Ι.Μ. ΦΘΙΩΤΙΔΟΣ: Αρχιερατική Θεία Λειτουργία τέλεσε σήμερα το πρωί της Τρίτης 21 Ιουνίου 2022 στην Πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή Παναγίας Φανερωμένης Ξυνιάδος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών επί τη αναμνήσει της ευρέσεως της Θαυματουργού Ιεράς Εικόνος της Παναγίας με θαυμαστή εμφάνιση της Κυρίας Θεοτόκου το έτος 1962 από τότε μικρό Αθανάσιο και νυν Καθηγούμενο και κτήτορα της Μονής Αρχιμ. π. Αθανάσιο Σύρο.

Οι Ιερές Ακολουθίες του Όρθρου και της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας μεταδόθηκαν απευθείας μέσω του
Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος (89,4 Fm) και από διαδικτύου, ενώ έψαλλε χορός Ιεροψαλτών υπό την χοραρχία του Πρωτοψάλτου του Ιερού Ναού Αναλήψεως του Κυρίου Βόλου κ. Δημητρίου Κατσικλή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο χθες κατά τον Δισαρχιερατικό Εσπερινό και την πάνδημη μεγαλειώδη Ιερά Λιτανεία όσο και σήμερα στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, πλήθη πιστών συνέρρευσαν στην Μονή από την Φθιώτιδα και την Θεσσαλία για να προσκυνήσουν την Εικόνα της Παναγίας και να καταθέσουν την ευλάβειά τους.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών μεταξύ άλλων τόνισε:

«Η κραυγή του ελέους κάθε χριστιανού βλέπουμε να βρίσκει ανταπόκριση στο πρόσωπο της Παναγίας μας. Και αν η Παναγία ελεεί παντοιοτρόπως στην ζωή μας, αυτό καθ΄εαυτό το γεγονός της εύρεσης της Θαυματουργού Εικόνος της Παναγίας αποτελεί γεγονός και έκφραση του ελέους του Θεού για τον άνθρωπο.

Φθιώτιδος Συμεών: «Η Παναγία Ελεούσα μας καλεί και εμάς να ελεούμε»

Αυτή η Εικόνα που μας παρηγορεί, μας καθοδηγεί και μας ενώνει όλους επί το αυτό στην προσευχή, αυτή η Αγία Εικόνα η οποία γίνεται το μαντήλι που σκουπίζει τα δάκρυά μας, γίνεται το φάρμακο για να ανακουφίζει τον πόνο μας και γίνεται και η σανίδα σωτηρίας όταν πνιγόμαστε μέσα στις περιπέτειες της ζωής. Αυτή η Εικόνα βρέθηκε για να ελεεί και η αγάπη του Θεού επέτρεψε να βρίσκονται εικονίσματα, να φανερώνονται Άγια πρόσωπα και μας φανερώνει έτσι ο Θεός το έλεός Του μέσα στον κόσμο. Το ό,τι μας ξεκουράζει δεν είναι
τίποτα άλλο παρά μία πλημμύρα αγάπης, ελέους, οικτιρμών, μακροθυμίας, φιλανθρωπίας, συγχωρητικότητος την οποία παρέχει ο Θεός της αγάπης και του ελέους σε όλους εμάς».

Φθιώτιδος Συμεών: «Η Παναγία Ελεούσα μας καλεί και εμάς να ελεούμε»

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών ανέφερε:

«Η φανέρωση μίας εικόνας είναι αιτία για να πάρουν θάρρος όλοι οι άνθρωποι και κυρίως να πάρουν θάρρος όσοι αισθάνονται απελπισμένοι. Για να πάρουμε θάρρος όσοι καμπτώμεθα από τα προβλήματα και τις δυσκολίες. Πόσες φορές μέσα στην ημέρα δεν μας κυνηγάνε φόβοι, ανασφάλειες, απελπισία και πληγές!

