“Δεν είναι ώρα να αποδοθούν ευθύνες. Αυτό που προέχει είναι να βοηθήσουμε αυτούς τους οποίους είναι τραυματίες, αυτούς τους οποίους διεσώθησαν με ψυχολογική υποστήριξη, και βεβαίως να δούμε αυτούς οι οποίοι δεν τα κατάφεραν, να βρούμε τις σορούς τους, να τις δώσουμε στις οικογένειες έτσι ώστε να ταφούν ανθρώπινα και χριστιανικά”, ανέφερε ο Σεβασμιώτατος.

“Να υπάρχει σεβασμός στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια”
“Δεν είναι ώρα να αποδοθούν ευθύνες. Αυτό που προέχει είναι να βοηθήσουμε αυτούς τους οποίους είναι τραυματίες, αυτούς τους οποίους διεσώθησαν με ψυχολογική υποστήριξη, και βεβαίως να δούμε αυτούς οι οποίοι δεν τα κατάφεραν, να βρούμε τις σορούς τους, να τις δώσουμε στις οικογένειες έτσι ώστε να ταφούν ανθρώπινα και χριστιανικά”, ανέφερε ο Σεβασμιώτατος.

“Είναι δύσκολη η κατάσταση και για αυτό πρέπει να παρακαλέσω να μην την επιβαρύνουμε ακόμα περισσότερο. Να υπάρχει σεβασμός στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια”, τόνισε.

Συνεχίζοντας ο Ποιμενάρχης, σημείωσε: “Πρέπει να ευχαριστήσουμε και την πυροσβεστική και την ελληνική αστυνομία που κινητοποιήθηκαν άμεσα και χάη σε αυτούς πολλοί άνθρωποι διακομίστηκαν στα γύρω νοσοκομεία, τραυματίες και σώθηκαν γιατί εγκαίρως δούλεψε το σύστημα , και κάποιοι έσπευσαν να βοηθήσουν υπερβάλλοντος εαυτούς. Αυτό το υπερβάλλοντος εαυτούς οφείλω να το πω κυρίως για τους γιατρούς των Νοσοκομείων και μάλιστα του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, το οποίο ενώ χθες δεν είχε εφημερία, προχθές είχε, χθες άνοιξε και εφημέρευε και δεχόταν τραυματίες ώστε να διευκολύνει την κατάσταση. Σήμερα πάλι έχει εφημερία, που σημαίνει ότι κάποιοι άνθρωποι θα δουλέψουν τρία εικοσιτετράωρα συνεχόμενα για να διευκολύνουν και να απαλύνουν τον ανθρώπινο πόνο”.

Τρισάγιο στο νεκροτομείο της Λάρισας – “Είναι τραγικές καταστάσεις”
“Παρακαλώ να αφήσουμε τους γιατρούς να κάνουν τη δουλειά τους απερίσπαστοι και να μην τους επιβαρύνουμε προσπαθώντας να εκμαιεύσουμε πληροφορίες ή πιέζοντάς τους στον εργασιακό τους χώρο. Πριν από λίγο βγήκα από το νεκροτομείο όπου έκαναν τρισάγιο σε όσους σορούς υπήρχαν εκεί μνημονεύοντας όλα τα θύματα”, παρακάλεσε.

“Επίσης το πρωί μετά την προηγιασμένη έκανα και ένα τρισάγιο στον ναό που λειτούργησα έτσι ώστε από κοινού η Εκκλησία από την πόλη της Λάρισας να προσευχηθεί για την ανάπαυση των θυμάτων. Είναι τραγικές καταστάσεις”, ανέφερε.

“Επικοινώνησα με ορισμένους γονείς. Είδα την ψυχική τους αστάθεια, είδα το πόσο οργή και θυμό κουβαλούν και πολλές φορές αυτό το στρέφουν εναντίον τους. Θαυμάζω την ψυχολογική και ψυχιατρική υποστήριξη των γιατρών του Γενικού Νοσοκομείου αλλά και του Πανεπιστημιακού σε όλους αυτούς, και βεβαίως ευχαριστώ και τους ιερείς που έσπευσαν να συνδράμουν και να συμπαρασταθούν να πουν έναν καλό λόγο. Πάρα πολλοί έπεσαν πάνω στο ράσο θεωρώντας τους ως ελπίδα τους, παρακαλώντας για πολλά, και εμείς στην προσευχή μας και υπέρ των ζώντων και υπέρ των κεκοιμημένων θα την κάνουμε”, υπογράμμισε.

