Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας, την Κυριακή 28 Μαρτίου 2021, χοροστάτησε στην ακολουθία του Κατανυκτικού Εσπερινού, ο οποίος τελέστηκε στον Ιερό Ναό του Αγίου Παντελεήμονος Αμπελοκήπων.

Ο πρωτοπρεσβύτερος, και ακαδημαϊκός, π. Βασίλειος Καλλιακμάνης, ο οποίος είχε τη διακονία του λόγου, σκιαγράφησε με απαράμιλλη γλαφυρότητα και παραστατικότητα την ιερή και πολυσχιδή προσωπικότητα του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, Αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης. «Ο Άγιος, ανέφερε ο ομιλητής, αναδείχτηκε Οικουμενικός διδάσκαλος και κήρυκας της Εκκλησίας. Ανήκει σε όλο το πλήρωμα της Εκκλησίας: είναι συγχρόνως ησυχαστής και κοινοβιάρχης.

Παρατίθενται κάποιες από τις σκέψεις του π. Βασιλείου, οι οποίες κινήθηκαν σε τρεις άξονες :

Ποιος ήταν ο Θεός που πίστευε ο Άγιος;
Ποιος είναι ο άνθρωπος που παρουσιάζει ο μεγάλος νηπτικός πατέρας;
Πώς ο άνθρωπος διαμορφώνει και πώς διαμορφώνεται από την κοινωνία;
Ο Θεός είναι αγάπη και πυρ καταναλίσκον, σημειώνει ο άγιος στα συγγράμματά του. Επισκέπτεται τον άνθρωπο «πολυμερώς και πολυτρόπως». Η πίστη μας αποδίδεται σε συγκεκριμένο Θεό. Η γνώση του Θεού πραγματοποιείται δια του Υιού. Η βάση της πίστεώς μας είναι ο Τριαδικός Θεός. Η άσκηση, η νηστεία, η προσευχή αποτελούν τη θετική απάντηση του ανθρώπου στην πρόσκληση του Θεού.

Ο άνθρωπος, κατά τον άγιο Γρηγόριο, έχει θεία καταγωγή. Μετέχει σώματος χοϊκού, ψυχής λογικής και πνεύματος ουρανίου. Ο νους είναι ο ηγεμόνας, ο οποίος με την αυτομεμψία, τη μετάνοια, την ταπείνωση και τη σιωπή φωτίζεται.

Στο λόγο του «περί ειρήνης», ο άγιος αναφέρει πως βλέπει την κοινωνία, καυτηριάζει τη βαριά φορολογία, την καταπίεση των αδυνάτων από την κεντρική εξουσία και προτείνει τρόπους για τη θεραπεία του νοσούντος κοινωνικού συστήματος» .

Ο Σεβασμιώτατος κ. Βαρνάβας, αφού ευχαρίστησε τον π. Βασίλειο για την διεξοδική παρουσίαση της προσωπικότητας του αγίου, τόνισε την προσφορά του στη ζωή του ησυχασμού. Ο Σεβασμιώτατος υπογράμμισε τον άρρηκτο σύνδεσμο ανάμεσα την αγάπη του Θεού και στην αγάπη προς τον άνθρωπο, όπως αυτός μαρτυρείται στη διδασκαλία του αγίου.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.