρώπους! Κι αν υποτεθεί ότι κάτι από αυτά που λέγονται, γίνει τελικά, θα μας εγκαταλείψει ο Θεός; Αυτό να μας απασχολεί. Αφού ζει Κύριος ο Θεός! Αν γινόταν αυτή η πανδημία πριν από 30 χρόνια, θα πήγαιναν όλοι να εμβολιαστούν. Αλλά σήμερα δυστυχώς υπάρχει το διαδίκτυο, η παραπληροφόρηση, επιστρατεύουν ψευδοπροφήτες και δήθεν αγιορείτες και βάζουν στο στόμα των αγίων λόγια που ποτέ δεν είπαν. Εμείς ένα πράγμα πρέπει να κάνουμε· να φωνάζουμε στον εαυτό μας να ζει με μετάνοια, αυτό να μας απασχολεί. Κι επειδή η Εκκλησία έχει την ευθύνη τής σωτηρίας μας, αυτήν πρέπει να ακούμε και να ακολουθούμε. Έλεγε ο άγιος Παΐσιος, τον οποίο γνώρισα και με τον οποίο συνομίλησα πολλές φορές, αυτό που είπαν και παλαιότεροι πατέρες, πως ακόμη κι αν υποθέσουμε ότι η Εκκλησία ἐν Συνόδῳ κάνει λάθος, και πάλι πρέπει αυτήν να ακολουθούμε, διότι εκτός Εκκλησίας δεν υπάρχει σωτηρία. Ιδιαίτερα εδώ στην Κύπρο, που «οἱ πάντων βαρβαρότεροι καὶ ἀσεβέστεροι», όπως χαρακτηριστικά λέγει ο άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς, «κρατούν τα ιερά και όσιά μας», πρέπει να είμαστε ενωμένοι με την Εκκλησία, η οποία στους δύσκολους αιώνες που πέρασε το νησί με αλλεπάλληλους κατακτητές, κατάφερε να κρατήσει τους πιστούς μας».

Πριν την απόλυση, τελέστηκαν τα μνημόσυνα πεσόντων αγωνιστών τού κατεχόμενου χωριού τής Μύρτου Κερύνειας και άλλων αδελφών.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.