ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΠΟΝΤΙΩΝ: Ο Ναός Της Άγιας Τριάδας Το 1901 Στην Αμισό(Σαμψούντα). Το Σχολείο Αρρένων Αριστερά Και Το Παρθεναγωγείο Δεξιά. Μητροπολιτικός Ναός Του Αγίου Γεωργίου Λιβεράς. Άγιος Παντελεήμων Στην Κερασούντα. Άγιος Νικόλαος Στην Κερασούντα.

Σύμφωνα Με Την Παράδοση Ιδρύθηκε Το 270 Μ.Χ. Και Ήταν Η Παλαιότερη Μονή Του Χριστιανισμού.

«Σκαρφαλωμένη» Στους Απότομους Κρημνούς Του Βουνού, Μέσα Σε Μια Παραδείσια Ερημιά, Περιτριγυρισμένη Από Καταπράσινα Δάση Μαγευτική Και Μυστηριώδης, Προσέφερε Τα Μέγιστα Στον Κοινό Αγώνα Για Την Επιβίωση Του Γένους Καθ’ Όλη Τη Διάρκεια Των Αιώνων.

Από Της Κατακτήσεως Της Αυτοκρατορίας Μέχρι Και Την Εκδίωξη Των Μοναχών Το 1922 Προσέφερε Καταφυγή Και Προστασία Στους Κατοίκους Της Γύρω Περιοχής, Στάθηκε Αρωγός Τους Σε Ότι Ζητήθηκε Και Μπορούσαν Να Πραγματοποιήσουν.

Για Παράδειγμα, Καθομολογείται Από Όλους Πως Με Τις Ενέργειες Του Πεφωτισμένου Ηγουμένου Χρύσανθου Το 1821 Με Την Έκρηξη Της Επανάστασης, Σώθηκε Ο Τοπικός Πληθυσμός Από Το Λεπίδι Των Αντιποίνων.

Η Πρώτη Μονή Καταστράφηκε Από Τους Πέρσες Α 480 Μχ Αλλά Αναγέρθηκε Μεγαλύτερη Και Λαμπρότερη Από Το Στρατηγό Του Ιουστινιανού Βελισάριο.

Στη Βιβλιοθήκη Της, Η Οποία Λεηλατήθηκε, Πυρπολήθηκε Και Καταστράφηκε, Υπήρχαν Πολύτιμοι Κώδικες Που Περιελάμβαναν Χρυσόβουλα Αυτοκρατόρων, Φιρμάνια Σουλτάνων, Δωρητήρια Έγγραφα, Κλπ.

Οι Μόνοι Κώδικες Που Σώζονται Είναι Αυτοί Του Ιερομόναχου Αζαρία 1705 Μχ Και Αυτός Που Βρίσκεται Ακόμα Και Σήμερα Στο Μουσείο Της Άγκυρας.

Ιερά Μονή Της Παναγίας Σουμελά

Η Ιερά Μονή Της Παναγίας Σουμελά Βρίσκεται Στο Όρος Μελά Του Πόντου, Απ’ Όπου Έλαβε Το Όνομά Της ( Σου-Μέλαν).

Σύμφωνα Με Την Παράδοση Το 386 Μ.Χ. Οι Αθηναίοι Μονάχοι, Βαρνάβας Και Σωφρόνιος‚ Μετά Από Αποκάλυψη Της Παναγίας Οδηγήθηκαν

Στις Κορυφές Του Όρους Μελά Του Πόντου , Για Να Ιδρύσουν Μοναχικό Κατάλυμα.

Κατά Την Παράδοση Είχε Μεταφερθεί Εκεί Η Εικόνα Της Παναγίας Της Αθηναίας , Έργο Του Ευαγγελιστή Λουκά.

