Ο σχεδιασμός της ΑΑΔΕ που θα υποβληθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης προβλέπει επίσης την κωδικοποίηση και απλούστευση της φορολογικής νομοθεσίας, η επιτάχυνση των επιστροφών ΦΠΑ, η ηλεκτρονική διασύνδεση των ταμειακών μηχανών και των… λογιστηρίων των επιχειρήσεων με τα πληροφοριακά συστήματα της Φορολογικής κ.α.

Παράλληλα το ταμείο ανάκαμψης θα χρηματοδοτήσει ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης για τη διευκόλυνση των φορολογικών ελέγχων. Πρόκειται για τα «ρομπότ» τεχνητής νοημοσύνης με τα οποία οι ελεγκτικές αρχές θα μπορούν να εντοπίζουν ποιες φορολογικές δηλώσεις είναι αληθείς και ποιες ψευδείς.

Οι γαλλικές φορολογικές αρχές ανέπτυξαν το 2018 αντίστοιχο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης δηλαδή ένα σύστημα εξόρυξης δεδομένων, και αξιολόγησης τεράστιων ποσοτήτων δεδομένων που ελέγχονται διαδοχικά και επαληθεύονται συστηματικά. Το νέο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης θα εφαρμοσθεί στο σύνολο της φορολογίας καθώς θα καλύπτει περιπτώσεις απάτης στο φόρο εισοδήματος, ΦΠΑ, σε δασμούς, ειδικούς φόρους κατανάλωσης, ενδοομιλικές απάτες κ.λ.π.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το σχεδιασμό της ΑΑΔΕ οι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων θα περιέχουν αναλυτικά στοιχεία για τις δαπάνες που πραγματοποίησαν οι πολίτες προκειμένου να εξοφλήσουν λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης, κινητής και σταθερής τηλεφωνίας, δίδακτρα, ασφάλιστρα ζωής, νοσήλια, δάνεια και πιστωτικές κάρτες. Θα περιλαμβάνουν και αναλυτικά στοιχεία για τα εισοδήματα που αποκόμισαν οι φορολογούμενοι από επενδύσεις σε μετοχές, ομόλογα και άλλα χρηματοοικονομικά προϊόντα

Όλα αυτά τα στοιχεία (που ήδη λαμβάνει η ΑΑΔΕ από τράπεζες ΔΕΚΟ κλπ) θα είναι προσυμπληρωμένα σε νέα πεδία του ηλεκτρονικού «εντύπου» Ε1 της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, και θα αξιοποιούνται για τον προσδιορισμό των πραγματικών φορολογητέων εισοδημάτων εκατομμυρίων φορολογουμένων και να επιβάλουν τους φόρους που αναλογούν σ’ αυτά.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.