Ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι έχουν επίσης μειωμένα εισοδήματα, αφού η αγορά ήταν κλειστή για μεγάλο χρονικό διάστημα. Έτσι από τη μία θα δηλωθούν λιγότερα εισοδήματα, από την άλλη με την υποβολή της φορολογικής δήλωσης θα φανούν τα οφέλη της νέας φορολογικής κλίμακας με τον συντελεστή 9% που εφαρμόζεται για τα εισοδήματα έως 10.000 ευρώ ενώ θα έχει εξαφανιστεί η ειδική εισφορά αλληλεγγύης.

Άλλωστε, τα δυο lockdown είχαν ως αποτέλεσμα πάνω από 1,5 εκατομμύριο μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα να τεθούν σε αναστολή εργασίας για διάστημα έως και 10 μήνες, εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι να αναστείλουν τη λειτουργία τους για πολλούς μήνες, ατομικές επιχειρήσεις να κατεβάσουν υποχρεωτικά ρολά με τα δυο lockdown και χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων να εισπράξουν υποχρεωτικά «κουρεμένα» ενοίκια – όσοι βέβαια τα εισέπραξαν και δεν περιμένουν ακόμη.

Οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα που τέθηκαν σε αναστολή εργασίας το 2020 θα δηλώσουν φέτος μικρότερα εισοδήματα και θα πληρώσουν λιγότερο φόρο με το εκκαθαριστικό της δήλωσης σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια καθώς τα ποσά των 534 ή 800 ευρώ που έλαβαν ως αποζημίωση είναι αφορολόγητα.

Για παράδειγμα, μισθωτός στον ιδιωτικό τομέα με ένα παιδί και ετήσιο φορολογητέο εισόδημα 14.000 ευρώ, το 2020 εργάστηκε κανονικά 6 μήνες και τους υπόλοιπους 6 μήνες ήταν σε αναστολή εργασίας λαμβάνοντας αποζημίωση ειδικού σκοπού των 534 και 800 ευρώ. Οι αποζημιώσεις αυτές είναι αφορολόγητες. Ετσι, το ετήσιο εισόδημα που θα εμφανίσει φέτος στη φορολογική του δήλωση από τις 14.000 ευρώ θα περιοριστεί περίπου στις 8.000 ευρώ. Μάλιστα θα βρεθεί κάτω από το αφορολόγητο όριο και θα απαλλαγεί πλήρως τόσο από το φόρο εισοδήματος όσο από την εισφορά αλληλεγγύης.

Η ώρα για τις φορολογικές δηλώσεις 2021 πλησιάζει και εκεί θα φανεί ποιοι θα βγουν κερδισμένοι και ποιοι χαμένοι. Τα στοιχεία πάντως έως τώρα δείχνουν ότι θα υπάρξουν σοβαρά ζητήματα.

Σχεδόν έξι στους δέκα εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα όπως έδειξε η έρευνα της ΓΣΕΕ, είδαν τα εισοδήματά τους να μειώνονται κατά την διάρκεια της πανδημίας το 2020. Από αυτούς το 22% δηλώνει απώλεια εισοδήματος πάνω από 31%, ενώ το 14% δηλώνει απώλεια εισοδήματος από 21 – 30%.

Αυτή η μείωση, όπως έχει έγκαιρα επισημάνει το iEidiseis.gr, θα έχει πολλαπλά αρνητικά αποτελέσματα που θα φανούν στις φορολογικές δηλώσεις 2021:

Καταρχήν τα νοικοκυριά είναι με μειωμένα εισοδήματα. Οπότε είναι χαμένοι και θα εμφανιστεί στις φορολογικές δηλώσεις. Μάλιστα, οποιοδήποτε ποσό φόρου και να χρειαστεί να πληρώσουν θα δυσκολευτούν.

Τα μειωμένα εισοδήματα φέρνουν και λιγότερους φόρους με την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων και ταυτόχρονα μειωμένα έσοδα και έκρηξη στις επιστροφές φόρου για τα κρατικά ταμεία.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.