ΟΠΕΚΕΠΕ ΠΛΗΡΩΜΕΣ : Καταφθάνουν πληρωμές σε ΟΠΕΚΕΠΕ, επικουρικές συντάξεις ΙΚΑ, κοινωνικό μέρισμα δικαιούχοι. Πότε αναμένεται να πραγματοποιηθούν όλες οι πληρωμές πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων .

ΔΩΡΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ 2019 – Ιδιωτικός τομέας

Για τον υπολογισμό του Δώρου Χριστουγέννων λαμβάνεται υπόψη ο τρόπος αμοιβής των μισθωτών, δηλαδή αν αμείβονται με ημερομίσθιο ή με μισθό.

Η χρονική περίοδος που υπολογίζεται το Δώρο αρχίζει από την 1/5 μέχρι και τις 31/12 κάθε έτους.

Έτσι, οι εργαζόμενοι που η σχέση εργασίας τους με τον εργοδότη είχε διάρκεια χωρίς διακοπή όλη τη χρονική περίοδο που αναφέραμε δηλαδή από 1η Μαΐου μέχρι 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους, δικαιούνται:

Ολόκληρο το δώρο που είναι ίσο με 1 μηνιαίο μισθό για τους αμειβόμενους με μισθό και με 25 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο

Σε αυτή τη περίπτωση το δώρο Χριστουγέννων υπολογίζεται ως εξής:

2/25 του μηνιαίου μισθού ή 2 ημερομίσθια ανάλογα με το πώς αμείβονται για κάθε 19 ημερολογιακές ημέρες διάρκειας της εργασιακής σχέσης

Ακόμα και οι μισθωτοί που εργάστηκαν χρονικό διάστημα μικρότερο των 19 ημέρων δικαιούνται ανάλογο κλάσμα του δώρου

ΟΠΕΚΕΠΕ ΠΛΗΡΩΜΕΣ – ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ

Ποσό, συνολικού ύψους 13.210.216 ευρώ, πιστώθηκε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ σε 1.505 δικαιούχους, από τις 27 έως 28 Νοεμβρίου 2019.

Οι κυριότερες πληρωμές αφορούσαν τη νιτρορύπανση (607 δικαιούχοι), καταπολέμηση ζιζανίων σε ορυζώνες (721 δικαιούχοι) και Κομφούζιο (151 δικαιούχοι).

ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΕΡΙΣΜΑ

Στα τέλη της επόμενης εβδομάδας θα ξεκαθαρίσει το ποσό και η μορφή του κοινωνικού μερίσματος που θα διανεμηθεί έως το τέλος του έτους από το υπερπλεόνασμα του 2019.

Για να ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις η κυβέρνηση πρέπει να επεξεργαστεί τα στοιχεία για τα έσοδα Νοεμβρίου και τις προβλεπόμενες δαπάνες για το Δεκέμβριο, ώστε να αποκρυσταλλωθεί η πρόβλεψη για το τελικό ύψος του εφετινού υπερπλεονασμάτος.

Την τελική απόφαση το ποσό και τη μορφή του κοινωνικού μερίσματος θα τη λάβει ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Πέμπτη ή Παρασκευή.

Κοινωνικό μέρισμα – Τα σενάρια

Στο τραπέζι υπάρχουν πολλές εισηγήσεις, όπως το να δοθεί έκτακτη ενίσχυση σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες – με «μετρητά και στο χέρι» όπως έχει αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας- αλλά και έκτακτη ενίσχυση σε κοινωνικά ευάλωτες ομάδες και σε όσουςυπερφορολογήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια, όπως έχει δηλώσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Το τι τελικά θα ισχύσει θα εξαρτηθεί από το ύψος του διαθέσιμου δημοσιονομικού χώρου.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών εάν το υπερπλεόνασμα κινηθεί στην εκτιμώμενη ζώνη των 436 εκατ. ευρώ τότε οι δυνατότητες είναι περιορισμένες.

Δηλαδή, στην περίπτωση αυτή θα μπορούσαν να λάβουν το μέρισμα σε μετρητά οι 267.000 δικαιούχοι του κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης , αλλά δεν θα μπορούσε να υπάρξει μια εφάπαξ μείωση 20% της εισφοράς αλληλεγγύης ή του τέλους επιτηδεύματος.

Αν τα έσοδα του Νοεμβρίου ξεπεράσουν τις προσδοκίες και με κάποιο τρόπο το υπερπλεόνασμα κινηθεί κοντά στα 600 εκατ. ευρώ, τότε θα μπορούσε να δρομολογηθεί και η εφάπαξ μείωση 20% της εισφοράς αλληλεγγύης ή του τέλους επιτηδεύματος.

Πάντως, με τα σημερινά δεδομένα αυτό δεν φαίνεται πολύ πιθανόν.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.