Η Ιερά Μητρόπολη καλύπτει τα έξοδα όσων θέλουν να διανυκτερεύσουν στη Λάρισα
“Αλλά δεν κάνουμε μόνο αυτό. Η Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης ήδη έχει συνεννοηθεί με ξενοδοχείο και έχει κρατήσει δωμάτια ώστε όσοι από τους συγγενείς των θυμάτων ή των τραυματιών επιθυμούν να παραμείνουν στη Λάρισα, να διανυκτερεύσουν με τα έξοδα της Μητροπόλεως. Επίσης θα τους καλύψουμε το φαγητό. Και όχι μόνο αυτό. Γενικά μεγάλες ποσότητες νερού και ατομικών χυμών έχουν διατεθεί στο Γενικό Νοσοκομείο, εκεί στο χώρο που περιμένουν οι συγγενείς και ιδίως έξω από το Νεκροτομείο, ώστε να έχουν μία ανθρώπινη παρηγορία, λίγο νερό, κάτι να βάλλουν στο στόμα τους, ώστε να σταθούν στα πόδια τους και να το αντέξουν”, είπε χαρακτηριστικά.

Δεν είναι ώρα για πολιτικές αντιπαραθέσεις
“Μία επιπλέον παράκληση δεν είναι ώρα για τον ξύλινο λόγο των πολιτικών αντιπαραθέσεων. Είναι που πρέπει να προστρέξουμε και να συνδράμουμε προς αυτούς που είναι εμπερίστατοι είτε είναι τραυματίες είτε είναι συγγενείς θυμάτων και έχουν το μεγάλο ψυχικό άλγος το οποίο το βαστάζουν με φοβερή υπομονή”, τόνισε και πρόσθεσε:

“Η προσοχή μας αυτή τη στιγμή να στραφεί προς την ανακούφιση όλων αυτών των ανθρώπων, στο να τακτοποιηθούν οι διαδικασίες, να ταυτοποιηθούν οι σωροί και να αποδοθούν στους συγγενείς ώστε να ταφούν χριστιανικά και αξιοπρεπώς. Αυτό είναι κάτι που προέχει, και ιδιαίτερα παρακαλώ την ελληνική κυβέρνηση και τα αρμόδια όργανα που έχουν αναλάβει την ταυτοποίηση αυτή”.

Οι Λαρισαίοι έσπευσαν να δώσουν αίμα
“Και σε κάθε περίπτωση να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους Λαρισαίους μου οι οποίο έσπευσαν να σταθούν σε ουρές στα κέντρα αιμοδοσίας, στο κέντρο αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου και στο κέντρο αιμοδοσίας του Πανεπιστημιακού αλλά και στην κεντρική πλατεία που είναι οι κινητές μονάδες αιμοδοσίας, και προσέφεραν αίμα, έτσι ώστε στην περιοχή μας να είμαστε τώρα αυτάρκεις. Δεν φοβόμαστε να αντιμετωπίσουμε το οποιοδήποτε περιστατικό από τους τραυματίες. Δεν θα χρειαστεί να ζητήσουμε αίμα από άλλη περιοχή. Καλύπτουμε με την προσφορά των ανθρώπων μας, αυτήν την υπέροχη προσφορά, την προσφορά αγάπης, που μας καλύπτει όλες μας τις ανάγκες”, επεσήμανε.

“Ευχαριστώ όσους βοήθησαν και όσους θα βοηθήσουν. Θερμώς παρακαλώ να σταθούμε με σύνεση και με αξιοπρέπεια έτσι ώστε να μην επιβαρύνουμε τον πόνο των ανθρώπων που έχασαν τους δικούς τους, αλλά και να διευκολύνουμε τις υπηρεσίες να λειτουργήσουν ώστε να τελειώνουμε μία ώρα αρχύτερα. Ο Θεός μαζί τους”, κατέληξε.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.