Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και περισσή ευλάβεια εορτάσθηκε στην Ιερά Μητρόπολή μας το διήμερο 5 & 6 Μαΐου, η Ιερά μνήμη του αγίου Μεγαλομάρτυρος Εφραίμ, του Νεοφανούς και Θαυματουργού.

Επίκεντρο του εορτασμού ήταν το καλλιμάρμαρο πανηγυρίζων Ιερό Μητροπολιτικό Παρεκκλήσιο του αγίου, το οποίο ευρίσκεται στο Πνευματικό – Διοικητικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως μας και το οποίο καθημερινά είναι πόλος έλξεως για εκατοντάδες πιστούς που προσέρχονται για να ανάψουν ένα κερί και να αναπέμψουν την προσευχή τους στον μεγάλο άγιο Εφραίμ τον Θαυματουργό.

Την φετινή πανήγυρη της Μητροπόλεως μας ελάμπρυνε με την παρουσία του έτι περισσότερο, ευρισκόμενος στη Λαμία, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μουάνζα της Τανζανίας κ. Ιερώνυμος, ο οποίος προηξήρχε και τις δύο ημέρες των Ιερών Ακολουθιών, συμμετέχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Νικολάου, Ιερέων από την Μητρόπολή μας, καθώς και μεγάλου πλήθους πιστών κυρίως νέων, οι οποίοι από νωρίς την Παρασκευή συνέρρεαν ασταμάτητα για να δηλώσουν την αγάπη, την πίστη και τον σεβασμό τους στον άγιο Εφραίμ.

Στις Ιερές ακολουθίες, οι οποίες μετεδόθησαν απευθείας από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως (89,4 Fm), ετέθη προς προσκύνηση και αγιασμό των πιστών απότμημα του Ιερού Λειψάνου του αγίου, το οποίο η Μητρόπολις μας κατέχει ως ατίμητο πνευματικό θησαυρό, ενώ έψαλλε Βυζαντινός χορός νέων υπό την διεύθυνση του Διευθυντού της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως μας «Γερμανός ο Μελωδός, κ. Ανδρέου Ιωακείμ.

Την Παρασκευή 5 Μαΐου, στον Αναστάσιμο Πανηγυρικό Εσπερινό χοροστάτησε ο άγιος Μουάνζα κ. Ιερώνυμος, συγχοροστατούντος του Ποιμενάρχου μας κ. Νικολάου.

Μετά την ευλόγηση των άρτων, η οποία έλαβε χώρα στον προαύλιο χώρο, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας, προσεφώνησε τον κ. Ιερώνυμο, καλωσορίζοντας τον για ακόμη μια φορά στην Μητρόπολή μας, ευχαριστώντας τον για την ευλογημένη παρουσία του, η οποία σε όλους σκορπά χαρά και ευλογία, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε και δι’ ολίγον ωμίλησε για την ζωή, το μαρτύριο και την εμφάνιση των Ιερών Λειψάνων του αγίου, τα οποία ο Θεός αποκάλυψε θαυματουργικώς, 500 χρόνια μετά το μαρτύριο του, δια να στηρίξει την πίστη των ανθρώπων αλλά και να αποκτήσουν οι πιστοί έναν ακόμη θερμό μεσίτη τους στον θρόνο του Θεού, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Σεβασμιώτατος.

Ο Ποιμενάρχης μας αναφέρθηκε και σε μερικά θαύματα του αγίου, των οποίων καθημερινά γίνεται μάρτυρας, συνομιλώντας με τους προσκυνητές και κατέληξε:
«Είναι ευεργεσία για την πόλη της Λαμίας η Εκκλησία αυτή, γιατί ο κόσμος έρχεται στο Ναό και προσεύχεται στον γιατρό, διδάσκαλο και προστάτη άγιο Εφραίμ κι εκείνος ανταποκρίνεται αμέσως στις προσευχές των πιστών».

