Τα προβλήματα αφορούν κυρίως τους πληττόμενους από την πανδημία καθώς δεν είναι προσυμπληρωμένα τα βοηθήματα, ούτε στις αναρτημένες βεβαιώσεις αποδοχών από εργοδότες ή φορείς εμφανίζονται - Δυσκολίες και για τους ιδιοκτήτες ακινήτων

Αν και τυπικά η υποβολή των δηλώσεων φόρου εισοδήματος έχει πλέον ξεκινήσει εδώ και μία εβδομάδα (από 27 Μαΐου) τα πράγματα είναι μάλλον πολύπλοκα για τους περισσότερους από τα 9 εκατομμύρια φορολογούμενους, καθώς ακόμη και τώρα διαπιστώνονται κενά και δυσκολίες στην συμπλήρωση της νέας φόρμας που δόθηκε στα έντυπα Ε1, Ε2 και Ε3.

Λόγω COVID, η πιο βασική ένδειξη –ενδεχομένως-για την εκκαθάριση φόρου εισοδήματος φέτος, είναι η προσυμπλήρωση στο τέλος του εντύπου Ε1 (ΠΙΝΑΚΑΣ 9) της ενδείξεως ότι το σύστημα της ΑΑΔΕ τους έχει αναγνωρίσει αυτομάτως ως πληττόμενους λόγω πανδημίας, επειδή έλαβαν τα σχετικά βοηθήματα το 2020.

Από την άλλη όμως, όσοι εξ αυτών προχωρούν στη συμπλήρωση της δηλώσεως Ε1, καλούνται να συμπληρώσουν τι βοηθήματα ακριβώς έλαβαν πέρυσι, τα οποία όμως ούτε προσυμπληρωμένα βλέπουν να είναι, ούτε στις αναρτημένες βεβαιώσεις αποδοχών από εργοδότες ή φορείς εμφανίζονται.

Όλοι αυτοί υψώνουν τα χέρια ψηλά, μη μπορώντας να συμπληρώσουν στον Κωδικό 657 (όσοι εργαζόμενοι ή επαγγελματίες) τι ποσά έλαβαν ως επιδόματα covid-19 το 2020.

Αντίστοιχα και ιδιοκτήτες ακινήτων δεν έχουν στοιχεία να συμπληρώσουν στα σχετικά πεδία για να στείλουν τη δήλωση. Αλλά ακόμα και αν μπορούσαν να υπολογίσουν επακριβώς τι ποσά έλαβαν για να τα δηλώσουν, δεν αρκεί αυτό: πρέπει να συμπληρώσουν και τον ΑΦΜ του Φορέα που τους τα κατέβαλε, δηλαδή το ΑΦΜ του υπουργείου Εργασίας οι εργαζόμενοι σε αναστολή ή στο Πρόγραμμα Συν-Εργασία κλπ.

Τις σχετικές βεβαιώσεις έψαχναν επίσης και δεν έβρισκαν για μέρες και δικαιούχοι επιδομάτων από ΟΑΕΔ ή άλλους φορείς, οι οποίοι δεν τις είχαν αναρτήσει ακόμα.

Παράλληλα και όλα τα φυσικά πρόσωπα καλούνται να συμπληρώσουν πολύ προσεκτικά τους κωδικούς 049-050 για τις δαπάνες που πραγματοποίησαν μέσω τραπεζών το 2020. Αν δεν κάλυψαν το 30% των εισοδημάτων τους, απειλούνται με πρόστιμα. Ωστόσο φέτος τα πράγματα δεν είναι όπως ήταν πέρυσι. Και για αυτό, πρέπει να ξεκαθαρίσουν ποια από τα ποσά που εμφανίζονται έτοιμα για συμπλήρωση από τις τράπεζες, αφορούν πληρωμές φόρων, ενοικίων, δόσεις δανείων ή διατροφή διαζυγίου, για να μη μπλέξουν με πρόστιμα και φόρους.

Οι φορολογούμενοι πρέπει επίσης να προσέξουν πολύ στη συμπλήρωση των κωδικών για τις δαπάνες, μεταξύ άλλων και τα εξής:

– Kάποιες τράπεζες ή ιδρύματα πληρωμών, μπορεί να εμφανίζουν μικρότερα ποσά, αν δεν έχουν καταχωρήσει κάποια είδη ηλεκτρονικών συναλλαγών

– Aντιθέτως μπορεί να εμφανίζονται «φουσκωμένα» ποσά που δεν αφορούν το νοικοκυριό και την δήλωση Ε1. Για παράδειγμα οι πληρωμές μέσω τραπέζης για κοινόχρηστα έξοδα πολυκατοκίας (πχ πετρέλαιο, φυσικό αέριο, ρεύμα κοινοχρήστων κλπ) εμφανίζονται σαν πληρωμές που έκανε ο διαχειριστής μέσα στο 2020. Αν δεν αφαιρέσει τα ποσά αυτά, κινδυνεύει να εμφανίζεται σαν να ξόδεψε παραπάνω απ΄όσα έβγαλε εργαζόμενος κατά το 2020.

– Στις πληρωμές αυτές μπορεί να συγκαταλέγονται και πληρωμές δαπανών επαγγελματιών και επιχειρηματιών, οι οποίες πέρασαν μέσα από προσωπικούς και όχι επαγγελματικούς τραπεζικούς λογαριασμούς, εμφανίζοντας υπερκάλυψη του καθαρού ετήσιου εισοδήματος.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.