Καμένη γη έκτασης 300 εκταρίων καλυμμένη με δασική βλάστηση και γεωργικές καλλιέργειες άφησε πίσω της η πυρκαγιά που ξέσπασε χθες στην Αγία Μαρίνα Ξυλιάτου – «Η καταστροφή, είναι μεγάλη».

Τεράστιες καταστροφές άφησε πίσω της η μεγάλη δασική πυρκαγιά που ξέσπασε χθες νωρίς το απόγευμα στην Αγία Μαρίνα Ξυλιάτου και τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο σήμερα στις 08:00 το πρωί.

Από τις πρώτες ώρες που ξέσπασε η πυρκαγιά ο Διοικητής του Τμήματος Δασών, Χαράλαμπος Αλεξάνδρου, έκανε λόγο για μια «πολύ δύσκολη μάχη», αφού λόγω των δυνατών ανέμων (7 μποφόρ) που έπνεαν στην περιοχή το έργο των δυνάμενων πυρόσβεσης όσο περνούσε η ώρα γινόταν όλο και πιο δύσκολο.

Μέχρι αργά το απόγευμα ήταν σε εφαρμογή το σχέδιο ΙΚΑΡΟΣ 2 με όλα τα διαθέσιμα αεροσκάφη της Δημοκρατίας και τα δύο ελικόπτερα των Βρετανικών Βάσεων να ρίχνονται στη μάχη με τον μεγάλο αριθμό μελών και πυροσβεστικών οχημάτων που επιχειρούσαν στην περιοχή. Με το που έπεσε το σκοτάδι τα αεροσκάφη σταμάτησαν να επιχειρούν και επίγειες δυνάμεις έδωσαν ολονύχτια μάχη μέχρι η πυρκαγιά να τεθεί υπό πλήρη έλεγχο.

Μάλιστα, η πυρκαγιά έφθασε μέχρι και τα όρια του Μιτσερού, με τον κοινοτάρχη, Αντρέα Κυριάκου, να αναφέρει στη Cyprus Times, ότι «εμείς συνδράμαμε με το δυο πυροσβεστικά οχήματα που έχει η κοινότητα και συντονιστήκαμε με το Τμήμα Δασών και την Πυροσβεστική και βοηθήσαμε όσο μπορούσαμε».

Ο κ. Κυριάκου εξήγησε επίσης ότι «τώρα, υπάρχουν δυνάμεις στην περιοχή που παρακολουθούν για αναζωπυρώσεις», ενώ παράλληλα σημείωσε πως «η καταστροφή, όπως είδατε τζαι εσείς, είναι μεγάλη».

«Μιλούμε για δάσος πολλών χρόνων, που καταστράφηκε, με ιδιωτικές καλλιέργειες με αμυγδαλιές και άλλα δέντρα. Είναι κάτι που ευχόμαστε να μην το παθαίναμε αλλά δυστυχώς…», συμπλήρωσε.

«Δεν ήταν κακόβουλη…»

Σε πρωινές του δηλώσεις ο Διοικητής του Τμήματος Δασών, Χαράλαμπος Αλεξάνδρου, ερωτηθείς για τα αίτια της πυρκαγιάς, ανέφερε ότι αυτά διερευνώνται από την Πυροσβεστική Υπηρεσία και την Αστυνομία, ενώ παράλληλα διευκρίνισε πως «εκείνο που μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα είναι ότι δεν είναι κακόβουλη, δεν είναι εμπρησμός.»

«Υπήρχε μια γεωργική δραστηριότητα κατά την διάρκεια της χθεσινής ημέρας, η οποία διερευνάται. Η πυρκαγιά ξεκίνησε από πρανές δρόμου και τα ακριβή αίτια πρόκλησης της διερευνώνται», εξήγησε ο κ. Αλεξάνδρου.

Σύμφωνα με το Τμήμα Δασών, από την πυρκαγιά κάηκε έκταση περίπου 300 εκταρίων καλυμμένη με δασική βλάστηση και γεωργικές καλλιέργειες εκ των οποίων τα 80 εκτάρια εντός του κρατικού Δάσους Αδελφοί.

Λόγω της μεγάλης έκτασης της πυρκαγιάς και της περιμέτρου που φτάνει τα έξι χιλιόμετρα, στην περιοχή παραμένουν δυνάμεις δασοπυρόσβεσης για αντιμετώπιση πιθανών αναζωπυρώσεων.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.