«Βροχή» τα προσκλητήρια… μάστιγα τα φακελάκια εν μέσω ακρίβειας – Πέραν των 8 χιλιάδων οι φετινές δεξιώσεις γάμων – Πώς επηρέασε η ακρίβεια τα cocktail στους γάμους.
Του Νικόλα Πέτρου Καπαρτή
«Μάστιγα» αποτελούν για τα πορτοφόλια των πολιτών τα μεγάλα ποσά που καλούνται να ξοδέψουν κάθε βδομάδα για τα φακελάκια του γάμου, εν μέσω των μεγάλων και συνεχών αυξήσεων που σημειώνονται στην Κύπρο τους τελευταίους μήνες. Η κρίση που επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό και τη χώρα μας σε συνδυασμό με τον τεράστιο αριθμό γάμων που πραγματοποιούνται φέτος λόγω των αναβολών που έφεραν οι περιορισμοί του κορωνοϊού, φέρνουν σε δυσμενή θέση την κάθε οικογένεια.
Αρκετοί πολίτες μπαίνουν στο δίλημμα αν θα παρακάμψουν τους γάμους στους οποίους έχουν προσκληθεί λόγω της κατάστασης που επικρατεί, δεδομένου ότι μεγάλος αριθμός ζωρίζεται με τα οικονομικά του δεδομένα.
Μιλώντας στη Cyprus Times για το θέμα, η Εκπρόσωπος του Παγκύπριου Συνδέσμου Επαγγελματιών Εκδηλώσεων, Γιώτα Καπαρή, ανέφερε πως: «η χρονιά η φετινή θα πάει αρκετά πιεστικά. Υπάρχουν ενδείξεις ότι από του χρόνου θα φύγει αυτό ο όγκος, ελευθερωνόμαστε και μένει ένα μικρό ποσοστό. Δηλαδή μέχρι τα τέλη του 2022 αναμένεται να ξεκαθαρίσουν οι μεταφορές που έγιναν λόγω των περιορισμών του κορωνοϊού».
Σημείωσε δε, πως «από το 2023 αυτή η κατάσταση θα αρχίσει να εξομαλύνεται και θα πάμε πίσω στους φυσιολογικούς αριθμούς που είχαμε προ κορωνοϊού, που σημαίνει γύρω στις 4 χιλιάδες γάμους το χρόνο».
Ερωτηθείσα πόσοι γάμοι αναμένεται να πραγματοποιηθούν μέχρι το τέλος του 2022, η κυρία Καπαρή απάντησε πως: «Δεν μπορεί να υπολογιστεί ο ακριβής αριθμός. Ωστόσο εάν υπολογίσουμε ότι κάθε χρόνο γίνονται περίπου 4 χιλιάδες γάμοι στην Κύπρο και το 2020 έγινε μόνο το 20% αυτών των γάμων, συνεπώς εκκρεμεί το 80% αυτής της χρονιάς. Επίσης το 2021 πραγματοποιήθηκε μόνο το 40% των γάμων. Άρα μιλούμε σίγουρα για το διπλάσιο του αριθμού των γάμων που γίνονται κάθε χρόνο στην Κύπρο (πέραν των 8 χιλιάδων).»
Κληθείσα να σχολιάσει ποιες μέρες πραγματοποιούνται οι γαμήλιες τελετές, εξήγησε πως γίνονται τις ημέρες που το επιτρέπει η εκκλησία, δηλαδή όλες τις ημέρες εκτός από Τετάρτη και Παρασκευή. «Βέβαια υπάρχουν περιπτώσεις που ορισμένοι επιλέγουν να κάνουν, για παράδειγμα, το μυστήριο την Πέμπτη και την Παρασκευή το δείπνο», συμπλήρωσε.
«Βροχή» τα προσκλητήρια… στριμώχνονται οι πολίτες
Σε ό,τι αφορά τον μεγάλο αριθμό γάμων στον οποίο προσκαλείται ο κάθε πολίτης και τα μεγάλα ποσά που δίνει στα φακελάκια λόγω του μεγάλου αριθμού αναβολών, η κυρία Καπαρή ανέφερε ότι ο κόσμος δεν μπορεί να ανταπεξέλθει πλέον.
«Είναι πάρα πολλές οι υποχρεώσεις. Έχουμε μείνει πίσω δύο χρόνια και δεν μπορούμε να οικονομικά δεδομένα αυτής της περιόδου να ανταποκριθούμε. Άρα πάρα πολλής κόσμος δεν πάει ειδικά όταν πρόκειται για μόνο cocktail. Έχει παρατηρηθεί μεγάλη απώλεια στον αριθμό που παρίσταται στις εκδηλώσεις», σημείωσε η κυρία Καπαρή.
Ερωτηθείσα κατά πόσο τα ζευγάρια έχουν διαπιστώσει αυτό το πρόβλημα και πλέον επιλέγουν ανοικτό δείπνο για όλους τους καλεσμένους τους, η κυρία Καπαρή είπε πως: «πλέον το αντιλαμβάνονται πάρα πολλά ζευγάρια αυτό και επιλέγουν το απευθείας δείπνο, χωρίς να κάνουν cocktail catering. Γενικότερα έχει μειωθεί ο αριθμός γάμων που κάνουν και cocktail και δείπνο».
Παράλληλα υπέδειξε ότι οι γονείς των ζευγαριών είναι αυτοί που συνήθως επιμένουν για τον συνδυασμό cocktail-δείπνου λόγω των γάμων που οι ίδιοι πήγαιναν όλα τα προηγούμενα χρόνια και τα φακελάκια που έδιναν στο λεγόμενο «χαιρέτισμα», αναμένοντας ότι θα υπάρξει ανταπόδοση από τους συγγενείς των γάμων που πήγαιναν. «Κάτι τέτοιο όμως πλέον δεν ισχύει, γιατί τα δεδομένα δεν το επιτρέπουν», υπογράμμισε καταληκτικά.