Με Θαυματουργικό Τρόπο. Σύμφωνα Με Άλλες Πληροφορίες, Η Εικόνα Μεταφέρθηκε Από Τον Μαθητή Του Οσίου Λουκά Φωκίδας, Ανανία

Το 943 Στη Αθήνα‚Στο Ναό Της Παναγίας Της Αθηνινιώτισσας,

Και Από Εκεί Σι Δύο Μοναχοί Μετέφεραν Την Εικόνα Στο Πόντο Εξαιτίας Των Επιδρομών Των Σαρακηνών.

Βέβαιο Πάντως Είναι Ότι‚ Είτε Τον 4ο Αιώνα Χτίσθηκε Η Μονή Είτε Τον 9ο Αιώνα, Κτήτορες Του Μοναστηριού Είναι Σι Σωφρόνιος Και Βαρνάβας Γενόμενοι Συνεχιστές Της Μεγάλης Μοναστικής Ζωής Που Υπήρχε Στον Πόντο ‚ Διάδοχοι Των Μεγάλων Πατέρων Της Εκκλησίας Βασιλείου Του Μέγα Και Γρηγορίου Του Θεολόγου.

Σε Πολύ Λίγο Χρονικό Διάστημα, Η Μονή Της Παναγίας Σουμελά Έγινε Το Κέντρο Όλου Του Ορθόδοξου Λαού Του Πόντου, Αλλά Και Των Μουσουλμάνων Της Περιοχής ‚ Χάρη Στα Θαύματα Της Παναγίας.

Χάρη Στις Προσφορές Και Δωρεές Του Απλού Λαού , Αλλά Και Διαφόρων Αυτοκρατόρων Του Βυζαντίου Και Αργότερα Αυτοκρατόρων Της Τραπεζούντας Η Μονή Ανακαινίσθηκε, Κτίσθηκε Ξενώνας Τετραώροφος 70 Δωματίων‚ Βιβλιοθήκη Και Γύρω Από Την Μονή Ανοικοδομήθηκαν Μικροί Ναοί Αφιερωμένοι Σε Διάφορους Αγίους, Αλλά Και Τείχος – Οχυρό Για Την Προστασία Της Μονής Από Διάφορες Επιδρομές.

Στη Βιβλιοθήκη Του Μοναστηρίου Φυλάγονταν Πολύτιμα Έγγραφα Και Πολλά Αρχαία Χειρόγραφα Μέχρι Τον Ξεριζωμό Όπως Το Πρώτο Ελληνικό Χειρόγραφο Του Διγενή Ακρίτα.

Χαρακτηριστικό Είναι Ότι Από 52 Ελληνικά Χειρόγραφα Που Υπάρχουν Στο Μουσείο Της Άγκυρας Τα 34 Προέρχονταν Από Την Μονή Της Παναγίας Σουμελά.

Στην Μονή Εκτός Από Την Εικόνα Της Μεγαλόχαρης Άλλα Κειμήλια Ήταν Ο Σταυρός Του Αυτοκράτορα Μανουήλ Γ΄ Κομνηνού Και Το Χειρόγραφο Ευαγγέλιο Του Οσίου Χριστόφορου.

Ευτυχώς Και Τα Τρία Αυτά Ιερά Κειμήλια Οι Μοναχοί Της Μονής Τα Έκρυψαν Πριν Την Καταστροφή Και Την Λεηλασία Του Μοναστηρίου Από Τους Τούρκους Το1922.

Αργότερα Τα Ιερά Αυτά Κειμήλια Μεταφέρθηκαν Στην Ελλάδα, Και Σήμερα Βρίσκονται Στην Ανιστορημένη Μονή Της Παναγίας Σουμελά. Στο Όρος Βέρμιο Της Βεροίας.

Κατόρθωσαν Οι Απανταχού Της Γης Πόντιοι Να Κτίσουν Το Νέο Τους Μοναστήρι, Όπου Κάθε Χρόνο Στις 15 Αυγούστου Γίνεται Το Κέντρο Συνάθροισης Όλων Των Ποντίων.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.