Η τυπική αποχώρηση της Μέρκελ από την Καγκελαρία αναμένεται στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, αλλά το κορυφαίο αποχαιρετιστήριο γεγονός προς τιμήν της πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα με μία μεγάλη στρατιωτική τελετή, γνωστή ως «Grosser Zapfenstreich».

Η τυπική αποχώρηση της Μέρκελ από την Καγκελαρία αναμένεται στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, αλλά το κορυφαίο αποχαιρετιστήριο γεγονός προς τιμήν της πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα με μία μεγάλη στρατιωτική τελετή, γνωστή ως «Grosser Zapfenstreich».

H τελετή ξεκίνησε με ομιλία της Μέρκελ στους προσκεκλημένους, δηλαδή όλους τους υπουργούς και προέδρους της Δημοκρατίας, με τους οποίους συνεργάστηκε στα 16 χρόνια της καγκελαρίας της, ενώ η μπάντα που παιάνιζε, οι στρατιώτες με τους αναμμένους πυρσούς και οι ειδικοί σχηματισμοί συμπλήρωσαν την τελετουργία που έχει τις ρίζες της στον 16ο αιώνα.

Ωστόσο αυτό που έκανε τους Γερμανούς να συζητούν ειδικά φέτος την τελετή είναι η μουσική που η Μέρκελ επέλεξε να ακουστεί σε αυτή.

Μακρά παράδοση θέλει τον ή την πολιτικό, στην οποία αποδίδεται αυτή η τιμή, να επιλέγει τρία τραγούδια της αρεσκείας του/της. Ο προκάτοχός της Γκέρχαρντ Σρέντερ, για παράδειγμα, είχε επιλέξει το My Way του Σινάτρα. Ομως η επιλογή της Μέρκελ, προκάλεσε ακόμη μεγαλύτερη έκπληξη.

Ξέχασες το έγχρωμο φιλμ
Λάτρης της μουσικής η ίδια, κυρίως δε της κλασικής και τακτική επισκέπτρια του Φεστιβάλ του Μπαϊρόιτ, η Μέρκελ ξένισε επιλέγοντας ως ένα από τα τρία τραγούδια που θα ακουστούν προς τιμήν της το «Ξέχασες το έγχρωμο φιλμ» (Du hast den Farbfilm vergessen).

Το τραγούδι είχε κάνει τεράστια επιτυχία στην Ανατολική Γερμανία και όχι μόνο όταν το ερμήνευσε η Νίνα Χάγκεν το 1974 με το συγκρότημα Automobil. Μιλά για ένα αγόρι που πήγε διακοπές με την κοπέλα του αλλά πήρε ασπρόμαυρο φιλμ για την φωτογραφική του μηχανή.

«Κανείς δεν θα πιστέψει πόσο όμορφα ήταν εδώ» ακούγεται στους στίχους σε μια προφανή αναφορά στον «ασπρόμαυρο» κομουνιστιικό κόσμο της Ανατολικής Γερμανίας.

Η νονά της πανκ
Μέρκελ και Χάγκεν έχουν ξεπεράσει τα εξήντα, αλλά δεν έχουν πολλές κοινές αναφορές. Μάλιστα είχαν συγκρουστεί σε ένα τοκ σόου το 1992 με θέμα τα ναρκωτικά.

H Χάγκεν γεννήθηκε στη συνοικία Φρίντριχσχαϊν του τότε Ανατολικού Βερολίνου, θεωρείται η νονά της πανκ. Το 1976 έπεσε σε δυσμένεια από το ανατολικογερμανικό καθεστώς και απέδρασε στη Δύση. Επέστρεψε στη Γερμανία το 1986.

Η επιλογή του τραγουδιού σε κάθε περίπτωση εντυπωσίασε τους Γερμανούς καθώς είναι μια απόδειξη της όχι και τόσο εκτιμημένης αίσθησης χιούμορ της Μέρκελ.

Σε υμνούμε
Τα δύο άλλα τραγούδια είναι πιο αναμενόμενα. Πρόκειται για τον χορωδιακό εκκλησιαστικό ύμνο «Ύψιστε Θεέ, σε υμνούμε» του Γιόχεν Ρίγκερ. Λογικό, σχολιάζει το ΒΒC, για την κόρη ενός Λουθηρανού πάστορα.

Κόκκινα τριαντάφυλλα
Τέλος, τις μουσικές επιλογές της Μέρκελ συμπληρώνει η μπαλάντα της Βερολινέζας Χίλντεγκαρντ Κνεφ (1925-2002) με τον τίτλο «Για μένα θέλω να βρέχει κόκκινα τριαντάφυλλα».

Η Κνεφ έκανε μεγάλη καριέρα μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και ήταν από τις λίγες Γερμανίδες ηθοποιούς που κατέκτησαν το Χόλυγουντ. Στα τηλεοπτικά σόου μιλούσε για τη σχέση της με την Μέριλν Μονρό, τον Μάρλον Μπράντο και την Μαρλέν Ντίτριχ. Δεν ήταν όμως μόνο ηθοποιός και τραγουδίστρια, αλλά και συγγραφέας.

Γνωστές έχουν μείνει οι ατάκες της όπως, «οι Γερμανοί άνδρες έχασαν έναν πόλεμο, τώρα θέλουν να τον κερδίσουν στην κρεβατοκάμαρα».

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.