Την πλάτη στους θεσμούς γυρίζουν οι Κύπριοι και δείχνουν να μην εμπιστεύονται τα πολιτικά κόμματα, την κυβέρνηση, την Βουλή, τη δικαιοσύνη, απαξιώνουν σε σημαντικό ποσοστό την ΕΕ, τον ΟΗΕ, το ΝΑΤΟ, αλλά εμπιστεύονται το Σύστημα Υγείας και το εθνικό ιατρικό προσωπικό, τον στρατό και την αστυνομία.

Τα αποτελέσματα του νέου ευρωβαρόμετρου (έρευνα πεδίου Ιανουάριος – Φεβρουάριος 2022) ανακοινώθηκαν την εβδομάδα που πέρασε και παρουσιάζουν ενδιαφέρον για την στάση των Κυπρίων απέναντι στους θεσμούς, την καθημερινότητα, τις προσδοκίες για το μέλλον αλλά και ποια είναι η άποψή τους για τα μέσα ενημέρωσης, σχετικά με την πληροφόρηση που δίνεται. Λαμβάνοντας υπόψη ότι η έρευνα διεξήχθη πριν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, έχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι η πλειονότητα των Κυπρίων είναι υπέρ κοινών ευρωπαϊκών πολιτικών στην εξωτερική πολιτική, την πολιτική άμυνας και ασφάλειας, καθώς και για τη μετανάστευση και την εμπορική και ενεργειακή πολιτική μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ.

Ποιους απαξιώνουν

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η πλειοψηφία των Κυπρίων ερωτηθέντων δήλωσε – ανάμεσα στα ψηλότερα ποσοστά της ΕΕ – πως δεν εμπιστεύεται τα πολιτικά κόμματα (81%), την εθνική κυβέρνηση (64%), την εθνική βουλή (69%), τη δικαιοσύνη / το εθνικό νομικό σύστημα (54%), τη δημόσια διοίκηση στη χώρα (57%), την Ευρωπαϊκή Ένωση (48%), τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (64%), το ΝΑΤΟ (69%), την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (52%).

Σκούρο το μέλλον

Οι Κύπριοι εμφανίζονται απαισιόδοξοι για τη νέα γενιά και τη ζωή που θα απολαμβάνει. Συγκεκριμένα, για τη ζωή αυτών που είναι παιδιά σήμερα, τρεις στους πέντε Κύπριους ερωτηθέντες (61%) πιστεύουν πως η ζωή τους θα είναι δυσκολότερη από τη δική τους γενιά, σημειώνοντας το πέμπτο ψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ, η οποία έχει μέσο όρο 54%.

Εξίσου απαισιόδοξοι εμφανίζονται οι Κύπριοι όσον αφορά το μέλλον, με το 58% να δηλώνει πως δεν νιώθει σιγουριά για αυτό (-10%), ποσοστό που αποτελεί το δεύτερο ψηλότερο στην ΕΕ μετά την Ελλάδα. Οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι αντιθέτως νιώθουν περισσότερη σιγουριά για το μέλλον (71%). Παρόλα αυτά, το 57% των Κυπρίων ερωτηθέντων και το 62% των Eυρωπαίων στο σύνολό τους δηλώνει αισιόδοξο για το μέλλον της ΕΕ.

Ικανοποιημένοι από την καθημερινότητα

Οι Κύπριοι ερωτηθέντες γενικά είναι ικανοποιημένοι και από την καθημερινή τους ζωή (84%) σε παρόμοια ποσοστά με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (81%), αλλά περισσότερο ικανοποιημένοι είναι οι νέοι. Όλοι οι ερωτηθέντες ηλικίας 15-24 δήλωσαν ικανοποίηση με την καθημερινότητά τους (100%), ενώ παρόμοια ψηλά ποσοστά σημείωσαν οι άλλες ηλικιακές ομάδες (25-39: 82%, 40-54: 81%, 55+: 82%). Μάλιστα, περισσότερο ικανοποιημένοι είναι οι πολίτες που κλίνουν πολιτικά προς τα δεξιά, σε σχέση με αυτούς που κλίνουν προς τα αριστερά. Η έρευνα του ευρωβαρόμετρου δείχνει πως οι ερωτηθέντες που τοποθετούνται στα δεξιά του πολιτικού φάσματος δήλωσαν κατά 91% ικανοποιημένοι, σε σχέση με αυτούς με αριστερές πολιτικές απόψεις (82%) και πιο κεντρώες (89%).

