Μητρόπολη Φθιώτιδος

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και κατά την πρέπουσα εκκλησιαστική τάξη εορτάσθηκε την Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου, η ιερά μνήμη της αγίας Μεγαλομάρτυρος Βαρβάρας στον ομώνυμο καλλιμάρμαρο Ναό της Λαμίας.

Στον πανηγυρικό όρθρο χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος, ο οποίος στη συνέχεια προηξήρχε της πανηγυρικής Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας πλαισιούμενος από ιερείς και διακόνους.

Τα ιερά αναλόγια στελέχωσαν βυζαντινές χορωδίες: εκ δεξιών με χοράρχη τον Πρωτοψάλτη του Ναού του Πολιούχου Λαμίας και καθηγητού της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως μας κ. Αναργύρου Βλάχου και εξ αριστερών υπό την διεύθυνση του Πρωτοψάλτου του Ναού κ. Γεωργίου Μπαλάφα.

Στο κήρυγμά του ο Ποιμενάρχης μας απευθυνόμενος προς το πολυπληθές εκκλησίασμα και στους μαθητές του 2ου Γυμνασίου και 2ου Λυκείου Λαμίας οι οποίοι από νωρίς το πρωί προσήλθαν στο Ναό συνοδευόμενοι από τους καθηγητές τους, ωμίλησε για την αληθινή πίστη αναλύοντας το αναγνωσθέν ευαγγελικό ανάγωσμα της αιμορροούσης γυναικός και χαρακτηριστικά ανέφερε:

« Η πίστη αγαπητοί μου αδελφοί μία δύναμη πάνω από τα γήινα και τις ανθρώπινες αισθήσεις, Είναι δύναμη θεϊκή. Εκείνος που έχει πίστη αισθάνεται δέος απέναντι στο Θεό διότι συναισθάνεται την αμαρτολώτητά του. Ο Κύριος μας προέβαλε σήμερα την πίστη της θεραπευθείσης γυναικός του Ευαγγελίου λέγοντας χαρακτηριστικά: « η πίστη σου σέσωκέ σε». Η πίστη είναι μία δύναμη που την δίδει ο Θεός ως καρπό τους Αγίου πνεύματος σε ανθρώπους που ολοκληρωτικά δίνονται σ’ Αυτόν.

Και οι τρεις τιμώμενοι άγιοι, αγία Μεγαλομάρτυς Βαρβάρα, όσιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός και άγιος Σεραφείμ Επίσκοπος Φαναρίου, αν και έζησαν σε διαφορετικές εποχές προβάλλουν την δυνατή και αληθινή τους πίστη στο Θεό.

Σήμερα στην δυσοίωνη εποχή που ζούμε, όπου οι στρατιώτες της αθεΐας είναι συστρατευμένοι κατά του Χριστού και της Εκκλησίας, χρειαζόμαστε τόλμη για να δίδουμε την μαρτυρία της πίστεως μας. Τα ερωτήματα που θα πρέπει να υποβάλλονται στον καθένα από μας από την σημερινή εορτή είναι:

Έχουμε την αληθινή πίστη των αγίων μας; Είμαστε ολοκληρωτικά δοσμένοι στον Θεό; Είμαστε τελικά κατ’ ουσίαν χριστιανοί ή μόνο κατ’ όνομα; Θα πρέπει να παραμερίσουμε την δειλία και τον συμφεροντολογισμό και να δωθούμε ψυχή τε και σώματι στην Εκκλησία, για να νιώσουμε πραγματικά ελεύθεροι και να καταλαβούμε την πραγματική χαρά της ζωής.»

Τέλος ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε σε όλους χρόνια πολλά και συνεχάρη τους μαθητές που αν και προσήλθαν από πολύ νωρίς, ετήρησαν ευλαβική στάση κατά την συμμετοχή τους στην Θεία Λειτουργία αλλά και τους καθηγητές τους για τηνπρωτοβουλία τους αυτή και τους ευχήθηκε ο Θεός δια πρεσβειών της αγίας Μεγαλομάρτυρος Βαρβάρας να τους χαρίζει υγεία, δύναμη και πρόοδο στις σπουδές τους.

Προ της απολύσεως ο Ποιμενάρχης μας εις ένειξιν τιμής για την μεγάλη εορτή της αγίας επέδωσε το οφίκιο του Οικονόμου στον Εφημέριο του Ναού π. Αντώνιο Βουγιουκλόγλου, ανεψιό του μακαριστού Επισκόπου Ευμενείας κυρού Μαξίμου Μαστίχη, επί τη συμπλήρωση 12 ετών Ιερωσύνης, εκ των οποίων τα 10 διακονεί στην Ενορία της Αγίας Βαρβάρας Λαμίας.

Ακολούθως το λόγο έλαβε ο Προϊστάμενος του Ναού Αιδεσιμολ. Πρωτ. π. Ιωάννης Αυγέρης, ο οποίος στην σύντομη προσφώνησή του ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατος για την ιδιαιτέρως τιμητική παρουσία του στην Πανήγυρη και του ευχήθηκε έτη πολλά, υγιή και πανευφρόσυνα για να συνεχίζει την θεάρεστο Αρχιερατεία του και με τον πατρικό και δυναμικό του λόγο να στηρίζει τις ψυχές του ποιμνίου του και των πιστών ολόκληρης της Ελλάδος.

Τέλος ο Ποιμενάρχης μας ευχαρίστησε τον π. Ιωάννη για τα καλά του λόγια και ευχήθηκε σε όλους Χρόνια Πολλά.

Ακολούθως το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο δεξιώθηκε τον Σεβασμιώτατο, τους Ιερείς, και τους εορταστάς στη μεγάλη αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου, όπου ο Ποιμενάρχης μας είχε μια ευχάριστη και ενδιαφέρουσα επικοινωνία με τους πιστούς.

Φθιώτιδος Νικόλαος: «Η πίστη είναι δύναμη θεϊκή» Φθιώτιδος Νικόλαος: «Η πίστη είναι δύναμη θεϊκή» Φθιώτιδος Νικόλαος: «Η πίστη είναι δύναμη θεϊκή» Φθιώτιδος Νικόλαος: «Η πίστη είναι δύναμη θεϊκή» Φθιώτιδος Νικόλαος: «Η πίστη είναι δύναμη θεϊκή» Φθιώτιδος Νικόλαος: «Η πίστη είναι δύναμη θεϊκή» Φθιώτιδος Νικόλαος: «Η πίστη είναι δύναμη θεϊκή» Φθιώτιδος Νικόλαος: «Η πίστη είναι δύναμη θεϊκή»

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.