Η Παναγία η Ελεούσα υπάρχει στην ζωή μας όχι μόνο για να μας ελεεί, γιατί αν την προσεγγίσουμε μόνο έτσι τότε σημαίνει ότι η προσέγγισή μας αυτή πάσχει από ένα νοσηρό εγωισμό και φιλαυτία. Η Παναγία Ελεούσα μας καλεί και εμάς να ελεούμε. Η Παναγία η Ελεούσα υπάρχει πρώτιστα για να μάθουμε και εμείς κοντά της να ελεούμε και εμείς, να μάθουμε κοντά της και να γίνουμε παιδιά της Παναγίας. Παιδί της Παναγίας γίνεται μονάχα όποιος μετέχει στα χαρίσματά της και στην ζωή της και ζωή της Παναγίας είναι το έλεος, είναι η
τρυφερότητα, η συγχώρεση, ζωή της Παναγίας είναι να σκεπάζει τα αμαρτήματα, να σκεπάζει τις αδυναμίες, να παίρνει στην αγκαλιά της τον κάθε ένα από εμάς για να του παρέχει ασφάλεια, ζωή και αγάπη. Αυτή τη ζωή καλούμεθα να βαδίσουμε μέσα στον κόσμο που ζούμε».

Κλείνοντας το κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος ανέφερε:

«Για να είναι το προσκύνημά μας τίμιο και ωφέλιμο θα πρέπει να μας απασχολήσουν οι σκέψεις πως θα γίνουμε και εμείς ελεήμονες. Ο κόσμος γύρω μας έχει ανάγκη σήμερα περισσότερο από ποτέ από αγάπη, ειρήνη και συγχωρητικότητα. Όταν θέσουμε τέτοια ερωτήματα θα προχωρήσουμε στην ζωή μας με ουσιαστικά βήματα γιατί έχουμε ανάγκη από έναν δρόμο με νόημα και να μην βαδίζουμε σε ένα δρόμο τυπικής ή μαγικής θρησκευτικότητας, αλλά ούτε σε ένα δρόμο υποκριτικότητος και εξωτερικότητος,
αλλά έχουμε ανάγκη από ουσία.

Η Παναγία μας δίνει την δυνατότητα και την ευκαιρία, από εμάς εξαρτάται αν θα την αξιοποιήσουμε».
Προ της απολύσεως ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών χειροθέτησε αναγνώστες της Ιεράς Μητροπόλεως τρεις
Ιεροψάλτες, οι οποίοι διακονούν το Αναλόγιο της Μονής στο πλευρό του Γέροντος π. Αθανασίου.

Ο Άγιος Καθηγούμενος π. Αθανάσιος με την απλότητα της αγαπώσης καρδίας που τον συνέχει ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο και τον ευχαρίστησε για την αμέτρητη πατρική του αγάπη και την ανοιχτή του αγκαλιά προς τον ίδιο και την Ιερά Μονή για την ευλογητή παρουσία του στην Πανήγυρη και την ιδιαίτερη χαρά καθώς ο κ. Συμεών για μια ακόμη φορά διανυκτέρευσε στη Μονή και ευχήθηκε η Παναγία η Ελεούσα
να του χαρίζει έτη πολλά, υγιεινά και πανευφρόσυνα για να συνεχίσει την καλλίκαρπη, πολύκαρπη και θεοτερπή Αρχιερατεία του στην Μητρόπολη Φθιώτιδος.

Τέλος, τόσο ο Σεβασμιώτατος και συνοδεία του, όσο και οι Κληρικοί και οι Άρχοντες και οι αναρίθμητοι ευλαβείς προσκυνητές γεύθηκαν την αρχοντική δοχή του Καθηγουμένου π. Αθανασίου.

Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία παραβρέθηκαν: ο Βουλευτής Φθιώτιδος κ. Ιωάννης Σαρακιώτης, η τ. Βουλευτής Φθιώτιδος κ. Ελένη Μακρή καθώς και εκπρόσωποι άλλων φορέων και συλλόγων του τόπου.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.