Παρόλα αυτά, οι Κύπριοι δεν δείχνουν να έχουν καλή άποψη για την παρούσα κατάσταση. Η πλειονότητα των Κυπρίων ερωτηθέντων θεωρεί κακή την κατάσταση στην Κύπρο γενικότερα (60%), ποσοστό που κυμαίνεται κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο (55%). Το 62% των Κυπρίων ερωτηθέντων θεωρεί κακή την κατάσταση της κυπριακής οικονομίας, ενώ ένας στους δυο (50%) θεωρεί την κατάσταση της ευρωπαϊκής οικονομίας καλή.

Ωστόσο, οι περισσότεροι Κύπριοι και Ευρωπαίοι στο σύνολό τους κρίνουν καλή την προσωπική επαγγελματική τους κατάσταση, καθώς και την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους. Τόσο οι Κύπριοι όσο και οι Ευρωπαίοι ερωτηθέντες θεωρούν κακή την κατάσταση απασχόλησης στην χώρα τους (54%, ΕΕ27: 53%), ενώ είναι διχασμένοι ως προς την παροχή δημοσίων υπηρεσιών στη χώρα τους (48% καλή, 49% κακή, ΕΕ27: 52% καλή, 44% κακή).

Δεν αλλάζει κάτι

Η πλειονότητα των Κυπρίων ερωτηθέντων προσδοκεί πως τα πράγματα τους επόμενους 12 μήνες θα παραμείνουν σε σημαντικό βαθμό τα ίδια, ανκαι υπάρχουν και πολλοί που ανησυχούν. Τόσο οι Κύπριοι όσο και μεγάλο μέρος των Ευρωπαίων θεωρούν πως θα παραμείνει ίδια η ζωή τους γενικά (55%, ΕΕ27: 55%), όσο και η γενική κατάσταση στη χώρα τους (49%, ΕΕ27: 39%). Ίδια αναμένουν να είναι η οικονομική κατάσταση στη χώρα τους (46%, ΕΕ27: 37%), οι εθνικές συνθήκες εργοδότησης (48%, ΕΕ27: 42%), καθώς και η οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους (56%, ΕΕ27: 59%).

Οι περισσότεροι ερωτηθέντες αναμένουν να παραμείνει αμετάβλητη και η προσωπική επαγγελματική τους κατάσταση (52%, ΕΕ27: 58%), καθώς και η οικονομική κατάσταση στην ΕΕ (49%, ΕΕ27: 41%). Σε ένα χρόνο από σήμερα, η πλειονότητα τόσο των Κυπρίων ερωτηθέντων, όσο και γενικά των Ευρωπαίων, θεωρούν πως θα παραμείνουν στην ίδια κατάσταση οι συνθήκες διαβίωσης τους (59%, ΕΕ27: 56%), καθώς και η εθνική τους οικονομία (51%, δεύτερο ψηλότερο, ΕΕ27: 38%). Αξιοσημείωτο είναι ότι οι νεαρότερες ηλικίες είναι πιο αισιόδοξες πως τα πράγματα θα βελτιωθούν από ό,τι οι μεγαλύτερες (καλύτερες συνθήκες διαβίωσης, 15-24: 54%, 25-39: 26%, 40-54: 23%, 55+: 13%, καλύτερη κατάσταση εθνικής οικονομίας, 15-24: 47%, 25-39: 23%, 40-54: 25%, 55+: 17%).

Μέσα ενημέρωσης

Οι Κύπριοι εμφανίζονται δύσπιστοι ως προς την ενημέρωση αλλά θεωρούν πως τα κυπριακά ΜΜΕ παρέχουν μια ποικιλία αντιλήψεων και απόψεων (73%), καθώς και ότι παρέχουν αξιόπιστες πληροφορίες (52%). Οι Κύπριοι ερωτηθέντες δήλωσαν πως δεν εμπιστεύονται την τηλεόραση (49%), τον γραπτό τύπο (46%), αλλά ούτε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στο διαδίκτυο (50%). Οι Κύπριοι ερωτηθέντες ήταν διχασμένοι όσον αφορά την εμπιστοσύνη στο διαδίκτυο (42% ναι, 42% όχι), ενώ οι Ευρωπαίοι γενικά δεν το εμπιστεύονται (ΕΕ27: 35% ναι, 54% όχι). Οι Κύπριοι τείνουν όμως να εμπιστεύονται το ραδιόφωνο (49%), σε αντίθεση με τους Ευρωπαίους, που εμπιστεύονται την τηλεόραση (49%) και τον γραπτό τύπο (49%).

Πολιτικές και εμπορικές πιέσεις

Η πλειονότητα των Κυπρίων, όμως, πιστεύει πως τα κυπριακά ΜΜΕ δεν παρέχουν πληροφορίες απαλλαγμένες από πολιτικές ή εμπορικές πιέσεις (70%), ποσοστό που αποτελεί και το τρίτο ψηλότερο ανάμεσα στα κράτη μέλη. Το 70% των Κυπρίων ερωτηθέντων επίσης δεν θεωρεί πως τα κυπριακά δημόσια ΜΜΕ είναι απαλλαγμένα από πολιτικές πιέσεις, καταγράφοντας το τρίτο ψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ, μαζί με τη Γαλλία και την Ισπανία και μετά την Ελλάδα και τη Μάλτα.