Στο τέλος του εσπερινού ωμίλησε και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μουάνζα κ Ιερώνυμος. Εκ βάθους καρδίας ευχαρίστησε τον Τριαδικό Θεό για την παρουσία του στον εορτασμό και μετέφερε σε όλους τους πασχαλινούς χαιρετισμούς και ευλογίες του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας κ. Θεοδώρου.
Δεν παρέλειψε επίσης να εκφράσει για πολλοστή φορά ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους για την μεγάλη στήριξη που παρέχει η Ιερά Μητρόπολή μας στο Ιεραποστολικό έργο που επιτελεί στην Τανζανία της Αφρικής και για τα δύο μεγάλα δώρα, τον Καθεδρικό Ναό του αγίου Νικολάου στην Μουάνζα και για το Πνευματικό – Διοικητικό Κέντρο της Μητροπόλεως του, του οποίου άρχισαν οι εργασίες και θα είναι ένα κόσμημα για την πόλη αλλά και ένα μεγάλο βοήθημα στο έργο της Ιεραποστολής, κηρύττων εις τους αιώνας την αγάπη και την πίστη στον Χριστό του ευλογημένου λαού της Φθιώτιδος.

Ανήμερα της Εορτής το Σάββατο 6 Μαΐου, στον Όρθρο χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος και ακολούθως στην Αναστάσιμη Πανηγυρική Δισαρχιερατική Θεία Λειτουργία, προηξήρχε ο άγιος Μουάνζα.

Προ της απολύσεως πραγματοποιήθηκε η Ιερά Λιτανεία των αγίων λειψάνων πέριξ του Ναού και ο Ποιμενάρχης μας ωμίλησε και πάλι στους πιστούς για τον άγιο και για τον Ιεραπόστολο Μητροπολίτη Μουάνζα λέγοντας χαρακτηριστικά:

« Σεβασμιώτατε Μητροπολίτα Μουάνζα κ. Ιερώνυμε, δεν έχω λόγους να εκφράσω αυτά που αισθάνεται η ψυχή μου σήμερα, που εδώ εις την Εκκλησία του αγίου Εφραίμ του Μεγαλομάρτυρος, προσφέραμε την αναίμακτη Θεία Μυσταγωγία, υμών προεξάρχοντος και ζητήσαμε την βοήθεια του αγίου Εφραίμ για όλο τον κόσμο αλλά και για σας τον Ιεραπόστολο και αγωνιστή Ιεράρχη της Αφρικής.

Ο Θεός δια πρεσβειών του αγίου Εφραίμ, να σας ενισχύει, να σας δίδει δύναμη για να μάχεστε κατά της ειδωλολατρίας, της μαγείας, της αγνείας και της αθεΐας στην μαύρη Ήπειρο, όπου υπάρχει μερίδα για την Βασιλεία του Θεού πολλών ανθρώπων.

Σεβαστοί Πατέρες, κ. Βουλευτά, κ. Αντιδήμαρχε, αγαπητοί μου αδελφοί, ξέρω πόσο αγαπάτε τον άγιο Εφραίμ και ξέρω ότι η αγάπη σας αυτή μετράει ιδιαίτερα για τον καθένα σας και για την Εκκλησία μας.

Δεν είναι μόνο τα πολλά του θαύματα αλλά κυρίως είναι η έμπνευση, την οποία προσφέρει στον καθένα μας αυτός ο ταπεινός καλόγερος, ο οποίος 500 χρόνια ήταν κεκρυμμένος, αλλά με την χάρη και πρόνοια του Θεού, πριν από περίπου 50 χρόνια εμφανίστηκε δια της αγίας Μοναχής Μακαρίας, της Μακαριστής Καθηγουμένης της Μονής του αγίου Εφραίμ.

Αγαπητοί μου αδελφοί, πολλά διδάγματα παίρνουμε από τις εορτές των αγίων μας, όπως και από τον σήμερα τιμώμενο άγιο Εφραίμ, τον όσιο και μάρτυρα σε μια εποχή που έχει κρίση και ακαταστασία και όπως πολλές φορές έχουμε τονίσει η κρίση αυτή είναι πρώτα πνευματική – ηθική και ύστερα οικονομική. Όταν ο άνθρωπος ξεφύγει από το χριστιανικό ήθος και την εν Χριστώ ζωή έρχεται και η φτώχεια.

Ο άνθρωπος της σημερινής εποχής έχει φτώχεια πνευματική, αλλά να που ο Θεός στέλνει διδασκάλους, ιατρούς και μπροστάρηδες αγίους για να μας δώσουν δύναμη να συνεχίσουμε τον αγώνα μας στον δρόμο της αγιότητος.

Ο άγιος Εφραίμ μας διδάσκει την παρουσία και το μεγαλείο του Θεού. Είναι ένας πρόθυμος μεσίτης μας στον Θρόνο του Θεού και έχει αποδείξει πολλές φορές ότι δεν είναι μόνο στον ουρανό μετά των αγίων αλλά ζει ανάμεσά μας εδώ στη γη. Ανάμεσα στον κόσμο που τον φωνάζει στον πόνο και στην ανάγκη του από τα νοσοκομεία, τις φυλακές, τα σπίτια και εκείνος ανταποκρίνεται αμέσως».

