Στον Ιερό Ναό του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στις Εργατικές Κατοικίες της Ν. Μαγνησίας Λαμίας, χοροστάτησε στον Πανηγυρικό Εσπερινό της εορτής ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος, αναφέρθηκε στην μεγάλη προσωπικότητα του τιμωμένου Αγίου Εθνοιερομάρτυρος και Ισαποστόλου και χαρακτηριστικά ανέφερε:

«Ο Πατρο – Κοσμάς είναι ιδιαίτερα επίκαιρος για την εποχή στην οποία ζούμε και στην οποία βρισκόμαστε.

Ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός προσέφερε τον εαυτό του στην αγάπη του Χριστού και στην αγάπη των αδελφών του για την σωτηρία του Γένους.

Σε μια πολύ δύσκολη στιγμή του Γένους, ένας Ασκητής, ένας αυστηρός μοναχός, ένας Αγιορείτης μοναχός, αποφασίζει για χάρη του λαού να εγκαταλείψει την ησυχία του, να εγκαταλείψει το κελί του, να εγκαταλείψει την ασφάλεια της κοινοβιακής ζωής και να έρθει μέσα στον κόσμο, μέσα σε έναν κόσμο, ο οποίος ήταν στην σκλαβιά. Σε έναν κόσμο που βρισκόταν σε μία απέραντη δυσκολία.

Αποφασίζει να εισέλθει μέσα στον κόσμο για να εμψυχώσει τους υπόδουλους, για να στηρίξει τους αδερφούς του, για να σπείρει τον σπόρο της πίστεως και της ελευθερίας.

Έχει πολλή μεγάλη σημασία να το προσέξουμε εμείς, οι ποιμένες ιδιαίτερα του σήμερα και οι ηγέτες του σήμερα.

Ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός ξεκίνησε με μία φράση: «καλύτερα να χαθώ εγώ, για να σωθούν οι αδελφοί μου».

Προτίμησε να διακινδυνεύσει τον εαυτό του. Η καρδιά του και η συνείδηση του, του είπε ότι έπρεπε εκείνη την ώρα, εκείνη την κρίσιμη ιστορική στιγμή να γίνει θυσία, να διακινδυνεύσει τα του εαυτού του για χάρη των πολλών.

Πόσο σημαντικό είναι αυτό, αν το σκεφτούμε, γιατί και εμείς βρισκόμαστε σε κρίση και εμείς βρισκόμαστε μπροστά σε μία δυσκολία και οι κρίσεις οι οικονομικές, οι κοινωνικές και η κρίση η υγειονομική απαιτούν από εμάς τους ποιμένες του σήμερα να μπορούμε να διαβάσουμε τα σημεία των καιρών και να δούμε την ωφέλεια και σωτηρία του λαού του Θεού, για τον οποίο είμαστε διάκονοι και υπηρέτες και να είμαστε διατεθειμένοι και να ρισκάρουμε και να διακινδυνεύσουμε για χάρη των πολλών.

Ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός αποτελεί παράδειγμα ενός πραγματικά φωτισμένου ηγέτη, ο οποίος μπόρεσε να πάει τον τόπο και τον λαό πραγματικά μπροστά ως άλλος Μωϋσής.

Γι’ αυτό λοιπόν να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων, και με την ευκαιρία του εορτασμού των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, αξίζει πραγματικά να προβάλλουμε τέτοιες μορφές, όπως του Αγίου Κοσμά. Αυτή είναι η εντολή της ιστορίας της ίδιας, αν θέλουμε να επιζήσει και να επιβιώσει το Γένος».

Στον Πανηγυρικό Εσπερινό, μεταξύ των πιστών παρέστησαν, ο Αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδος κ. Αθανάσιος Καρακάντζας, εκπρόσωποι του Δημάρχου Λαμιέων και άλλων φορέων.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.