Άρτι αφιχθείς από την Βασιλίδα των πόλεων, την Καθέδρα της Ορθοδοξίας, την Πόλη του Ακαθίστου Ύμνου, την Κωνσταντινούπολη, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος, εκόμισε την Σεπτή Πατριαρχική Ευλογία και τις Πατρικές ευχές της Αυτού Θειοτάτης Παναγιότητος, του Αρχιεπικόπου Κωνσταντινουπόλεως, Νέας Ρώμης και Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου προς τον Ιερό Κλήρο, τους Άρχοντες και τον ευλαβή λαό της Φθιώτιδος χοροστατώντας σε δύο Ακολουθίες του Ακαθίστου Ύμνου στην Υπεραγία Θεοτόκο χθες, Παρασκευή της Ε’ Εβδομάδος των Νηστειών 8 Απριλίου 2022.

Αρχικά ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών χοροστάτησε και ωμίλησε κατά το έθος, στην Ιερά Ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας, η οποία μεταδόθηκε απευθείας από τηλεοράσεως, ραδιοφώνου και διαδικτύου.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών αναφέρθηκε στο πρόσωπο της Παναγίας υπογραμμίζοντας τον στίχο «Χαῖρε, δι’ ἦς ἡ χαρὰ ἐκλάμψει» και χαρακτηριστικά ανέφερε:

«Η Παναγία μας είναι η πηγή της Χαράς, είναι η όντως Χαρά, διότι δι΄αυτής έλαμψε η αληθινή χαρά. Είναι το πρόσωπο, το οποίο φέρνει την χαρά που λείπει από την ζωή μας.
Δεν υπάρχει άνθρωπος, που να μην ποθεί και να μην λαχταρά την χαρά, που δεν επιθυμεί να έχει αισιοδοξία και να λάμπει από την χαρά.
Είναι «αρά», είναι κατάρα η λύπη, η στεναχώρια, η μιζέρια, η απαισιοδοξία, η μελαγχολία, η θλίψη.

Καλούμαστε όμως να αναρωτηθούμε: πως θα ζήσουμε και που θα βρούμε την χαρά στην ζωή μας;

Πόσες φορές ευχάριστα γεγονότα της ζωής μας, δεν τα έχει σκιάσει η λύπη; Και το ερώτημα παραμένει: Που θα βρούμε την αληθινή χαρά στη ζωή μας; Πως μπορεί ο άνθρωπος του σήμερα, που βλέπει γύρω του πόνο, πόλεμο και πάλι προσφυγιά, γεγονότα που δεν έχουν εξήγηση, που μπορεί να αντλήσει ο άνθρωπος του σήμερα χαρά; Και πολύ περισσότερο πως μπορεί να μεταδώσει χαρά; Να γίνει πομπός χαράς.; Πως μπορούν τα μάτια τα δακρυσμένα να γελάσουν;

Σε αυτό το ερώτημα μας απαντά η Παναγία μας. Από το πρόσωπό Της μπορούμε να αντλήσουμε χαρά. Επλήσθη Πνεύματος Αγίου η Παναγία μας και γι΄αυτό έγινε η όντως χαρά. Αν γεμίσουμε και εμείς Άγιο Πνεύμα, θα βρούμε την χαρά. Ο σεμνός και ο ταπεινός πόθος, η ταπεινή και σεμνή αγάπη, η καλοσύνη, η συνέργεια, είναι ο μοναδικός τρόπος για να βρούμε την χαρά, όπως την έζησε και η Παναγία μας.

Όταν ο άνθρωπος ζει με ατομισμό και επιλέγει να πορευθεί αυτονομημένος και απομονωμένος δεν μπορεί να γευθεί την χαρά.

Την χαρά την προσφέρει στην ζωή μας η κοινωνία, η επικοινωνία, η συγχώρηση, η αγάπη, όταν αντλεί κανείς ζωή από την ζωή του άλλου. Δεν μπορεί να υπάρξει προσωπική χαρά και ευτυχία όταν δεν υπάρχει καθολική χαρά και ευτυχία. Και αυτό έρχεται να μας διδάξει η Εκκλησία μας. Αυτή την πρόκληση μας χαρίζει η Παναγία. Μας καλεί όλους στην αγκαλιά Της, αλλά χωρίς να θεωρούμε ότι είναι μια αγκαλιά αποκλειστικά για τον εαυτό μας. Γιατί η χαρά όταν μοιράζεται, πολλαπλασιάζεται.

Σε καιρούς αφιλίας, αγωνίας, ανοησίας, όπου συμβαίνουν αλλόκοτα και παράλογα πράγματα, εμείς οι χριστιανοί καλούμεθα να γίνουμε παιδιά της χαράς, να μεταδίδουμε την πραγματική χαρά. Για να την ζήσουμε την χαρά θα πρέπει να καταλάβουμε ότι όποιος είναι μόνος, χαρά δεν βλέπει. Όποιος ζει με τον άλλον, χαρά τον περιμένει».

Ακολούθως ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών τέλεσε για πρώτη φορά την Ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου στον Ιστορικό και γραφικό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου Κάστρου, γνωστή ως «Παναγία Αρχοντική», κτίσμα του 1762, η οποία δεσπόζει στις παρυφές του Κάστρου, της Ακροπόλεως της Λαμίας και ευλογεί όλη την πόλη και όλο τον κάμπο του Σπερχειού, μέχρι και την θάλασσα του Μαλιακού.

Στην Κατανυκτική Ακολουθία έψαλε χορός ιεροψαλτριών, μαθητριών του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως «ΓΕΡΜΑΝΟΣ ο ΜΕΛΩΔΟΣ», υπό την Διεύθυνση του Καθηγητού κ. Αναργύρου Βλάχου, τη παρουσία του Διευθυντού Δρ. κ. Ανδρέου Ιωακείμ.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών υπογράμμισε τον στίχο «Χαῖρε, πολλῶν πταιόντων συγχώρησις» και χαρακτηριστικά ανέφερε:

«Η Παναγία μας δίνει την δύναμη, σε εμάς τους «πολλούς πταίοντες», να ζητήσουμε και να λάβουμε την συγχώρηση από τον Θεό, την συγχώρηση από τον αδελφό και να προσφέρουμε την συγχώρηση στους πάντες. Να έχουμε την δύναμη να ταπεινωνόμαστε και να δίνουμε την συγχώρηση. Να έχουμε χώρο στην καρδιά μας, να ξεπερνάμε λάθη, δυσκολίες και αστοχίες. Η συγχώρηση είναι η μεγάλη πρόκληση και η δυνατότητα να συγχωρούμε και να προχωρούμε. Η σχέση μας με την Παναγία είναι ένα διαρκές κάλεσμα συγχώρησης και αγάπης».

Μεταξύ των πιστών παραβρέθηκαν: ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Ιωάννης Οικονόμου, οι Βουλευτές Φθιώτιδος κ. Γεώργιος Κοτρωνιάς και κ. Θεμιστοκλής Χειμάρας, ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Ευθύμιος Καραΐσκος και άλλοι επίσημοι.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.