Κρίσιμες οι επόμενες δύο εβδομάδες, ψηφίστε για να μην πάρει η ακροδεξιά την εξουσία, λέει ο Μακρόν - Θα αναμετρηθεί με την Μαρίν Λεπέν για την προεδρία στις 24 Απριλίου - Ρυθμιστής ο Μελανσόν που κατέκτησε την 3η θέση με ποσοστό περίπου 22% και κάλεσε τους ψηφοφόρους του να μην ψηφίσουν Λεπέν - Αποχή στο 25,11%.

Με νικητή τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, στα σημεία, ολοκληρώθηκε ο πρώτος γύρος των γαλλικών εκλογών, καθώς σύμφωνα με την καταμέτρηση των ψήφων (σσ 23:00 ώρα Γαλλίας και μεσάνυχτα ώρα Ελλάδος) ο πρόεδρος της Γαλλίας περνάει ως φαβορί στον δεύτερο και καθοριστικό γύρο των προεδρικών εκλογών που θα διεξαχθούν ανήμερα του Ορθόδοξου Πάσχα, στις 24 Απριλίου.

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις του γαλλικού υπουργείου Εσωτερικών, βάσει των αποτελεσμάτων που βασίζονται στο 86% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων σε ολόκληρη τη Γαλλία, (τόσο σε ευρωπαϊκό έδαφος, όσο και στις υπερπόντιες περιοχές), ο Εμανουέλ Μακρόν συγκεντρώνει προς το παρόν 8 406 010 ψήφους, ήτοι το 27,4%, η Μαρίν Λε Πεν 7 651 502 ήτοι 24,9% και ο Ζαν Λικ Μελανσόν 6 293 225 ψήφους ήτοι το 20%.

Μόλις η καταμέτρηση πήγε στο 93% των ψηφοδελτίων το ποσοστό του Εμανουέλ Μακρόν παρέμενε στο 27,40% των ψήφων, της Μαρίν Λεπέν είχε μειωθεί στο 24,16% και του Ζαν Λικ Μελανσόν είχε αυξηθεί στο 21,4%.

Έχουν ψηφίσει 42,3 εκατομμύρια Γάλλοι, ενώ η αποχή ήταν στο 25,11%, ποσοστό χαμηλότερο από τις τελευταίες εκτιμήσεις του Ινστιτούτου ODOXA που προέβλεπε 27,4%.

Ο Εμανουέλ Μακρόν ευελπιστεί να σπάσει την 20χρονη «κατάρα» της γαλλικής πολιτικής σκηνής και να καταφέρει να γίνει ο τέταρτος πρόεδρος της πέμπτης γαλλικής δημοκρατίας, μετά τον Σαρλ ντε Γκόλ, τον Φρανσουά Μιτεράν και τον Ζακ Σιράκ, που θα καταφέρει να επανεκλεγεί. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ζακ Σιράκ δεν ήταν απλώς ο τελευταίος πρόεδρος που επανεξελέγη από το 2002, αλλά ότι η τελευταία κυβέρνηση της χώρας που έλαβε το χρίσμα από τον πρόεδρο της Γαλλίας να ασκήσει την εκτελεστική της εξουσία για δεύτερη φορά ήταν το 1965. Δηλαδή μετά τις πρώτες, άμεσες εκλογές της 5ης γαλλικής δημοκρατίας και τις δεύτερες μετά την 2η γαλλική δημοκρατία του 1848 όταν και είχε εκλεγεί ο Μέγας Ναπολέων.

Σύμφωνα με τα exit polls ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και η κυρία Μαρίν Λε Πέν θα αναμετρηθούν στον δεύτερο και καθοριστικό γύρο που θα διεξαχθεί ανήμερα του Ορθόδοξου Πάσχα, στις 24 Απριλίου. Ωστόσο οι υπόλοιποι υποψήφιοι, είτε από τα δεξιά, είτε από τα αριστερά, έλαβαν περίπου το 57,1% των ψήφων, εάν σε αυτούς συμπεριληφθούν πολιτικοί όπως ο Φαμπιάν Ρουσέλ του Κομμουνιστικού Κόμματος, ο Ζαν Λασάλ του κόμματος Resistons! (Αντισταθείτε!) και ο ευρωσκεπτικιστής Νικολά Ντιπόν-Ενιάν.

Ο τελευταίος μάλιστα κάλεσε ήδη τους ψηφοφόρους του να ψηφίσουν την Μαρίν Λε Πεν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, όπως και ο ακροδεξιός Ερίκ Ζεμούρ.

Οι ψηφοφόροι των υπολοίπων υποψηφίων θα κρίνουν το αποτέλεσμα. Το 2017 ο Εμανουέλ Μακρόν κατάφερε να συγκεντρώσει το εντυπωσιακό 66%, καθώς οι περισσότεροι ψηφοφόροι από την δεξιά και την αριστερά, στράφηκαν όχι απαραίτητα υπέρ του Γάλλου προέδρου, αλλά κυρίως κατά της Μαρίν Λε Πεν. Κάτι που φέτος δεν φαίνεται τόσο βέβαιο. Ο πρόεδρος της Γαλλίας έχει τόσο μεγάλες εξουσίες, ώστε στην χώρα είθισται να λέγεται ότι οι πολίτες κάθε πέντε χρόνια εκλέγουν τον Βασιλιά τους. Και το σύστημα των δύο γύρων στις εκλογές σημαίνει ότι στον πρώτο εξ αυτών οι πολίτες ψηφίζουν τον υποψήφιο που επιθυμούν και στον δεύτερο καταψηφίζουν αυτόν ή αυτήν που δεν επιθυμούν.

Σύμφωνα με τις τελευταίες, δημοσκοπήσεις το 29% των ψηφοφόρων του Ζαν Λικ Μελανσόν θα ψηφίσουν τον Εμανουέλ Μακρόν, στον δεύτερο γύρο, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό των κομμουνιστών ψηφοφόρων ανέρχεται στο 37% και των Πρασίνων στο 65%. Οι κεντροδεξιοί ψηφοφόροι αναμένεται να ψηφίσουν Μακρόν σε ποσοστό 50%, ενώ θα λάβει ψήφους ακόμα και από ένα μικρό ποσοστό των ψηφοφόρων του Ερίκ Ζεμούρ.

Βάσει των δημοσκοπήσεων, περίπου το 50% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι δεν θα ψηφίσουν σε καμία περίπτωση Λε Πεν, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τον πρόεδρο Μακρόν ανέρχεται σε 38,5%. Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα μεγάλο ποσοστό των ψηφοφόρων της Αριστεράς θεωρεί ότι οι πολιτικές Μακρόν και Λε Πεν δεν διαφέρουν σε τίποτε.

Η αποχή αναμένεται φυσικά να επηρεάσει σε πολύ μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα, αλλά οι βασικοί υποστηρικτές της κυρίας Λε Πεν εντοπίζονται σε κοινωνικές ομάδες που παραδοσιακά απέχουν από τις εκλογές, όπως οι νέοι, οι λιγότερο μορφωμένοι και οι πολίτες με χαμηλά εισοδήματα.

Τίποτα προς το παρόν δεν δείχνει ότι η κυρία Λε Πεν θα καταφέρει να βρεθεί στο Μέγαρο των Ηλυσίων, αλλά η αβεβαιότητα είναι ο «πρωταγωνιστής» αυτών των εκλογών.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.