Ψευδείς ειδήσεις

Τέσσερις στους πέντε Κύπριους ερωτηθέντες (82%) δήλωσαν πως συναντούν συχνά ειδήσεις ή πληροφορίες που πιστεύουν ότι διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα ή ότι είναι ακόμα και ψευδείς. Επιπλέον, η πλειοψηφία των Κυπρίων ερωτηθέντων θεωρεί πως τους είναι εύκολο να αναγνωρίσει τέτοιες ειδήσεις ή πληροφορίες (73%). Η πλειονότητα των Κυπρίων ερωτηθέντων πιστεύει πως η ύπαρξη τέτοιων ειδήσεων ή πληροφοριών αποτελεί πρόβλημα τόσο στη χώρα τους (88%) όσο και για τη δημοκρατία γενικότερα ( 93%), καταγράφοντας σε όλες τις περιπτώσεις ποσοστά ανάμεσα στα ψηλότερα της ΕΕ.

Υπέρ κατώτατου μισθού

Το 87% των Κυπρίων ερωτηθέντων – το ψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ – πιστεύει πως το δημόσιο χρήμα θα έπρεπε να χρησιμοποιείται για να τονώσει τις επενδύσεις στον ιδιωτικό τομέα σε επίπεδο ΕΕ (+2%, ΕΕ27: 66%). Επιπλέον, η πλειοψηφία τόσο των Κυπρίων όσο και των Ευρωπαίων ερωτηθέντων θεωρεί πως κάθε κράτος μέλος της ΕΕ πρέπει να έχει έναν κατώτατο μισθό για τους εργαζομένους (98%, +4%, και 89% αντίστοιχα) και πως πρέπει να υπάρχει δίκαιη φορολόγηση των μεγάλων επιχειρήσεων τεχνολογίας στην ΕΕ (89% και 77% αντίστοιχα).

Πράσινη συνείδηση (λένε ότι) έχουν οι Κύπριοι

Σε ό τι αφορά τους στόχους που θα πρέπει να γίνουν η κύρια προτεραιότητα σε μια ευρωπαϊκή πράσινη συμφωνία, ένα σύνολο μέτρων για την προστασία του περιβάλλοντος και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, οι περισσότεροι Κύπριοι ερωτηθέντες (70%) έθεσαν πρωτίστως την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (δεύτερο ψηλότερο στην ΕΕ) και ακολούθως την καταπολέμηση των πλαστικών αποβλήτων, καθώς και την ανάληψη ηγετικών πρωτοβουλιών στο θέμα των πλαστικών μίας χρήσης. Εξίσου σημαντικά μέτρα τόσο οι Κύπριοι όσο και οι άλλοι Ευρωπαίοι ερωτηθέντες θεωρούν την υποστήριξη των αγροτών της ΕΕ, ώστε να λαμβάνουν δίκαιες αμοιβές, για να παρέχουν στους Ευρωπαίους οικονομικά προσιτά και ασφαλή τρόφιμα (43%και 39% αντίστοιχα), καθώς και την προώθηση της «κυκλικής οικονομίας» – ένα σύστημα που προστατεύει τους φυσικούς πόρους και περιορίζει τα απόβλητα (40%, -4% και 39% αντίστοιχα) και τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας (35% και 34% αντίστοιχα).

Τι σημαίνει Ευρ. Ένωση;

Έχει ενδιαφέρον το αποτέλεσμα της έρευνας όσον αφορά τι σημαίνει για τους Κύπριους προσωπικά η ΕΕ. Οι Κύπριοι ερωτηθέντες έθεσαν πρώτα την ελευθερία ταξιδιών, σπουδών και εργασίας οπουδήποτε στην ΕΕ (67%). Οι άλλοι Ευρωπαίοι δήλωσαν πως για εκείνους ΕΕ σημαίνει επίσης δυνατότερη φωνή στην υφήλιο και δημοκρατία. Το 67% των Κυπρίων ερωτηθέντων δεν πιστεύει πως τα συμφέροντα της Κύπρου λαμβάνονται καλά υπόψη στην ΕΕ. Η συντριπτική πλειοψηφία τόσο των Κυπρίων όσο και των Ευρωπαίων ερωτηθέντων πιστεύει επίσης πως όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ πρέπει να σέβονται τις κεντρικές αξίες της ΕΕ, όπως τα θεμελιώδη δικαιώματα και τη δημοκρατία.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.