Ο υπουργός απάντησε στη χθεσινή ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, που έκανε λόγο για «λαϊκισμό από ακροδεξιές ομάδες στην Ελλάδα», αναφερόμενο στην ημέρα μνήμης για τη γενοκτονία των Ποντίων.

Θέση στη χθεσινή ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο, αναφερόμενο στην ημέρα μνήμης για τη γενοκτονία των Ποντίων, έκανε λόγο για λαϊκισμό από ακροδεξιές ομάδες, πήρε ο Γιώργος Γεραπετρίτης, στο περιθώριο της συνάντησης που είχε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σαμέχ Σούκρι.

«Σε ό,τι αφορά το ζήτημα του Πόντου. Νομίζω είναι αυτονόητη η θέση της ελληνικής κυβέρνησης, όπως έχει ήδη εκφραστεί από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πρωθυπουργό. Για εμάς η μνήμη και η τιμή στα εκατοντάδες χιλιάδες θύματα που υπέστησαν βίαιους εκτοπισμούς ή που υπέστησαν πραγματική εξόντωση, συνιστά χρέος, να διατηρήσουμε ζωντανή τη μνήμη αυτής της πολύ μαύρης σελίδας της ιστορίας μας» είπε ο υπουργός Εξωτερικών.

Παράλληλαμ σχολιάζοντας την κρίση στις σχέσεις με τη Βόρεια Μακεδονία και πώς σκοπεύει να αντιδράσει η ελληνική κυβέρνηση, ο κ. Γεραπετρίτης είπε: «Σε ό,τι αφορά τη Βόρεια Μακεδονία, η θέση της ελληνικής κυβέρνησης έχει εκφραστεί. Τόσο η Ελλάδα, όσο και η Βόρεια Μακεδονία είναι υποχρεωμένες να σεβαστούν το Διεθνές Δίκαιο και τις διεθνείς υποχρεώσεις, τις οποίες έχουν αναλάβει. Η Ελλάδα παρακολουθεί με αυστηρότητα την τήρηση των συμφωνηθέντων. Ακόμη δεν έχει ορκιστεί η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας, άρα θα αναμένουμε τις εξελίξεις στο κεφάλαιο αυτό. Δεν υπάρχει προς ώρας η πρόθεση να υπάρξει καμία ενεργοποίηση διαδικασίας επί παραβάσει. Αντιλαμβανόμαστε ότι τα ζητήματα αυτά θα αξιολογηθούν και από την ελληνική διπλωματία, όπως επίσης βεβαίως, και από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο της ενταξιακής διαδικασίας της Βόρειας Μακεδονίας».

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.