Τα θύματα υπολογίζονται σε περισσότερα από 350.000 σε βάθος 10ετίας, από το 1912 έως και τη Μικρασιατική καταστροφή το 1923.

Με τίτλο «Οι νεκροί ζητούν δικαίωση» η μίνι ταινία-μόλις 3΄- του σκηνοθέτη Φώτη Πάσσου κατατίθεται ως φόρος τιμής για την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, τη 19η Μαΐου.

Τα θύματα της Γενοκτονίας υπολογίζονται σε περισσότερα από 350.000 σε βάθος 10ετίας, από το 1912 έως και τη Μικρασιατική καταστροφή το 1923.

Μέσα σε μόλις 3΄ ο Φώτης Πάσσος καταφέρνει να συμπεριλάβει όλο τον πόνο του θανάτου και του ξεριζωμού, καθώς και την ελπίδα της δικαίωσης.

Με ιδιαίτερες εκδηλώσεις και τηρώντας όλα τα μέτρα κατά της διασποράς του κορωνοϊού η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων θα τιμήσει την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Αύριο, Κυριακή 16 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί στις 11.00 το πρωί συμβολική δενδροφύτευση στον δήμο Λαγκαδά.

Συγκεκριμένα θα δημιουργηθεί ένα ένα τοπίο μνήμης με το σχηματισμό του αριθμού «353.000» στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού ως σύμβολο της αθανασίας των ψυχών και της αιώνιας ζωής. 

Σε συνεργασία με το Δήμο Λαγκαδά και με τη συμμετοχή εκπροσώπων των σωματείων-μελών της Π.Ο.Π.Σ. στην ευρύτερη περιοχή του Λαγκαδά και συγκεκριμένα της Ένωσης Ποντίων Λαγκαδά και Περιχώρων, του Ποντιακού Συλλόγου Κολχικού «Άγιος Ευγένιος Τραπεζούντας», του Φιλοπροοδευτικού Εξωραϊστικού Ποντιακού Συλλόγου Πολυδενδρίου Λαγκαδά και του Πολιτιστικού Συλλόγου Πολυδενδρίου Ασκού «Ο Φάρος».

Ομιλία για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου από τον Γενικό Γραμματέα της Π.Ο.Π.Σ. και ιστορικό, Κωνσταντίνο Σαμουρκασίδη.

Την Τρίτη 18 Μαΐου  στις 20.00 θα πραγματοποιηθεί συμβολική ένωση τριών μνημείων.

Συγκεκριμένα η Π.Ο.Π.Σ και η Εθνική Αρμενική Επιτροπή Ελλάδος αποτίουν φόρο τιμής στα θύματα τα Γενοκτονίας των Χριστιανικών Λαών της Ανατολής από τους Τούρκους και παράλληλα τιμούν τα 200 χρόνια από την ελληνική Επανάσταση του 1821 ενώνοντας με κεριά μνημοσύνης τα τρία μνημεία: Αρμενικό Μνημείο Χατσκάρ – ανδριάντας Θεόδωρου Κολοκοτρώνη – προτομή  Δημήτριου Υψηλάντη (πάρκο απέναντι από την ΧΑΝΘ, γωνία Τσιμισκή με Αγγελάκη, στη Θεσσαλονίκη).

Συμμετέχει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Πελοποννησίων.

Ομιλίες από τους:

Κυριάκο Χατζηκυριακίδη, Επίκουρο Καθηγητή της Έδρας Ποντιακών Σπουδών του Α.Π.Θ., με θέμα: «Από τους Υψηλάντηδες στο σήμερα: 200 χρόνια συνεισφοράς των Ελλήνων του Πόντου στους αγώνες του Γένους».
Μαρί Κιουρκτζιάν, Μέλος της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Ελλάδος, με θέμα: «Αρμενική Γενοκτονία: 106 χρόνια μετά, ο αγώνας συνεχίζεται, η πληγή, όμως, εξακολουθεί να αιμορραγεί».
Τετάρτη 19 Μαΐου 2021

11.00π.μ.

Τελετή Μνημοσύνης στο Μνημείο της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού στην Πλατεία Αγίας Σοφίας.

Επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων έμπροσθεν του Μνημείου της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού αυστηρά από τις επίσημες αρχές και φορείς.

8.00μ.μ.

Διαδικτυακή Εκδήλωση για τη μαύρη επέτειο 100+2 ετών από τη δεύτερη και πιο σκληρή φάση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Συμμετέχουν ως εισηγητές:

Hannibal Travis

Καθηγητής Νομικής στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Φλόριντα

Anahit Khosroeva

Ακαδημαϊκός και λέκτορας στο Aρμενικό Ινστιτούτο Ιστορίας της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών

Tessa Hofmann

Κοινωνιολόγος, συγγραφέας και ανεξάρτητη μελετήτρια γενοκτονιών με εξειδίκευση στις Οθωμανικές γενοκτονίες

Βλάσης Αγτζίδης

Δρ. Σύγχρονης Ιστορίας Α.Π.Θ. – συγγραφέας

Θεοδόσης Κυριακίδης

Επιστημονικός Συνεργάτης Έδρας Ποντιακών Σπουδών Α.Π.Θ.

Δρ. Βασίλειος Μεϊχανετσίδης

Μέλος της Διεθνούς Ενώσεως Μελέτης Γενοκτονιών

Το σύνολο των δράσεων μπορείτε να το παρακολουθήστε σε ζωντανή μετάδοση από την επίσημη σελίδα της Π.Ο.Π.Σ. στο facebook.

Επισημαίνεται για μια ακόμη φορά ότι η μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου θα τιμηθεί σύμφωνα πάντα με τις ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού και τηρώντας τις προβλεπόμενες αποστάσεις ώστε να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.