Φωτιά στην περιοχή Ντάρδιζα της Πάρνηθας ξεκίνησε νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης.
Έχουν κινητοποιηθεί δυνάμεις της πυροσβεστικής για την κατάσβεση
Φωτιά στην περιοχή Ντάρδιζα της Πάρνηθας ξεκίνησε νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης.
Έχουν κινητοποιηθεί δυνάμεις της πυροσβεστικής για την κατάσβεση.
Αναβαθμίζεται η γεωπολιτική διάσταση της Συνόδου Κορυφής των κρατών μελών του Νότου μετά την τριμερή σύμπραξη ΗΠΑ, Βρετανίας και Αυστραλίας – Τα μηνύματα Μακρόν, η κοινή ευρωπαϊκή άμυνα και η σύμπραξη του ευρωπαϊκού Νότου
Νέα γεωπολιτική διάσταση αποκτά η Σύνοδος Κορυφής των κρατών-μελών του νότου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUMED 9), η οποία θα πραγματοποιηθεί αύριο στην Αθήνα, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, μετά την αιφνιδιαστική τριμερή σύμπραξη ΗΠΑ, Μεγάλης Βρετανίας και Αυστραλίας, κάτω από το ακρωνύμιο AUKUS.
Το «νέο ΝΑΤΟ», το οποίο γεννήθηκε στην άλλη άκρη του Ατλαντικού λίγο μετά τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδος) σήμερα συνοδεύεται από σειρά παράπλευρων απωλειών, με πρώτη την ακύρωση της παραγγελίας γαλλικών υποβρυχίων ύψους 90 δισ. δολαρίων Αυστραλίας (56 δισ. ευρώ), με αποτέλεσμα την αντίδραση του Παρισιού. Το τελευταίο, σε κοινό ανακοινωθέν των Υπουργείων Άμυνας και Εξωτερικών, έκανε λόγο για «λυπηρή απόφαση», η οποία είναι «αντίθετη στο γράμμα και το πνεύμα της συνεργασίας που επικρατούσε ανάμεσα στη Γαλλία και την Αυστραλία».
Ο Μακρόν αναμένεται να αντιδράσει δημόσια για πρώτη φορά
Υπό αυτό το πρίσμα, η Σύνοδος Κορυφής των κρατών-μελών του νότου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUMED 9) αποκτά αίφνης αναβαθμισμένο γεωπολιτικό ρόλο, καθώς η συμμετοχή του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας, Εμανουέλ Μακρόν στη διοργάνωση αναμένεται να συνοδευθεί με την πρώτη του, δημόσια, αντίδραση στο τριμερές αγγλοσαξωνικό σχήμα, συγκεντρώνοντας όλα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας.
Εκτός από τα γαλλικά μηνύματα διεθνούς απήχησης, η αυριανή Σύνοδος Κορυφής EUMED 9 αποκτά άλλη μία διάσταση και από τη συμμετοχή της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν, καθώς -όπως μετέδωσε σήμερα το protothema.gr- η ίδια προανήγγειλε χθες στην ομιλία της για την κατάσταση της Ένωσης το 2021 τον επαναπροσδιορισμό της σχέσης με το ΝΑΤΟ, αλλά και την ανάληψη πρωτοβουλίας με έντονο άρωμα Γαλλίας για την αναβάθμιση της Κοινής Πολιτικής Άμυνας και Ασφάλειας της ΕΕ.
«Υπό τη γαλλική Προεδρία, ο πρόεδρος κ. Μακρόν και εγώ θα συγκαλέσουμε σύνοδο κορυφής για την ευρωπαϊκή άμυνα» ανοίγοντας το κεφάλαιο Κοινή Ευρωπαϊκή Πολιτική Άμυνας και Ασφάλειας» ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. φον ντερ Λάιεν, καθώς το ζήτημα στην πραγματικότητα «παγώσει» από την εποχή της Συνθήκης της Λισαβόνας.
Νέες ισορροπίες
Πέρα από τους κλυδωνισμούς στις ευρωατλαντικές σχέσεις, αλλά και την ανάγκη ανάδειξης μιας αυτόνομης ευρωπαϊκής αμυντικής πολιτικής στη σκιά του AUKUS, η Σύνοδος Κορυφής των κρατών μελών του νότου της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποκτά ουσιώδη ρόλο και από την αλλαγή που συντελείται στο ισοζύγιο ισχύος στην Μεσόγειο, αλλά και την Μέση Ανατολή.
Η ολοκλήρωση της αποχώρησης των ΗΠΑ από τη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου (μετά και την εγκατάλειψη των επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν) δημιουργεί νέο πεδίο δράσης στις ευρωπαϊκές περιφερειακές δυνάμεις στην Ανατολική Μεσόγειο -με προεξάρχουσα τη Γαλλία- να καλύψουν το κενό, αναβαθμίζοντας περαιτέρω και το γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας.
Κυρίως όμως η επιλογή του αγγλοσαξονικού τόξου (ΗΠΑ, Μ.Βρετανία, Αυστραλία) να συνασπιστεί υπό ένα τριμερές περιφερειακό σχήμα, ανοίγει το δρόμο για την ουσιαστική ενίσχυση και άλλων περιφερειακών σχημάτων, όπως η σύμπραξη των κρατών μελών του Ευρωπαϊκού Νότου, αναπτύσσοντας παράλληλο βηματισμό στην κοινή τους ατζέντα. Σε αυτήν, άγνωστος «Χ» προσώρας αποτελεί η στάση της Τουρκίας μετά την μετατόπιση του ενδιαφέροντος των ΗΠΑ στον Ειρηνικό, αλλά και οι νέες ψυχροπολεμικές συνθήκες που διαμορφώνονται, οι οποίες θα έρθουν αναπόδραστα στην επιφάνεια σε τομείς όπως το ενεργειακό, αλλά και το διαμετακομιστικό εμπόριο.