Εορτάστηκε με περισσή Θρησκευτική ευλάβεια και Ιερή κατάνυξη το διήμερο 23 και 24 Ιουνίου 2019, στο Ιστορικό Παρεκκλήσιο του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, (το οποίο ανήκει στην Ενορία Αγίου Σπυρίδωνος Πύργου και ανάγεται από τους χρόνους της Τουρκοκρατίας), το δεύτερο από τα τρία Γενέθλια που εορτάζει η Αγία Ορθόδοξη Εκκλησία μας.

Αυτό του Τιμίου Ενδόξου Προφήτου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου, του μεγαλύτερου και τελευταίου εκ των Προφητών, ο οποίος ένωσε την Παλαιά και την Καινή Διαθήκη, ενώ σύμφωνα με τον Άγιο Γρηγόριον τον Θεολόγον είναι: «Ἐμψυχον τῆς χάριτος ὄργανον, περιφανὲς καταγώγιον τῶν χαρισμάτων τοῦ πνεύματος καὶ πάσης ἀρετῆς καὶ εὐσεβείας στήλη», ο οποίος κατέχει μια ξεχωριστή θέση στην Αγία Ορθόδοξη Εκκλησία μας, διότι μεταξύ των άλλων αξιώθηκε να βαπτίσει τον ίδιο τον Δεσπότην Χριστόν. Αυτόν διάλεξε ο Κύριος από όλους τους ανά τούς αιώνας γηγενείς για υπουργό του υπερφυούς μυστηρίου της Βαπτίσεώς Του!

Θεωρείται ο κατ’ εξοχήν πρώτος ανάμεσα στους Προφήτες και τους Αποστόλους και όλους τους άλλους γενικά, κλείνοντας τον κύκλο των Προφητών και ανοίγοντας των κύκλο των Αγίων Αποστόλων.

Ο Τίμιος Πρόδρομος βρίσκεται στις κορυφογραμμές της αγιότητας και του προσφέρει ανάλογη τιμή η Αγία Εκκλησία του Χριστού, όπως με την τοποθέτηση της Ιερής εικόνας του, στο τέμπλο δίπλα από τον Σωτήρα Ιησού Χριστό και την εξαγωγή ξεχωριστής μερίδος σε κάθε Θεία Λειτουργία στην Αγία Πρόθεση αφιερωμένη στο όνομά Του.

Είναι εκείνος που ήλεγξε ακόμη και τις εξουσίες της εποχής του και συγκεκριμένα τον Ηρώδη, ο οποίος μοίχευε με την γυναίκα του αδελφού του… Για την ακλόνητη πίστη του στον Κύριο ο Άγιος Ιωάννης θυσίασε ακόμη και την ζωή του, ομολογώντας μέχρι και την τελευταία στιγμή την αλήθεια και καλώντας ταυτόχρονα τους ανθρώπους σε μετάνοια.

Το εσπέρας της Κυριακής 23 Ιουνίου παραμονή της εορτής, τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασιών υπό του οικείου Εφημερίου π. Νικολάου Κατσηδήμα, ενώ τον Θείον Λόγον κήρυξε ο Καθηγητής Θεολόγος κ. Παναγιώτης Κουής.

Το πρωΐ της Δευτέρας 24 Ιουνίου κυρία ημέρα της εορτής, τελέσθηκε η ακολουθία του Όρθρου και εν συνεχεία η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία μετ’ αρτοκλασιών, υπό του οικείου Εφημερίου.

Κατά τις ως άνω Ιερές ακολουθίες, προσήλθαν φιλακόλουθοι και φιλέορτοι Χριστιανοί της Ενορίας του Αγίου Σπυρίδωνος και εκ της πόλεως του Πύργου, προκειμένου να λάβουν την χάρη και την ευλογία του Αγίου Ιωάννου, ο οποίος υπήρξε: «Φωνὴ τοῦ Λόγου καὶ Λύχνος τοῦ Φωτὸς», δώρο Θεού και καρπός επίπονης αλλά και επίμονης προσευχής ευλαβών γονέων του Ζαχαρίου και της Ελισάβετ, οι οποίοι ως γνωστόν ήσαν άνθρωποι στολισμένοι με πολλές αρετές, με φόβο Θεού, με δικαιοσύνη και σωφροσύνη, τηρώντας επιμελώς τις εντολές του Θεού.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας εκ μέρους του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου ο φημέριος του Ιερού Ναού, ευχαρίστησε θερμά όσους προσήλθαν στις Θρησκευτικές αυτές εκδηλώσεις, παρά τον αφόρητο καύσωνα, προς τιμήν εκείνου που όχι μόνο αξιώθηκε να Βαπτίσει στα νερά του Ιορδάνη τον Κύριον Ημών Ιησούν Χριστόν, καθιστώντας αυτόν ως την μεγαλύτερη μορφή της Εκκλησίας μας, κατά την αψευδή μαρτυρία του Ιησού Χριστού, ενώ παράλληλα προετοίμασε τον δρόμο του ερχομού Του, κηρύσσοντας μετάνοια στον κόσμο και δίνοντας το παράδειγμα της ασκητικής ζωής Του, αφού υπήρξε «Το άνθος της ερήμου και ο μάρτυρας της αληθείας».

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.