ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ: Μια ενδιαφέρουσα ανάλυση έκανε σήμερα το περιοδικό FORBES για το ζήτημα των ημερών, της αποδόσεως αυτοκεφαλίας στην Εκκλησία της Ουκρανίας. Το δημοσίευμα ξεκινά τονίζοντας πως τη στιγμή που σε όλο τον κόσμο γιορτάζουν τα Χριστούγεννα, δυο χώρες με εκατομμύρια πολίτες είναι διχασμένες.

Ρεπορτάζ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ONLINE

Η δημιουργία μιας ανεξάρτητης Εκκλησίας στην Ουκρανίας μοιάζει με πνευματικό ζήτημα, ενέχει όμως τεράστιες πολιτικές προεκτάσεις μιας και η κίνηση αυτή απειλεί να πυροδοτήσει έτι περαιτέρω την ένταση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Εν συνεχεία το δημοσίευμα κάνει εκτενή αναφορά στις σχέσεις των δυο χωρών την περίοδο που ανήκαν εις την Σοβιετική Ένωση και περιγράφει το πως κλιμακώθηκε η ένταση μεταξύ τους με βασικό πυλώνα την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014.

Η τεράστια πολιτική σημασία για το ζήτημα της αναγνωρίσεως της αυτοκεφαλίας στην Εκκλησία της Ουκρανίας επιβεβαιώνεται από το γεγονός της παρουσίας και συμμετοχής του Προέδρου της Ουκρανίας Ποροσένκο στις διαδικασίες για την αναγνώριση.

Παρόλο που σχετικά μικρός αριθμός Ρώσων πηγαίνουν στην Εκκλησία, εκτός από μεγάλες Γιορτές, η Ορθοδοξία είναι ζήτημα τεράστιας σημασίας για τη Ρωσία στην μετα – σοβιετική εποχή.

Σε αυτήν την περίπτωση, η ανεξαρτησία της Ουκρανίας αποτελεί πρόκληση για την οπτική της Ρωσίας, που θεωρεί εαυτόν φύλακα των Ορθόδοξων Χριστιανικών Αξιών.

Τη χρονιά που μας έρχεται, το ζήτημα αυτό αναμένεται να απασχολήσει σε μεγάλο βαθμό την παγκόσμια σκηνή.

Καραγιάννης Ανδρέας
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.