Η βάση υπολογισμού του επιδόματος – η οποία πολλαπλασιάζεται με “συντελεστή βαθμοημέρας” κλιμακούμενο από 0,12 έως 1,62, για να προκύψει το ποσό επιδόματος που δικαιούται ο ενδιαφερόμενος – αυξάνεται κατά 36%, από τα 220 στα 300 ευρώ. Το επίδομα για κάθε παιδί θα προσαυξάνεται κατά 20% αντί για 10%. Το ελάχιστο επίδομα αυξάνεται κατά 25%, από 80 σε 100 ευρώ. Το μέγιστο επίδομα αυξάνεται κατά 15%, από τα 650 στα 750 ευρώ.

Πρώτα οι αιτήσεις (προς το τέλος του χρόνου) και μετά οι πληρωμές (από το 2022), πιθανώς σε δύο δόσεις – Πώς αυξάνονται οι δικαιούχοι, ανάλογα με το εισόδημα και τον αριθμό των τέκνων
Αμέσως μετά την έναρξη της διάθεσης πετρελαίου θέρμανσης για τη φετινή σεζόν, δηλαδή μετά τις τις 15 Οκτωβρίου θα ξεκινήσει και η διαδικασία για την έναρξη υποβολής αιτήσεων για τον νέο και αυξημένο επίδομα θέρμανσης (από 100 – 750 ευρώ).

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ενδείξεις θα ακολουθηθεί ο περσινός σχεδιασμός, δηλαδή οι δικαιούχοι βάσει των νέων και διευρυμένων κριτηρίων θα υποβάλουν τις αιτήσεις, με τη διαδικασία ολοκληρώνεται ίσως και μέσα στον Ιανουάριο του 2022. Οι πληρωμές των επιδομάτων -εφόσον ακολουθεί το περσινό μοντέλο- θα γίνουν σε δύο δόσεις, με τη μία παρτίδα να πληρωμών να πραγματοποιείται αρχές του 2022 και περιλαμβάνει το επίδομα για τις αγορές καυσίμων που είχαν μέχρι και το τέλος του 2021 και την δεύτερη παρτίδα πληρωμών να γίνεται μέσα στην άνοιξη του 2022 και να αφορά τις αγορές καυσίμων μέχρι και τότε.

Υπενθυμίζεται ότι το επίδομα χορηγείται στα φυσικά πρόσωπα, εφόσον καταναλώνουν πετρέλαιο θέρμανσης ή φυσικό αέριο ή υγραέριο ή καυσόξυλα ή βιομάζα (πέλετ) για τις ανάγκες θέρμανσης των ακινήτων τα οποία χρησιμοποιούν ως κύρια κατοικία κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης, είτε αυτά μισθώνονται είτε είναι δωρεάν παραχωρούμενα ή ιδιοκατοικούνται.

Ειδικά για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης στους καταναλωτές καυσόξυλων και βιομάζας (πέλλετ) τίθεται ως πρόσθετη προϋπόθεση η κύρια κατοικία να βρίσκεται σε οικισμό με πληθυσμό ίσο ή κατώτερο των 2.500 κατοίκων και ο αντίστοιχος συντελεστής επιδότησης να είναι ίσος ή μεγαλύτερος του 0,8. Οι δικαιούχοι για να λάβουν το επίδομα θα πρέπει να έχουν υποβάλει αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος σε ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή στο σύστημα TAXISnet.

Φέτος το ενδιαφέρον για το επίδομα θέρμανσης αναμένεται να είναι αυξημένο καθώς διπλασιάζεται αριθμός των δικαιούχων (λόγω διεύρυνσης των κριτηρίων). Αυξάνεται δε και το ύψος του ποσόυ καθώς προβλέπονται μεγαλύτερες προσαυξήσεις λογω τεκνων. Συγκεκριμένα η κυβέρνηση αυξάνει τα ποσά του επιδόματος θέρμανσης κατά 25% έως 68% και ταυτόχρονα προχωρεί στην αύξηση των εισοδηματικών ορίων και των ορίων αξίας ακίνητης περιουσίας για την ένταξη πολιτών στους δικαιούχους είσπραξης του επιδόματος.

Ειδικότερα:

α) Η βάση υπολογισμού του επιδόματος – η οποία πολλαπλασιάζεται με “συντελεστή βαθμοημέρας” κλιμακούμενο από 0,12 έως 1,62, για να προκύψει το ποσό επιδόματος που δικαιούται ο ενδιαφερόμενος – αυξάνεται κατά 36%, από τα 220 στα 300 ευρώ. Το επίδομα για κάθε παιδί θα προσαυξάνεται κατά 20% αντί για 10%. Το ελάχιστο επίδομα αυξάνεται κατά 25%, από 80 σε 100 ευρώ. Το μέγιστο επίδομα αυξάνεται κατά 15%, από τα 650 στα 750 ευρώ.

Αποτέλεσμα των αλλαγών αυτών θα είναι το ύψος του επιδόματος να αυξηθεί κατά 36% για τα νοικοκυριά χωρίς εξαρτώμενα τέκνα, κατά 49% για τα νοικοκυριά με 1 εξαρτώμενο τέκνο, κατά 59% για τα νοικοκυριά με 2 εξαρτώμενα τέκνα και κατά 68% για νοικοκυριά με 3 εξαρτώμενα τέκνα.

Ενδεικτικά είναι τα ακόλουθα παραδείγματα:

* Στο κέντρο της Αθήνας (με συντελεστή βαθμοημέρας 0,43) για μια οικογένεια με δύο παιδιά το επίδομα θα ανέλθει, από 114 ευρώ πέρυσι, σε 181 ευρώ φέτος.
* Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (με συντελεστή βαθμοημέρας 0,71) για μια οικογένεια με δύο παιδιά το επίδομα θα ανέλθει, από 188 ευρώ πέρυσι, σε 299 ευρώ φέτος.
* Στην Κοζάνη (με συντελεστή βαθμοημέρας 1,12) για μια οικογένεια με δύο παιδιά το επίδομα θα ανέλθει, από 295 ευρώ πέρυσι, σε 469 ευρώ φέτος.
* Στη Φλώρινα (με συντελεστή βαθμοημέρας 1,18) για μια οικογένεια με δύο παιδιά το επίδομα θα ανέλθει, από 312 ευρώ πέρυσι, σε 496 ευρώ φέτος.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.