Απρόβλεπτη και δύσκολη παραμένει η κατάσταση στη Γορτυνία, καθώς οι διαρκείς αναζωπυρώσεις που ξεσπούν σε διάφορα σημεία της περιοχής απασχολούν τους πυροσβέστες και προκαλούν ακόμα μεγαλύτερη ανησυχία στους κατοίκους.

Η πιο επικίνδυνη από αυτές ήταν αυτή που μέχρι αργά το βράδυ μαινόταν στο Νεοχώρι, ενώ νωρίτερα είχε εκκενωθεί ο οικισμός Καλλιάνι. Οι κάτοικοι του πάντως δεν έφυγαν, παρά το μήνυμα από το 112, και κατάφεραν σε μεγάλο βαθμό να αντιμετωπίσουν την πυρκαγιά.

Με τα εναέρια μέσα να έχουν ήδη αποχωρήσει μόλις έπεσε το σκοτάδι, αυτοί που θα κληθούν να δώσουν τη νυχτερινοί μάχη είναι τα στελέχη των πεζοπόρων τμημάτων, με τη βοήθεια εθελοντών, κατοίκων, αλλά και πολλών πυροσβεστών από τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Τσεχία.

Και η σημερινή ήταν μια πολύ δύσκολη μέρα για τη Γορτυνία καθώς οι αναζωπυρώσεις γύρω από τις, Φαναράκι, Καλλιάνι και Καστράκι και άλλες αποδείχτηκαν εξαιρετικά δύσκολες στις αντιμετώπιση τους. Ενδεικτικό είναι το βίντεο ντοκουμέντο, το οποίο δείχνει την αγωνιώδη προσπάθεια δύο ατόμων να μεταφέρουν την ηλικιωμένη μητέρα του ενός, από το Λιβαδάκι στη Χώρα. Στη μέση της διαδρομής τους «έπιασε» η φωτιά και ευτυχώς κατόρθωσαν να περάσουν μέσα από τις φλόγες για να φτάσουν σε ασφαλές σημείο.

Εν τω μεταξύ, «μικρές εστίες φωτιάς εξακολουθούν να καίνε σε διάφορες περιοχές του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας» ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος.

Όπως πρόσθεσε, «η περιοχή στην οποία έχουν επικεντρωθεί οι πυροσβεστικές δυνάμεις, είναι αυτή ανάμεσα στις κοινότητες Λάσδικα, Μηλιές και Κρυνονέρι, όπου στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα επιχειρήσει ένα ακόμα πεζοπόρο τμήμα». Παράλληλα, όπως είπε ο αντιπεριφερειάρχης, «αύριο αναμένονται στην Ηλεία, 30 πυροσβέστες από την Αυστρία».

Επίσης, πυροσβεστικές δυνάμεις και μηχανήματα έργου εξακολουθούν να βρίσκονται κοντά στα διοικητικά όρια Ηλείας – Αρκαδίας, ώστε να μην περάσει σε περιοχές της Ηλείας, η φωτιά που καίει στην Γορτυνία.

Ειδικότερα, η ετοιμότητα επικεντρώνεται στις περιοχές Ξηρόκαμπος και Βασιλάκι του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας και στις περιοχές Σέκουλας, Δαφνούλα και Αλιφείρα του δήμου Ανδρίτσαινας – Κρεστένων.

Στο μεταξύ, συσκέψεις πραγματοποιήθηκαν σήμερα στην αντιπεριφέρεια Ηλείας, με σκοπό, όπως ανακοινώθηκε, «τον συντονισμό των δράσεων, προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες συγκρότησης των επιτροπών για την εκτίμηση και καταγραφή των ζημιών». Μάλιστα, όπως ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης, Βασίλης Γιαννόπουλος, «μολονότι δεν έχει αποσοβηθεί ακόμα ο κίνδυνος των αναζωπυρώσεων στα μέτωπα της πυρκαγιάς, επιταχύνουμε τις ενέργειές μας για την άμεση καταγραφή των ζημιών».

«Εκτός των άλλων προβλημάτων που προκάλεσε η πυρκαγιά, πολύ σοβαρή είναι η καταστροφή των λεκανών απορροής των υδάτων, κάτι που εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους πρόκλησης έντονων φαινομένων κατά την εκδήλωση των πρώτων βροχών. Για τον λόγο αυτό, θα πρέπει και οι αρμόδιες υπηρεσίες δασών και τα δασαρχεία, να προχωρήσουν κι αυτοί από την πλευρά τους, άμεσα, στην εκτέλεση αντιδιαβρωτικών έργων, προκειμένου να αποφευχθούν οι αποσαθρώσεις εδαφών και να μην επιβαρυνθούν ακόμα περισσότερο οι χείμαρροι και τα αντιπλημμυρικά έργα στους ποταμούς και ειδικότερα στον Αλφειό» πρόσθεσε ο αντιπεριφερειάρχης.

Οδοιπορικό στον Πυρρή

Ο Πυρρής είναι ένα από τα πολλά χωριά που έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές στην περιοχή της Γορτυνίας. Οι φλόγες κατέστρεψαν την περιουσία αρκετών κατοίκων, με 15 σπίτια να έχουν καεί, μαζί με τα ελαιόδεντρα και τις κτηνοτροφικές μονάδες που διατηρούσαν.

Όπως αναφέρει και ο πρόεδρος της κοινότητας του χωριού, Γιάννης Στρίκος, ο Πυρρής έχει μείνει χωρίς ρεύμα και νερό και οι πολίτες κάνουν έκκληση για την αποκατάστασή του.

Ένα τραυματισμένο γαϊδουράκι διασώθηκε μέσα από τη φωτιά. Θα το παραλάβει η φιλοζωική Τρίπολης.

Η εκκένωση στο Καλλιάνι

Έπειτα από μια νέα επικίνδυνη αναζωπύρωση λίγο μετά τις 16:00 οι Αρχές έδωσαν εντολή να εκκενωθεί το χωριό Καλλιάνι καθώς ελλοχεύει κίνδυνος για το χωριό.

Το zougla.gr βρέθηκε στο σημείο:

Οι κάτοικοι του χωριού καταγγέλλουν τον κακό συντονισμό του κρατικού μηχανισμού που τους έχει αφήσει απροστάτευτους. Δείτε τι δηλώνουν στον φακό του zougla.gr:

Ολική καταστροφή στο Λιβαδάκι

Ένα από τα χωριά που υπέφεραν περισσότερο στις πυρκαγιές της Γορτυνίας είναι το Λιβαδακι.

Οι φλόγες κατέστρεψαν ολοκληρωτικά περιουσίες ανθρώπων, που μέχρι πριν λίγες μέρες ζούσαν από την κτηνοτροφία και τη γεωργία.

Στάχτη, αποκαΐδια, κουφάρια καμμένων ζώων και χαλάσματα σπιτιών, συνθέτουν το σκηνικό της απόλυτης καταστροφής.

Ο φακός του zougla.gr συνάντησε μια οικογένεια που έχασε τα πάντα, εκτός από το σπίτι τους, λόγω «τύχης» μέσα στη δυστυχία τους. Άλλοι γείτονες τους το έχασαν κι αυτό, ενώ καταστράφηκε και μια κτηνοτροφική μονάδα με 90 ζώα.

Η επόμενη μέρα για αυτούς τους ανθρώπους φαίνεται πιο σκοτεινή από τα αποκαΐδια που άφησε πίσω της η πύρινη λαίλαπα…

zougla

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.