Τέλος ο Ποιμενάρχης μας αφού ευχαρίστησε για ακόμη μια φορά τον άγιο Μουάνζα, τον παρεκάλεσε να απευθύνει τον πατρικό του λόγο προς τους πιστούς.

Ο κ. Ιερώνυμος χαρακτηριστικά ανέφερε:

«Σεβασμιώτατε Μητροπολίτα Φθιώτιδος κ. Νικόλαε, άρχοντες του τόπου και ευλογημένε λαέ του Θεού,
Αυτές τις λίγες μέρες που έζησα κοντά σας Σεβασμιώτατε, αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω τον Τριαδικό Θεό, εσάς Σεβασμιώατατε και μέσω εσάς όλο τον ευσεβή λαό της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος για την ευλογία και την αγάπη σας που μου δώσατε την ευκαιρία να εορτάσω μαζί σας τον άγιο Εφραίμ.
Κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας σκέφθηκα ότι εδώ και 2000 χρόνια που ο Απόστολος των Εθνών Παύλος εκήρηξε το Ευαγγέλιο στους Έλληνες, το κήρυγμά του αυτό ακόμη τους αναγεννά.

Την αγάπη και την φιλοξενία που απολαμβάνω καθώς και την μεγάλη βοήθεια που μου παρέχεται στο έργο της Ιεραποστολής δεν είναι από ξένους αλλά είναι από ανθρώπους του Χριστού μας και βέβαια αυτή η αγάπη είναι που οδήγησε και τους μάρτυρες να πεθάνουν για τον Χριστό παραγκωνίζοντας την αξία της ζωής τους. Αυτό έκανε και ο άγιος Εφραίμ και όπως είπατε Σεβασμιώτατε γι’ αυτό ζει ανάμεσά μας, διότι πέθανε για τον Χριστό.

Ας ακολουθούμε κι εμείς τα βήματα ων αγίων μαρτύρων με την αγάπη που μας δίνει ο Χριστός για να αξιωθούμε να βρούμε μια θέση στην Βασιλεία του Θεού. Γι’ αυτό αγωνιζόμαστε κι εμείς στην Αφρική και προσπαθούμε να μεταδώσουμε το Φως του Χριστού μας στους Αφρικανούς αδελφούς μας, να φωτισθούν, να γνωρίσουν τον αληθινό Θεό, να μεταμορφωθούν για να αξιωθούν κι’ αυτοί να μπουν στην Βασιλεία του Θεού.

Σας ευχαριστώ για όλα και παρακαλώ να προσεύχεστε και για εμάς τους Ιεραποστόλους. Χριστός Ανέστη! Χρόνια Πολλά!».

Στην Θεία Λειτουργία παρέστησαν ο Βουλευτής Φθιώτιδος κ. Χρήστος Σταϊκούρας και ο Αντιδήμαρχος Λαμιέων κ. Γεώργιος Λάμπρου.
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας εκ της Ιεράς Μητροπόλεως προσεφέρθη πλούσιο εόρτιο κέρασμα σε όλους τους παρευρισκομένους στην Τραπεζαρία του Πνευματικού – Διοικητικού Κέντρου.

Φωτό imfth & Δημήτριος Ανάγνου

Φθιώτιδος: Ο Άγιος Εφραίμ ανταποκρίνεται αμέσως στις προσευχές των πιστών

Φθιώτιδος: Ο Άγιος Εφραίμ ανταποκρίνεται αμέσως στις προσευχές των πιστών

Φθιώτιδος: Ο Άγιος Εφραίμ ανταποκρίνεται αμέσως στις προσευχές των πιστών

Φθιώτιδος: Ο Άγιος Εφραίμ ανταποκρίνεται αμέσως στις προσευχές των πιστών

Φθιώτιδος: Ο Άγιος Εφραίμ ανταποκρίνεται αμέσως στις προσευχές των πιστών

Φθιώτιδος: Ο Άγιος Εφραίμ ανταποκρίνεται αμέσως στις προσευχές των πιστών

Φθιώτιδος: Ο Άγιος Εφραίμ ανταποκρίνεται αμέσως στις προσευχές των πιστών

Φθιώτιδος: Ο Άγιος Εφραίμ ανταποκρίνεται αμέσως στις προσευχές των πιστών

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.