Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και κατάνυξη η τοπική Εκκλησία της Ιεράς Μητροπόλεως Ζιχνών & Νευροκοπίου εόρτασε όπως κάθε χρόνο και φέτος το Γενέθλιον της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Επίκεντρο των διήμερων εορταστικών και πανηγυρικών εκδηλώσεων ήταν ο Ενοριακός Ιερός Ναός Γεννήσεως Θεοτόκου Γραμμένης, εις τόν οποίον σύσσωμος ο ιερός κλήρος της Ιεράς Μητροπόλεως καί άλλων ιερών Μητροπόλεων, οι τοπικοί άρχοντες και πλήθος προσκηνητών από τις περιοχές των Νομών Δράμας, Καβάλας & Σερρών, προσήλθαν και προσκύνησαν το σεπτό εικόνισμα της Υπεραγίας Θεοτόκου, και τμήμα χαριτοβρύτου Ιερού Λειψάνου του εν Αγίοις Πατρός ημών Λουκά του ιατρού, Επισκόπου Συμφερουπόλεως.

Το ιερό Λείψανο προσκόμισε προς αγιασμόν των πιστών, κατόπιν της σχετικής ευλογίας του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φλωρίνης, Πρεσπών & Εορδαίας κ.κ. Θεοκλήτου, ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου Κλαδορράχης Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Ιωαννίκιος Αθανασιάδης ο οποίος και έλκει εκ μητρός την καταγωγή του από την ενορία της Γραμμένης.

Τήν παραμαονή της εορτής και μετά την υποδοχή του ιερού Λειψάνου τελέσθηκε ο Πανηγυρικός Εσπερινός, και ανήμερα της εορτής το Πανηγυρικό Ιερατικό Συλλείτουργο.

Ο Προϊστάμενος του ως άνω Ιερού Ναού, Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς μας Μητροπόλεως και Αντιπρόεδρος του Ι.Σ.Κ.Ε., Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Βαμβακίδης, που είχε και την γενική ευθύνη της Πανηγύρεως, εκ μέρους του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ζιχνών και Νευροκοπίου κ.κ. Ιεροθέου, ευχαρίστησε τον Σεβ. Μητροπολίτη Φλωρίνης κ.κ. Θεόκλητο καθώς και τον π. Ιωαννίκιο για την ιδιαίτερη ευλογία που μας προσέφεραν με το τμήμα του ιερού Λειψάνου του Αγίου Λουκά, και διαβίβασε τις Αρχιερατικές ευχές και ευλογίες Αυτού πρός τους πολυπληθείς προσκυνητές.

Αξιοσημείωτο των ως άνω εκδηλώσεων είναι και η τήρηση του εθίμου, της παροχής εκ μέρους των κυριών της ως άνω ενορίας των πατροπαροδότων ποντιακών εδεσμάτων (κεσκέκ, πιροσκί, παρμαχλού, ντολαμά, κ.λ.π.) πρός όλους τους προσκυνητάς τόσο μετά τον Εσπερινό, όσο και μετά την Θεία Λειτουργία.

‘Εθιμο και παράδοση η οποία ξεκίνησε από τις πρώτες γενεές των ποντίων προσφύγων κατοίκων της Γραμμένης και συνεχίζεται αδιάκοπα μέχρι και σήμερα.
Γενέθλιο Θεοτόκου: Λαμπρός εορτασμός στη Γραμμένη Δράμας

Γενέθλιο Θεοτόκου: Λαμπρός εορτασμός στη Γραμμένη Δράμας

Γενέθλιο Θεοτόκου: Λαμπρός εορτασμός στη Γραμμένη Δράμας


Γενέθλιο Θεοτόκου: Λαμπρός εορτασμός στη Γραμμένη Δράμας

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.