Ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι η Βόρεια Μακεδονία δεν έχει εκπληρώσει βασικά σημεία της συμφωνίας – Διευκρίνισε ότι τα μνημόνια συνεργασίας θα έρθουν προς κύρωση σε χρόνο που θα κριθεί κατάλληλος από την Ελληνική πολιτεία

«Τα μνημόνια συνεργασίας με την Βόρεια Μακεδονία θα έρθουν προς κύρωση σε χρόνο που θα κριθεί κατάλληλος από την Ελληνική πολιτεία», είπε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης στη Βουλή, τονίζοντας ότι η κύρωση των μνημονίων συναρτάται από την ορθή εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών από την κυβέρνηση των Σκοπίων.

Ο υπουργός σημείωσε πως η Συμφωνία των Πρεσπών έχει ψηφιστεί από την Ελληνική Βουλή και πλέον αποτελεί δεσμευτικό, υπερνομοθετικό κείμενο. Ωστόσο πρόσθεσε ότι η γειτονική χώρα δεν έχει εκπληρώσει βασικά σημεία της συμφωνίας όπως η προσαρμογή των ταξιδιωτικών της εγγράφων στην νέα Συνταγματική της ονομασία.

Κεντρική επιθυμία της Ελλάδας η ευρωπαϊκή ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων

«Για να υπάρξει εξέλιξη και να ολοκληρωθεί σε όλα τα κεφάλαια η Συμφωνία θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι προϋποθέσεις και οι αιρεσιμότητες που είχαν προβλεφθεί από την ίδια την Συμφωνία. Για την προσαρμογή στα ταξιδιωτικά έγγραφα είχε προβλεφθεί μια μεταβατική περίοδος 5 ετών. Η γειτονική χώρα είχε τον χρόνο να κάνει τις αλλαγές αλλά έως σήμερα δεν έχουν συντελεστεί, – όχι με ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης – αλλά με γραφειοκρατικά ή άλλα προβλήματα της γειτονικής χώρας. Είναι δική μας υποχρέωση να παρακολουθούν την πιστή εφαρμογή και όταν βλέπουμε να υπάρχουν ζητήματα να προχωρούμε στις νόμιμες ενέργειες» είπε ο κ. Γεραπετρίτης επαναλαμβάνοντας ότι κεντρική επιθυμία της Ελλάδας είναι η ευρωπαϊκή ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων.

«Συνεχίζουμε να είμαστε πιστοί στην ευρωπαϊκή επιλογή των Δ. Βαλκανίων συμπεριλαμβανομένων και της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας. Η επιλογή αυτή κρίνεται και από την πιστή εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών. Όπως κρίνεται και από την αρχή των επιδόσεων της χώρας σε σχέση με ευρωπαϊκό κεκτημένο»

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.