Θεοφάνεια ΕΚΚΛΗΣΙΑ 2021: Η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στο Μπεράτι, παρουσία του προέδρου της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα. Του π. Ηλία Μάκου. Η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στον ποταμό, που διασχίζει το Μπεράτι, έγινε παρόντος του πρόεδρου της Δημοκρατίας της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα.

Από το τοξωτό γεφύρι του Μπερατίου, όπου έφτασαν με λιτανεία οι κληρικοί, ακολουθούμενοι από τον πρόεδρο της Αλβανικής Δημοκρατίας και τους πιστούς, καταδύθηκε, ο σταυρός, ενώ εννέα άτομα αψήφησαν τα παγωμένα νερά και βούτηξαν για να τον πιάσουν, αναζητώντας και εκζητώντας με αυτό τον τρόπο τη βοήθεια του Θεού στη ζωή τους.

Είχαν προηγηθεί η θεία λειτουργία και ο Μεγάλος Αγιασμός στο ναό του Αγίου Σπυρίδωνα, όπου η πομπή, μετά την κατάδυση του Τιμίου Σταυρό στο ποτάμι, επέστρεψε.

Μάλιστα ο Ιλίρ Μέτα συνεχάρη το νεαρό, που κατόρθωσε πρώτος να πάρει στα χέρια του το Σταυρό.

Αλβανός Πρόεδρος Ιλίρ Μέτα Φώτα 2021

Σε δήλωσή του ο κ. Μέτα ανέφερε ότι:

Από το υπέροχο Μπεράτι, ένα από τα ωραιότερα κέντρα του χιλιετούς πολιτισμού μας και παράδειγμα διαπολιτισμικής και διαθρησκειακής αρμονίας των κατοίκων, είμαι στην ευχάριστη θέση να ευχηθώ σε όλους τους Ορθόδοξους Χριστιανούς ευλογημένη η Ημέρα του καθαγιασμού των υδάτων.

Και πρόσθεσε:

Η ρίψη του σταυρού στο ποτάμι συμβολίζει την ευλογία του Θεού, για να παίρνουν δύναμη οι άνθρωποι.

«Με πίστη στον Θεό, να ενοποιήσουμε δυνάμεις και ενέργειες, να επιταχύνουμε τις δημοκρατικές διαδικασίες, ώστε να ενταχθεί η Αλβανία στην Ευρωπαϊκή Ένωση», κατέληξε ο κ. Μέτα.

Παράλληλα αρκετοί πιστοί, φορώντας μάσκες, παρακολούθησαν την κατάδυση του Τιμίου Σταυρού, ενώ νωρίτερα συμμετείχαν στη θεία λειτουργία και στον Μεγάλο Αγιασμό στο ναό του Αγίου Σπυρίδωνα.

Οι Ορθόδοξοι της Αλβανίας αποδίδουν μεγάλη τιμή στην εορτή των Θεοφανείων, όχι κοινωνικά και τυπικά, αλλά, γιατί αναγνωρίζουν την αγιαστική και καθαρτική σημασία της.

Αποκαλύπτεται, φανερώνεται η θεία χάρη, η οποία παρέχει τη σωτηρία σ’ όλους τους ανθρώπους, που πιστεύουν στην αγία και εύσημη αυτή μεγάλη Ημέρα, που η Εκκλησία την ονομάζει Θεοφάνεια και ο λαός Φώτα.

Και είναι πολλά και τόσο θαυμαστά και έκτακτα τα γεονότα της Ημέρας αυτής, ώστε ξεχειλίζουν και γεμίζουν τον ουρανό και τη γη.

Μόνο να σκεφθεί κανείς την εμφάνιση του Θεού, που επιβεβαιώνει ότι ο βαπτιζόμενος ως κοινός άνθρωπος είναι ο Υιός Του, τον Οποίο συνιστά και παρουσιάζει στον κόσμο, σταματά ο ανθρώπινος νους.

Το να αναλογισθεί κανείς την εμφανή πλέον παρουσία του Αγίου Πνεύματος ανάμεσά μας, έτσι ώστε ο Τριαδικός Θεός και αισθητά να παρουσιάζεται μπροστά μας, αποτελεί κάτι, που είναι πολύ ισχυρό και αιώνιο, αν το νιώσουμε.

Θεοφάνεια 2021 Αλβανία

Φώτα 2021 Αλβανία

Φώτα Μπεράτι 2021

Θεοφάνεια 2021 Μπεράτι

Κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στο Μπεράτι Αλβανίας

Θεοφάνεια 2021 Κατάδυση του Τιμίου Σταυρού Αλβανία

Θεοφάνεια 2021 Κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στο Μπεράτι

Θεοφάνεια 2021 Κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στο Μπεράτι Αλβανίας

Κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στο Μπεράτι Αλβανίας 2021

Θεοφάνεια 2021 Κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στο Μπεράτι 2021

Φώτα 2021 Κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στο Μπεράτι Αλβανίας

Φώτα 2021 Κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στο Μπεράτι

Φώτα 2021 Κατάδυση του Τιμίου Σταυρού Αλβανία

Φώτα 2021 στο Μπεράτι Αλβανίας

πάτερ Ηλίας Μάκος

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.