Γεννήθηκε στο τέλος του 4ου αιώνα στα Μύρα της Λυκίας .Δέκα έξι αιώνες μετά θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους αγίους της Ορθοδοξίας.Ο Άγιος Γεράσιμος ο Ιορδανίτης, άφησε τη δική σφραγίδα στα Ιεροσόλυμα.

Οι γονείς του ήταν πλούσιοι και καλοί χριστιανοί και με τις δικές τους αρχές μεγάλωσε και ο ίδιος.Εφτασε δε σε σημείο να ζει από μικρός σε μοναστήρι. ​Σύμφωνα με την παράδοση είναι το θείο χάρισμα να θεραπεύει ακόμη και ζώα.Πάντα κατά την παράδοση μιά μέρα ένα λιοντάρι τον προσέγγισε “βογκώντας” από τον πόνο και δείχνοντας του το πληγιασμένο από ένα μεγάλο αγκάθι πόδι του.

Ο Άγιος το φρόντισε με καλοσύνη και μόλις έγιανε το λιοντάρι δεν έφυγε, μα έμεινε δίπλα του σαν υπάκουο οικόσιτο ζώο.Τον βοηθούσε στις καθημερινές εργασίες και μόλις ο άγιος κοιμήθηκε τον αιώνιο ύπνο, εκείνο έσκαψε τον τάφο του με τα πόδια του όπου κατόπιν πέθανε κι εκείνο δίπλα στο «αφεντικό» του.

Μετά τους σκληρούς αγώνες του και τη μεγάλη προσφορά του στο μοναχισμό είχε ένα ήσυχο, οσιακό τέλος, σε ηλικία περίπου εκατό χρονών. Ο Άγιος πέθανε στις 4 Μαρτίου. Από τότε που ανακηρύχθηκε Άγιος γιορτάζουμε τη μνήμη του αυτή τη μέρα και πανηγυρίζει το μοναστήρι του, που βρίσκεται στους Αγίους Τόπους, στην έρημο του ποταμού Ιορδάνη, κοντά στην Ιεριχώ. Πολλοί δέχονται ότι ο Άγιος θάφτηκε μισό μίλι μακριά από το μοναστήρι του.

Μετά την καταστροφή του μοναστηριού από τους Άραβες, το λείψανο του μεταφέρθηκε στη Μονή Καλαμώνος στο μέρος που είναι σήμερα το μοναστήρι του Αγίου. Κανείς ωστόσο , δεν μπορεί που ακριβώς είναι θαμμένα τα λειψανά του. Tέλη Ιουνίου 2002, ο ηγούμενος του Αγίου Γερασίμου, αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος, μετά από ανασκαφές, βρήκε έξω από το μοναστήρι τάφους με λείψανα. Κάποιοι υποστηρίζουν οτι σε αυτόν τον χώρο ο άγιος Γεράσιμος ο Ιορδανίτης.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.