Θεοφάνεια ΕΚΚΛΗΣΙΑ Αλβανίας: Εορτάσθηκαν τα Φώτα στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας. Του π. Ηλία Μάκου. Η τήρηση όλων των προληπτικών μέτρων κατά του κορωνοϊού, δεν εμπόδισε να εορταστεί λαμπρά στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας η εορτή των Θεοφανείων.

Βέβαια για την αποφυγή διασποράς του κορωνοϊού δεν έγινε, με εξαίρεση το Μπεράτι, όπου παρίστατο ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της Αλβανίας, κατάδυση του Τιμίου Σταυρού σε νερά θαλασσών, λιμνών και ποταμών.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος ιερούργησε και τέλεσε τον Μεγάλο Αγιασμό στον καθεδρικό ναό «Ανάσταση» των Τιράνων, συμπαραστατούμενος από το Μητροπολίτη Αμαντίας Ναθαναήλ και τον Επίσκοπο Βίλιδος Άστιο, καθώς και από ιερείς των Τιράνων.

Στο ναό της «Ανάστασης» στο Αργυρόκαστρο εψάλη θεία λειτουργία ιερουργούντος του Μητροπολίτου Δημητρίου, ο οποίος τέλεσε και τον Μεγάλο Αγιασμό.

Στο ναό Αγίου Νικολάου Ελμπασάν προεξήρχε της θείας λειτουργίας και τέλεσε το Μεγάλο Αγιασμό εντός του ναού ο Μητροπολίτης Αντώνιος, πλαισιούμενος από ιερείς της πόλης.

Μεγάλος Αγιασμός πραγματοποιήθηκε και στις Μητροπόλεις Κορυτσάς και Φίερι.

Στο Μπεράτι τα Θεοφάνεια εορτάστηκαν με την παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα.

Σε ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης έγραψε:

Στην εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα στο Μπεράτι για να μοιραστώ τις πιο θερμές ευχές με όλους τους Αλβανούς Ορθόδοξους πιστούς για την Ημέρα του Αγιασμού των υδάτων. Συμμετέχω στις προσευχές για ταχεία ανάρρωση και πλήρη υγεία των ατόμων, που πλήττονται από την πανδημία COVID-19.

«Μακάρι αυτή η Αγία Ημέρα να ευλογήσει τις προσπάθειές μας να αντιμετωπίσουμε μαζί όλες τις δύσκολες προκλήσεις, που θα βρούμε μπροστά μας φέτος και που σίγουρα θα ξεπεράσουμε με θάρρος και με επιτυχία και θα νικήσουμε. Δεν μπορεί να υπάρξει άλλος τρόπος…», σημείωσε ο κ. Μέτα.

Τη Χάρη, που ξεχύθηκε και πλεόνασε με την εμφάνιση του Αγίου Πνεύματος, την αποκτά και την οικειοποιείται ο Χριστιανός με το Θείο Βάπτισμα.

Και είναι παρήγορο ότι στην Αλβανία νέοι κυρίως άνθρωποι, αλλά και κάθε ηλικίας, βαπτίζονται Ορθόδοξοι.

Και είναι τόσο σημαντική η συμβολή της Χάριτος στο έργο της αναγέννησής μας, ώστε χωρίς αυτή δεν είναι δυνατή η ανθρώπινη σωτηρία.

Τόσο η Χάρη του Θεού, που μας αποκαλύπτεται κατά την ημέρα των Θεοφανείων, όσο και τα προνόμια του Βαπτίσματος για τον πιστό, δεν επιβάλλουν μόνο το σεβασμό σ’ αυτές τις δωρεές. Αλλά και τη συμμόρφωση.

Αν απομακρύνουμε τη Χάρη του Θεού από την ιδιωτική και τη δημόσια ζωή μας, από το σπίτι μας, από τις δουλειές μας, δεν είμαστε πια ουσιαστικά Χριστιανοί, παρά τυπικά μόνο.

«Χριστόν ενεδύσασθε», αυτό πρέπει να είναι η καθημερινή μας μέριμνα.

Αλβανός Πρόεδρος Ιλίρ Μέτα Θεοφάνεια

Φώτα Αλβανός Πρόεδρος Ιλίρ Μέτα

Φώτα 2021 Αλβανία

Εκκλησία Φώτα 2021 Αλβανία

Εκκλησία Θεοφάνεια 2021 Αλβανία

Εκκλησία Αλβανίας Θεοφάνεια 2021

Αρχιεπισκοπή Αλβανίας Θεοφάνεια 2021

Αρχιεπίσκοπος Αλβανία Αναστάσιος Φώτα 2021

πάτερ Ηλίας Μάκος

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.