Με την ευκαιρία της επετείου των 200 χρόνων από την Ελληνική εθνικοαπελευθερωτική Επανάσταση, αλλά και του Έτους Ιστορίας Ρωσίας – Ελλάδος πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα το Φόρουμ Διπλωματίας των Πολιτών Ρωσίας-Ελλάδας στις 26 Μαρτίου 2021.

Το Φόρουμ, στο οποίο συμμετείχαν επιφανείς Ρώσοι και Έλληνες πολιτικοί, επιστήμονες, διπλωμάτες, προσωπικότητες του πολιτισμού και της κοινωνίας, διεξήχθη εν μέρει υπό μορφή τηλεδιασκέψεως. Στην εκδήλωση έλαβαν μέρος, από πλευράς εκκλησίας, ο αντιπρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, Αρχιεπίσκοπος Βλαντικαυκάζ και Αλανίας κ. Λεωνίδας και ο γραμματέας του ΤΕΕΣ επί διορθοδόξων υποθέσεων πρωθιερέας Ίγκορ Γιακιμτσούκ.

Την έναρξη της πανηγυρικής συνεδρίας κήρυξε ο πρόεδρος του Προεδρείου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Διεθνούς Συνεργασίας, Α´ αντιπρόεδρος ​της Επιτροπής Οικονομικής Πολιτικής, Βιομηχανίας, Καινοτόμου Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας της Κρατικής Δούμας της Ομοσπονδιακής Συνελεύσεως της Ρωσικής Ομοσπονδίας Σ. Καλάσινικοφ. Τις εργασίες του Φόρουμ συντόνιζε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Συλλόγων Φιλίας με την Ελλάδα και την Κύπρο Γ. Μουράντοφ.

Ο αντιπρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, Αρχιεπίσκοπος Βλαντικαυκάζ και Αλανίας Λεωνίδας, στην παρέμβασή του επικεντρώθηκε στην ιστορία του αυτοκεφάλου της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ελλάδας, το οποίο ακολούθησε την απόκτηση της ανεξαρτησίας από την Ελλάδα και τον ρόλο που διαδραμάτισε στην καθιέρωσή του η Ρωσία και η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία. Αφού περιέγραψε τη βοήθεια, που παρείχε η Ρωσία σε ενορίες της Εκκλησίας της Ελλάδας μετά την απόκτηση της ανεξαρτησίας από την Ελλάδα, ο αρχιεπίσκοπος Λεωνίδας τόνισε τη σημασία της ορθόδοξης πίστεως, που αποτελεί σταθερό θεμέλιο των μακραίωνων σχέσεων μεταξύ του ρωσικού και του ελληνικού λαού.

Στο τέλος των εργασιών οι σύνεδροι υιοθέτησαν Έκκληση προς τους λαούς της ​Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Ελληνικής Δημοκρατίας εξ αφορμής της 200ής επετείου της εθνικοαπελευθερωτικής Επαναστάσεως του 1821 και της διοργάνωσης του Έτους Ιστορίας Ρωσίας-Ελλάδας.

Κατά την έναρξη μίλησαν ο ειδικός εκπρόσωπος του Προέδρου της Ρωσίας επί Διεθνούς Πολιτιστικής Συνεργασίας Μ. Σβιντκόι, η επικεφαλής της Ομάδας Συνεργασίας του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας της Ομοσπονδιακής Συνελεύσεως της Ρωσικής Ομοσπονδίας με τη Βουλή της Ελληνικής Δημοκρατίας Ο. Κοβιτίδη, το μέλος της Ειδικής Επιτροπής για τον Ελληνισμό της Διασποράς της Βουλής των Ελλήνων Ε. Στυλιανίδης, ο πρόεδρος της Ιστορικής Σχολής του Κρατικού Πανεπιστημίου Μόσχας «Λομονόσοφ» Σ. Κάρποφ, η πρόεδρος του Ιδρύματος Έρευνας Ιστορικής Προοπτικής Ν. Ναροτσνίτσκαγια, οι δήμαρχοι της Καλαμάτας και της Πύλου (Ναβαρίνο) κ.ά. Τον χαιρετισμό του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας ανέγνωσε ο διευθυντής του Δ´ Τμήματος Ευρώπης του ΥΠΕΞ της Ρωσίας Γ. Πιλίψον.

ope

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.