Σωροί σκουπιδιών, οικοδομικά υλικά και σταθμευμένα απορριμματοφόρα έχουν μετατρέψει το προαύλιο του Ιερού Ναού Παναγίας της Λύσης σε άτυπο χώρο εργασιών, με τον Δήμο να έχει ήδη προχωρήσει στα απαραίτητα διαβήματα.

Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη βρίσκεται προκαταρκτική μελέτη για την αναστήλωση του μοναδικής αρχιτεκτονικής αξίας κτιρίου, στο πλαίσιο των εργασιών της Δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά.

Άτυπο εργοτάξιο και σωροί από μπάζα
Τούβλα, κλαδέματα και βαρεά οχήματα έχουν κατακλύσει το τελευταίο διάστημα τον περιβάλλοντα χώρο του Ιερού Ναού, που χρησιμοποιείται πλέον ως υπαίθρια αποθήκη.

Μιλώντας στο AlphaNews.live, ο Δήμαρχος Λύσης, κ. Ανδρέας Καουρής, ανέφερε ότι έχει περιέλθει εις γνώση τους η συγκεκριμένη κατάσταση, με τον ίδιο να προχωρά σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες.

Ανδρέας Καουρής – Δήμαρχος Λύσης
«Έχουμε διαπιστώσει και εμείς ως Δήμος Λύσης την ύπαρξη διαφόρων αντικειμένων, αυτοκινήτων εκεί στο προαύλιο της εκκλησίας μας. Και πάντοτε στα πλαίσια των δεδομένων συνθηκών της κατοχής, καταβάλλουμε κάποιες προσπάθειες για να απομακρυνθούν.»

Διαβάστε επίσης:

Η ιστορία πίσω από το αρχιτεκτονικό στολίδι της κατεχόμενης Λύσης (ΦΩΤΟ)
Δρομολογείται η αναστήλωση
Με ταχείς ρυθμούς συνεχίζεται, παράλληλα, η μελέτη για την εκτέλεση εργασιών συντήρησης και αναστήλωσης της Εκκλησίας.

Ανδρέας Καουρής – Δήμαρχος Λύσης
«Βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο η μελέτη της Δικοινοτικής Επιτροπής για την αναστήλωση των πολιτιστικών μνημείων, ώστε το συντομότερο να αρχίσουν οι επιδορθώσεις στην εκκλησία της Παναγίας της Λύσης. Βρίσκομαι σε πολύ τακτική επαφή με τον Εκπρόσωπο της Επιτροπής της ε/κ πλευράς, τον κ. Σώτη Κτωρή.»

Βάσει των καταγεγραμμένων αναγκών, θα ακολουθήσει προκήρυξη διαγωνισμού από την Δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή για υποβολή προσφορών, ώστε να αρχίσουν άμεσα τα έργα.

Ανδρέας Καουρής – Δήμαρχος Λύσης
«Ελπίζω και προσδοκώ ότι σύντομα θα έχουμε αποτελέσματα για να ανακοινώσουμε…Πάντα διακριτικά, χωρίς λαϊκισμούς. Πίσω από τον οποιοδήποτε στα κατεχόμενα, είναι η κατοχή και ο κατοχικός στρατός. Θέλω να εκφράσω τις ευχαριστίες μου στους συγχωριανούς μου που ενδιαφέρονται πραγματικά για την εκκλησία μας.»

Ο Ιερός Ναός της Παναγίας Λύσης ανεγέρθη κατά την περίοδο 1892 – 1901 και παραδόθηκε στους Λυσιώτες το 1901. Τον Σεπτέμβριο του 2019 σε κλίμα κατάνυξης και συγκίνησης, ήχησαν ξανά οι καμπάνες της εκκλησίας και τελέσθηκε η Θεία Λειτουργία για πρώτη φορά από το 1974.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.