Στην τελική ευθεία μπαίνει η διαδικασία υποβολής φορολογικών δηλώσεων με τους φορολογούμενους να έχουν μόλις 5 ημέρες προκειμένου να ολοκληρώσουν τη διαδικασία. Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν ότι είναι αρκετοί όσοι δεν έχουν ακόμα οριστικοποιήσει την υποβολή των δηλώσεων, δημιουργώντας προβληματισμό στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν ότι οι δηλώσεις που παραμένουν σε εκκρεμότητα ξεπερνούν τις 800.000, με την περίοδο υποβολής των δηλώσεων να ολοκληρώνεται την ερχόμενη Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι δηλώσεις που έχουν ανέβει στο Taxisnet ανέρχονται σε 5.614.043 σε σύνολο 6.444.479 που είχαν υποβληθεί το 2020.

Ο ρυθμός υποβολής, παραμένει εξαιρετικά χαμηλός, ειδικά σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, καθώς κυμαίνεται λίγο πάνω από τις 75.000 δηλώσεις την ημέρα. Εάν τα επόμενα 24ωρα δεν υπάρχει κάποια έκπληξη ώστε να αυξηθεί ο ρυθμός υποβολής των δηλώσεων, τότε θεωρείται δεδομένο πως το υπουργείο Οικονομικών θα αναγκαστεί σε ολιγοήμερη σιωπηρή παράταση τουλάχιστον μέχρι τις 12 Σεπτεμβρίου.

Αντίστοιχα αιτήματα έχουν υποβάλει ήδη λογιστές και φοροτέχνες. Από τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι ότι οι συνθήκες που δημιούργησαν οι αυξημένες ανάγκες της πανδημίας δεν έχουν επιτρέψει σε πολλούς να υποβάλλουν εγκαίρως τις φορολογικές τους δηλώσεις.

Παρόλα αυτά, στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης επαναλαμβάνουν ότι «έχει εξαντληθεί κάθε χρονικό παράτασης και δεδομένης της επερχόμενης έκδοσης των εκκαθαριστικών ΕΝΦΙΑ εντός του μηνός Σεπτεμβρίου στέλνουν μήνυμα στους φορολογούμενους να σπεύσουν με τις δηλώσεις».

Όσοι υποβάλουν τώρα την φορολογική τους δήλωση να γνωρίζουν ότι δεν ισχύει πια η έκπτωση του 3% για την περίπτωση της εφάπαξ εξόφλησης ενώ θα πρέπει μέχρι τις 17 Σεπτεμβρίου να εξοφλήσουν τις δύο δόσεις του φόρου εισοδήματος, Ιουλίου και Αυγούστου 2021. Οι υπόλοιπες αποπληρωμές ακολουθούν κανονικά το δοσολόγιο του φόρου εισοδήματος μέχρι τον Φεβρουάριο του 2022 που είναι η τελευταία δόση.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.